DOLAR

35,2470$% 0.03

EURO

36,7342% 0.02

STERLİN

44,2529£% 0.04

GRAM ALTIN

2.973,13%0,35

ONS

2.627,74%0,44

BİST100

9.916,22%2,52

a

AMERİKA MÜSLÜMANLAŞIYOR!

Amerika’da İslam dini katlanarak artış gösteriyor. 2000 yılından 2010 yılına dek, ABD’deki cami sayısı yüzde 74 oranında atış gösterdi.

 NPR’nin haberine göre günümüzde ABD’de 2.100’den fazla cami bulunuyor fakat bu camilerde cemaate önderlik edecek yeterli sayıda imam ya da dini lider bulunmuyor.

Teksas, Colleyville’de bulunan Mid-Cities isimli caminin çoğu Pakistan kökenli Amerikalılardan oluşan 200 üyesi bulunuyor. Söz konusu cami tam zamanlı Amerika doğumlu bir imama sahip.
Fakat ABD’deki her cami Teksas’taki Mid-Cities isimli cami kadar şanslı değil.
Teksas, Dallas’ta bulunan Bayyinah isimli Arapça dilinde eğitim veren ve imam yetiştiren enstitünün başkanlığını yapan Nouman Ali Khan, ABD’de ciddi şekilde bir imam sıkıntısı olduğunu söylüyor.
Ali Khan ABD çapında belki 150 adet camiyi ziyaret etme fırsatına nail olduğunu ve bu camilerin büyük bir çoğunluğunun tam zamanlı bir imama sahip olmadıklarını gördüğünü söyledi.
images/stories/date/021113/special-news/021113-cami-says-10-ylda-74-artnca-imam-sknts-balad-2.jpg
Tam zamanlı imama sahip olan camilerin cemaatinin durumdan çok memnun olduğunu belirten Ali Khan, diğerlerinin ise seminer amacıyla ziyarette bulunduğu zamanlarda kendisine sürekli olarak bir imam önerip öneremeyeceğini sorduklarını söyledi.
Ali Khan Amerikalı Müslümanların, İslam dininin geri kalanından coğrafi açıdan ayrı olarak, şahsi geleneklerini yaratmak zorunda olduklarını söyledi.
İslam ülkelerinde camiler ve imamlar devlet tarafından desteklenirken, ABD’de ise camiler tıpkı kiliseler gibi özel mekanlar olarak faaliyetlerini sürdürüyorlar.
ABD’deki camiler çok sayıda farklı ülkeden gelen Müslümanlara ev sahipliği yapıyor olsa da gitgide artarak, kimlikleri tamamen Amerikan olan ABD doğumlu Müslümanlara ev sahipliği yapan yerlere haline geliyorlar.
Bazı genç Müslümanlar camiden ve dini kültürden büsbütün kendilerini dışlanmış hissediyorlar. Dolayısıyla ABD’deki camiler sadece klasik İslam’da eğitim almış imamlara değil, aynı zamanda iyi İngilizce ve Amerikan kültürünü anlama gibi yetilere sahip imamlara ihtiyaç duyuyorlar.
Dini liderlerin eski nesilden olan cemaatin yanı sıra yeni nesille de iletişim kurmasının gerekliliğine değinen Ali Khan, çok sayıda söyleşide gördüğü üzere yani nesil cemaatle nasıl daha iyi iletişim kurulabileceği meselesinin temel bir sorun olduğunu söyledi.

images/stories/date/021113/special-news/021113-cami-says-10-ylda-74-artnca-imam-sknts-balad-3.jpg

Mid-Cities İslami Cemiyeti (Islamic Association of Mid-Cities) Yahya Jaekoma isimli imamı bulmadan önce 15 ay bir dini liderleri olmadan idare ettiler.
Tay ve Afgan kökenli San Diego doğumlu 23 yaşındaki Jaekoma, 10 yaşındayken patenci olduğunu fakat kolunu kırmasının ardından büyükannesinin pateni bırakması gerektiğini söylediğini ve kendisini 14 yaşındayken Kuran öğrenmesi için bir medreseye yolladığını belirtti.
18 yaşına geldiğinde Kuran’ı hatmeden Jaekoma, sonrasında kendisini dini eğitime adadı.
Jaekoma’nın eski bir patenci olması caminin genç cemaatine yönelik daha iyi iletişim kurmasına da yardımcı oluyor.
Mid-Cities’in genç cemaati arasında Facebook, Twitter, Instagram gibi günümüzün öğelerini kullanan, renkli spor ayakkabılar giymenin yanı sıra eşarp da takan Sijil Patel isimli 16 yaşındaki Pakistan kökenli bir Amerikalı genç de yer alıyor.
Patel, Amerika’da doğmuş olan ve günümüzde inançlarına dair yaşadıkları sorunları ve kendi bakış açılarını anlayan bir ruhani lidere sahip olmanın işleri kolaylaştırdığını söylüyor.
Kuzey Amerika İslami Toplumu (Islamic Society of North America) tarafından yakın zamanda yayınlanan bir araştırma çalışması Amerika’daki imamların sadece yüzde 44’ünün maaşlı ve tam zamanlı çalışıyor olduğunu ortaya koydu. Geri kalan kesim ise gönüllü çalışan dini liderlerden oluşuyor. ABD’de çalışan beş imamdan dördü, çoğunlukla Mısır, Suudi Arabistan ve Hindistan olmak üzere, Amerika dışında doğdu ve yine ülke dışında eğitim aldı.
Güney California’da bulunan Bayan Claremont İslami Okulu’nun (Bayan Claremont Islamic graduate school) başkanı Jihad Turk ABD’de yetişen imamların sayısının az olduğunu vurguladı.
Turk kendi enstitüsünün, Connecticut’taki Hartford Seminary ve San Francisco’daki Zaytunga College isimli merkezlerin toplu olarak bu yıl 30’dan daha az mezun verdiğini belirtti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

100 BİN DUYARLI TÜRK’TEN BİRİ DE SİZ OLUN!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.