Türk hükümetinin Twitter’a erişimi engellemesinin ardından Obama yönetiminden iki ayrı açıklama geldi. Beyaz Saray sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Amerika, Türk hükümetinin vatandaşlarının temel iletişim araçlarına erişiminin engellemesinden derin kaygı duyuyor” dendi.
Beyaz Saray açıklamasında, “Türk halkının bilgiye erişiminin kısıtlanmasına karşıyız” denildi ve bu kısıtlamanın halkın ifade ve toplanma özgürlüğüne zarar verdiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, “Bu durum Amerika’nın her yerde savunduğu demokratik yönetim ve evrensel haklar açısından kritik öneme haiz olan açık yönetişim ilkelerine aykırı düşmektedir” ifadesine yer verildi.
Türk hükümetine bu konuda ciddi kaygıların iletildiğini bildiren Beyaz Saray açıklamasında, “Türk yetkililere, her türlü medyaya bağımsız ve özgür bir şekilde habercilik yapmalarına izin vererek, basın özgürlüğüne saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz” denildi.
Beyaz Saray aynı zamanda, tüm engellenen teknolojilere eksiksiz erişimin yeniden temin edilmesi çağrısında bulunan Türk halkına da destek verdiğini kaydetti.
ABD DIŞİŞLERİ ‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ÇİĞNEYECEK HER TÜRLÜ GİRİŞİME KARŞIYIZ
Türkiye’de Twitter’a erişimin kapatılmasının ardından bir tepki de Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık sözcüsü Jen Psaki bugünkü basın brifinginin daha başında yaptığı açıklamada, “Amerika Türkiye’de ifade özgürlüğüne destek veriyor ve bu özgürlüğü çiğneyecek her türlü girişime karşıdır” diye konuştu.
Türk hükümetine, vatandaşlarının Twitter’a erişimini engellemeyi kaldırması ve tüm sosyal medya platformlarına serbest erişim sağlaması çağrısında bulunan Psaki açıklamasında, Başkan Obama’nın “Bizimle aynı fikirde olmayanları dinlemek, gücümüzü nasıl kullandığımız ve onu nasıl sınırlandırmamız gerektiğini açıkça tartışabilmek; hükümetin her zaman bireye hizmet etmek için var olduğunu ve bunun tersinin mümkün olmayacağını hatırlamak gibi, tüm demokratik hükümetlerde hepimizin karşılaştığı zorlukları kabul etmeliyiz” ifadelerine yer verdi.
Özgür ve bağımsız medyanın demokratik ve açık toplumlarda gerekli bir unsur olduğunun, resmi düzeyde şeffaflık ve güvenilirliğin garantisi olduğunun altını çizen Psaki, “Bu eylem, Türkiye’nin demokrasinin en yüksek standartlarını koruma ve dış yatırımları çekme yönünde dile getirdiği isteklere ters düşüyor” diye konuştu.
Bu konuda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Ankara’da Büyükelçi Francis Ricciardone’nin bu sorunla yakından ilgilendiğini ve gerekli kanallara Washington’un kaygılarını ilettiğini söyledi. Psaki Büyükelçi Ricciardone’nin yetkililerle ‘doğrudan temasta’ olduğunu belirtti.
Jen Psaki Türkiye’yle ilgili derin kaygılarının altında Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olmasının yattığına dikkati çekti ve bundan dolayı hükümetinin görüşlerini dile getirdiklerini kaydetti. Sözcü, “Bir sosyal medya sitesinin her yasaklanması, her haksız tutuklama ve gazetecilerin işlerini yapmalarının herhangi bir şekilde engel olunması durumlarında kaygılarımızı ifade ediyoruz. Ama Türkiye’yle yakın çalışma içindeyiz. Yakın müttefik olarak kalmaya devam ediyoruz,” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın dünkü konuşmasında yolsuzluk skandalında “dış mihrakları” suçlaması sorulan Psaki, “Bu açıklamaları gördük. Açıkça söylüyorum, Amerika Türkiye’de herhangi bir faaliyete girişmiş değil. Giriştiği yönündeki bir anlayış da doğru değil” şeklinde yanıt verdi.