DOLAR

35,1623$% -0.2

EURO

36,7539% 0.03

STERLİN

44,2616£% -0.15

GRAM ALTIN

2.970,61%0,26

ONS

2.627,88%0,45

BİST100

9.926,65%0,11

a

30 MİLYON İNSAN; KÖLE…

Dünyanın çeşitli bölgelerinde 30 milyona yakın kölelik koşullarında çalıştırılan insan olduğu ortaya çıktı. Kölelerin yarıya yakını bakın hangi ülkede?

 Dünyanın çeşitli bölgelerinde değişik koşullarda köle olarak çalıştırılan insan sayısının 30 milyona yaklaştığı belirtildi. Bu insanların fuhuş ticareti, küçük işyerlerinde zorla çalıştırma, borç karşılığı zorla çalıştırma veya doğduktan sonra esir koşullarına maruz kalma gibi koşullarda yaşadığı kaydedildi. Hazırlanan bir rapora göre kölelik koşullarında yaşayan bu insanların hemen hemen yarısı Hindistan’da. Avustralya merkezli sivil toplum kuruluşu Walk Free’nin hazırladığı raporda 162 ülkede inceleme yapıldı.


Tahminlere göre dünya çapında 29.8 milyon insan köle. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun açıkladığı rakamlara göre 21 milyon insan zorla çalıştırımanın kurbanı. Örgütün hazırladığı raporda “Bugün hala bazı insanlar kalıtsal olarak kölelik yaşamının içine doğuyor, şaşırtıcı ama acımasız gerçek, özellikle Batı Afrika ve Güney Asya’nın bir kısmı. Diğer kurbanlar satılmadan veya istismar için tutulmadan önce alıkonulmuş, rehin alınmış kişiler. Evlilik, balıkçı teknelerinde ücretsiz çalıştırma veya ev işlerinde çalıştırma yoluyla köle haline getiriliyor. Başka bir kesim ise iyi iş vaadi veya eğitim için kandırılarak veya özendirilerek kaçamayacağı bir durumun içine sokuluyor” denildi.




Küresel Kölelik Endeksi 2013 raporu köleliği sürekli şiddet, zorlama veya hile yoluyla onu istismar ederek kar elde etmek veya yapmak için sahiplenmek veya insanının özgürlüğünü yadsıyarak kontrol etmek olarak tanımlar. Tanımlamamnın içine sözleşmeli kölelik, zorla evlilik ve savaşlarda çocuk kaçırma da var. 




Endekse göre 10 ülke dünya kölelik pazarının dörtte üçünü elinde tutuyor. Hindistan’da köle sayısının 13.9 olduğu tahmin ediliyor. Hindistan’dan sonra 2.9 milyon ile Çin, Pakistan (2.1 milyon), Nijerya (701.000), Etiyopya (651.000), Rusya (516.000), Tayland (473.000), Demokratik Kongo Cumhuriyeti (462.000), Myanmar (384.000) ve Bangladeş (343.000) geliyor. 




Endek nüfusa göre yaygınlıkta ise Moritanya’yı en başa yerleştiriyor. Moritanya’da 3.8 milyon nüfusun yüzde 4’ü köle. Diğer örgütler ise seviyenin yüzde 20’lere çıktığını tahmin ediyor. 




Moritanya’da taşınır kölelik yaygın. Bunun anlamı kölelik nesilden nesile geçiyor. “Sahipler” kölelerini satabiliyor, alabiliyor, kiraya verebiliyor veya hediye edebiliyor. 




Moritanya’dan sonra Haiti geliyor. Burada yoksul aileler çocuklarının zengin eş dostun evine çalışması için gönderiyor, çocuklar burada çoğunlukla istismara uğruyor. Nüfusa göre diğer yaygın ülkeler Pakistan, Hindistan, Nepal, Moldova, Benin, Fildişi Sahili, Gambiya ve Gabon olarak sıralanıyor. 




İzlanda ise en az köle olan ülke olarak başka bir listenin başında. Onu İrlanda, İngiltere, Yeni Zelanda, İsveç, Norveç, Lüksemburg, Finlandiya ve Danimarka izliyor. (G.PORT/DIŞ HABERLER) 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İKİNCİ KEZ İDAM EDİLECEK!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.