Yabancı basın, laik Türklerin hükümetin engellemelerine meydan okuyarak yürüdüğünü yazdı.
‘Türk polisi laik yürüyüşü dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı’ başlığını kullanan İngiliz Guardian gazetesi, Ankara’daki yürüyüş sırasında polisin müdahalesini gösteren görüntüleri yayınladı.
Gazete, yasadışı düzenlenen Cumhuriyet Bayramı yürüyüşünde polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandığını yazarak hükümetten ‘İslam eğilimli’ olarak bahsetti. Guardian, ‘ülkedeki laik geleneğin tehlike altında olduğu korkusu yaşayan laikler, İslam eğilimli hükümetin yasağına meydan okuyarak Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanı Atatürk’ün mozolesine doğru yürüdüler’ şeklinde yazdı.
CNN: Polis ile protestocular çatıştı
Amerikan yayın kuruluşu CNN, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılanlardan ‘protestocular’ olarak bahsederek hükümetin kutlama yürüyüşüne yasak getirmesinin tansiyonu yükselttiğini yazdı.
AKP’nin 10 yıl önce genel seçimleri kazanmasından bu yana Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’yi eşi görülmemiş bir ekonomik büyüme gösterdiğini belirten yayın kuruluşu, seçmenlerin Erdoğan’ı parlamentoda ve belediye seçimlerinde de yeniden ödüllendirdiğini yorumunu yaptı.
CNN, geniş yer ayırdığı haberinde Başbakan Erdoğan’ın ordu ve Türkiye’nin geleneksel laik düzenine karşı sert bir mücadele kazandığını, yüzlerce generalin geçtiğimiz yıllar içerisinde hükümeti devirme teşebbüsleri nedeniyle tutuklandığını yazdı. CNN ayrıca Erdoğan’ın iktidarından önce Türk ordusunun son 50 yıl içinde en az dört sivil hükümeti devirdiğine dikkat çekti.
Wall Street Journal: Baş örtüsü sorunu yumuşadı
Amerika’da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu kutlamak için başkent Ankara’da bir araya gelen binlerce vatandaşa polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ettiğini yazdı.
Hükümetin yürüyüşü yasaklamasına karşın binlerce insanın Ankara’da ilk mecliste toplandığını ve Anıtkabir’e doğru yürüdüğünü duyuran gazete, polisin yürüyüşçülere göz yaşartıcı ve tazyikli su sıkarak dağıtmaya çalıştığını aktardı.
1960 yılından bu yana Türkiye’nin üç askeri müdahale yaşadığını hatırlatan gazete, Başbakan Erdoğan liderliğinde ülkenin son 10 yıldır ekonomik gelişme gösterdiğini, uluslararası arenada profilini yükselttiğini buna karşın ülkede insan hakları ve özgürlük konusunda ciddi endişelerin kaldığı yorumunu yaptı.
Gazete yazısında şu değerlendirmeyi yaptı: ‘Türkiye’de aralarında politikacılar, akademisyenler ve ordu mensuplarının olduğu yüzlerce insan hükümeti devirme suçlaması nedeniyle tutuklandı. Geçtiğimiz hafta, Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi basın özgürlüğünde Türkiye’yi ‘dünyanın en büyük yasak getiricisi’ olarak gösterdi ve 61 gazetecinin yayınlanmış çalışmaları yüzünden hapiste olduğunu belirtti.’
Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının ülkede son zamanlarda tansiyonu yükseltici bir etkisi olduğuna dikkat çeken gazete, iki yıl öncesine kadar ordu mensuplarının ve laiklerin Cumhurbaşkanı’nın eşinin baş örtüsünü protesto etmesi üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü’ndeki eşlerin katıldığı ve katılmadığı iki farklı resepsiyon düzenlemek zorunda kaldığını aktardı.