Mısır’da 2011’de Hüsnü Mübarek’i deviren onbinler, bu kez Müslüman Kardeşler kökenli Muhammed Mursi’ye karşı sokaktaydı. Seçimle cumhurbaşkanlığı görevine gelen mursi’ye görevi bırak çağrısı yaptı.
Başkent Kahire’deki Müslüman Kardeşler ofisi, saldırıya uğradı. Mursi yandaşları da ellerinde sopalarla sokaklardaydı. Taraflar arasında çıkan çatışmalarda ölen ve yaralananlar oldu.
Devrimin meydanı Tahrir de geceyi gergin geçirdi. Meydanda toplanan onbinler, “halk rejimin devrilmesini istiyor” sloganları attı. Bir grup gösterici tepkisini havai fişek atarak gösterdi, devriye gezen ordu helikopterlerine de lazer tutuldu.
Cumhurbaşkanlığı sarayının önünde de, liman kenti İskenderiye de de halk sokaktaydı.
6 kişi yaşamını yitirdi
Mısır Sağlık Bakanlığı başta Kahire, İskenderiye, Asyut, Dakhaliyye, Garbiyye, Beni Suveyf ve Buhayra olmak üzere 17 kentte Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri ve karşıtları arasında meydana gelen çatışmalarda 6 kişininhayatını kaybettiğini, 304 kişinin yaralandığını açıkladı.
Öte yandan 30 Haziran gösterilerini düzenleyenlerden biri olan Temerrüd (İsyan) Hareketi, Cumhurbaşkanı Mursi’ye görevi bırakması için 2 Temmuz Salı gününe kadar süre tanıdıklarını, aksi takdirde, ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemleri başlatacaklarını duyurdu.
Hareket tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, “Mursi’nin görevi bırakması ve erken seçime gidilmesi için 22 milyon imza toplandı. Biz şu anda o insanları temsil ediyoruz. Mursi, artık Mısır’ın meşru cumhurbaşkanı değildir” ifadeleri yer aldı.
Açıklamada ayrıca gösterilerin ülke genelinde, tüm meydanlarda salı gününe kadar devam edeceği belirtildi.
“Meşru taleplere saygı duyuyoruz”
Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ömer Amir, Cumhurbaşkanlığının gösterilerin hacmini küçümsemediğini, göstericilerin meşru taleplerine saygı duyduğunu dile getirdi.
Amir, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi talebiyle ülke genelinde düzenlenen gösterileri değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki siyasi çevreler ve hareketlerle istişare halinde olduklarını belirterek, “Mısır Cumhurbaşkanlığı, gösterilerin hacmini küçümsemiyor, halkın meşru taleplerine de saygı duyuyor. Cumhurbaşkanı Mursi, tüm kesimlerin memnuniyet duyacağı ortak paydada buluşmak için milli diyalog ve uzlaşıdan yana” dedi.
Anayasaya uyan tüm siyasi taleplerin kabul edilebilir olduğunu belirten Amir, Mısır’da baş gösteren siyasi tıkanıklığın çözümü konusunda Cumhurbaşkanlığı tarafından adımlar atıldığını savundu.
Barışçıl gösterileri olumlu karşıladıklarını ifade eden Amir, “Mursi’ye bir takım ön şartlar koşularak, tavizler vermesi bekleniyor. Yine Mursi’nin diyalog çağrıları şartlı olarak yerine getirilmeye çalışılıyor. Bu durum kabul edilemez” diye konuştu.
“Cumhurbaşkanlığı sadece siyasi seçkinlere değil herkese diyalog kapısını sonuna kadar açtı” ifadesini kullanan Amir, “Mısır sokaklarına dökülen gençlerin haklarının tam olarak yerine getirilmemesi sebebiyle Cumhurbaşkanı birçok kez özrünü ifade etmişti” değerlendirmesinde bulundu.
Amir, Mısır’da yaşananların iç meseleleri olduğunu hiçbir yabancı ülkenin iç işlerine karışmasına izin vermeyeceklerini vurgulayarak, krizi atlatmak için her türlü ciddi girişimi dikkate alacaklarını sözlerine ekledi.