Fransız Anayasa Konseyi temsilcisi Gi Kanive, sözde Ermeni soykırımını tanımayanların cezalandırılmasına ilişkin olarak kabul edilen ve sonrasında konsey tarafından tartışmaya açılan konuya dair yorumda bulundu.
News.Az’ın Gun.Az’dan alıntıladığı habere göre Kanive, sözde Ermeni soykırımına ilişkin ortada net, kesin ve tam bir karar olmadığını belirtti.
Kanive, ülkede yaşayan bazı halkların yaşadıkları trajediler hakkında konuşulmasını ve yazılmasını sınırlandıran bazı yasaların geçmişte kabul edildiğine dikkat çekerek, “Örneğin, Yahudi soykırımını inkar edenleri cezalandıran bir yasa kabul edildi. Bu yasa için kimse Anayasa Konseyi’ne başvuruda bulunmadı” dedi.
Fakat Fransız parlamentosunun sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılması yönünde 2011 yılında kabul ettiği ve Fransız Anayasasına ters düşen yasaya ilişkin olarak Anayasa Konseyi’ne başvuruda bulunulduğunu belirten Kanive, bu yasanın ifade özgürlüğüne engel oluşturacağını göz önünde bulundurduklarını ve bu yasanın aynı zamanda tarih bilimcilerin müzakeresine engel olduğunu belirtti.
Kanive, “Tarihi olayların özgürce tartışılmasına neden engel olalım?” şeklinde konuştu.
Yahudi soykırımının, Nuremberg mahkemesi tarafından alınan bir mahkeme kararı olduğuna dikkat çeken Kanive, öte yandan sözde Ermeni soykırımına ilişkin olarak yerel ya da uluslararası bir mahkemede alınmış bir karar olmadığını gördüklerini belirtti.
Bu konunun tarihi açıdan da açıklığa kavuşturulmadığını gördüklerini belirten Kanive, dolayısıyla farklı tutumların ve tartışmaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
“Bu konu hakkında net, kesin ve tam bir karar bulunmuyor” şeklinde konuşan Kanive, dolayısıyla tarihi gerçeklerin araştırılması, belgelenmesi ve yayınlanması özgürlüğünün sağlanması adına tarih bilimcilerin bu konuda özgür bırakılmaları gerektiğini belirtti.