34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Vekariç gazetecilere yaptığı açıklamada, Goran Haciç’in en geç bugün veya yarın savcılığa getirileceğini belirterek, ”Haciç, Lahey’deki mahkemeye teslim edileceği ana kadar yaklaşık 7 gün Belgrad’daki Savaş Suçları Özel Mahkemesinin tutukevinde kalacak” dedi.
Savcı Yardımcısı Vekariç, Haciç’in tutuklandığı sırada sakalsız olduğunu ve sahte kimlik taşıdığını ifade etti.
Sırbistan basını ise Haciç’in yakalandıktan sonra Sırp İstihbarat Servisi’nin (BİA) Belgrad’daki genel merkezine getirildiğini ve şu anda burada tutulduğunu duyurdu.
Belgrad Özel Mahkemesinde bugün düzenlediği basın toplantısında Sırbistan Savaş Suçları Savcısı Vladimir Vukçeviç, ”Haciç’in üzerinde farklı isimle düzenlenmiş sahte kimlik bulunuyordu. Üzerinde silah da vardı, fakat ele geçirilirken direnmedi” dedi.
Haciç’in kendisine yardım ve yataklık eden bir kişiyle para teslim almak amaçlı buluştuğu anda Fruşka Gora ormanlık alanındaki Kuşedol köyünün yakınında yakalandığına işaret eden Vukçeviç, Haciç’le buluşamaya gelen kişinin de gözaltına alındığını belirtti.
AMADEO MODİGLİANİ’NİN RESMİNİ SATMAYA ÇALIŞTI
Vukçeviç, Goran Haciç’in saklandığı yerle ilgili bilgilere, ünlü ressam Amadeo Modigliani’nin bir resmini satmaya çalıştığı sıralarda ulaştıklarını ifade ederek, Haciç’in bu parayı, saklanmak için kullanmayı planladığını söyledi.
Goran Haciç’in, firariyken sadece birkaç kişiyle temas kurduğunu belirten Vukçeviç, Sırbistan İstihbarat Ajansı’nın (BİA) Haciç’in, kendisine yardım ve yataklık eden bir kişiyle buluşacağını öğrendiğini ve zanlının bu sayede yakalandığını kaydetti.
Son zamanlarda medyada Haciç’in yakalandığına dair çıkan yanlış haberlere de işaret eden Vukçeviç, ”Haciç’e yardım edenler bu şekilde kendisinin saklandığı yerle ilgili BİA’nın da bilgilere ulaştığı konusunda onu uyarmak istedi ve medyaya sürekli yanlış bilgi verdi” diye konuştu.
14 AYRI SUÇTAN YARGILANACAK
Eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçları için Lahey’de kurulan mahkemece hazırlanan iddianamede, Sırp canisi Haciç’in 14 ayrı suçtan yargılanması talep edildi.
Hırvatistan’da 1991 ile 1995 yılları arasında yaşanan ve on binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan savaşta önemli rol oynayan Goran Haciç, 1958 yılında Hırvatistan’da doğdu.
1990 öncesinde eski Yugoslavya’nın Komünist Partisi’nin üyesi olan Haciç, önce Dubrovnik’te bir fabrikada depo sorumluluğu, ardından da Paçetin köyünde muhtarlık yaptı.
Eski Yugoslavya’nın dağılmaya başlamasıyla birlikte Komünist Parti’den istifa eden Haciç, aşırı Sırp milliyetçisi olan Sırp Demokrat Partisi’ne 1990 yılında geçti. Hırvatistanlı ve Bosna Hersekli Sırpları bir araya getiren Sırp Demokrat Partisi’nin (SDS) 1990 yılında üyesi olan Haciç, aynı yıl bu partinin Vukovar il başkanı oldu.
Hırvatistan’da savaşın başlanmasıyla 1991’de bu ülkedeki Sırpları bir araya getiren Sırp Milli Konseyi’nin başkanlığına seçilen Haciç, Hırvatistan’ın sınırları içerisinde kurulan Sırp Cumhuriyeti Krajina’nın 1992 yılında Başkanı oldu, bu görevde 1993 yılına kadar kaldı.
Haciç’e karşı Temmuz 2004’te Lahey’deki mahkeme tarafından hazırlanan iddianamede, ”insanlığa karşı suç işlemek’, ”Vukovar kentinde 264’ü kent hastanesinde katledilen sivillerle birlikte yaklaşık 400 kişinin öldürülmesi”, ”Knin, Batı Srem, Daly ve Erdut kentlerinden yaklaşık 10 bin Hırvatın sürülmesi”, ”savaş kurallarına aykırı davranmak”, ”idam”, ”sivillere karşı işkence” gibi 14 ayrı suç unsurundan yargılanması talep ediliyor.
Lahey’deki mahkemece 4 Haziran 2004’te kabul edilen iddianamenin ardından, 2004 yılına kadar Sırbistan’ın Voyvodoina bölgesindeki Novi Sad kentinde serbestçe yaşayan Haciç daha sonra kayıplara karıştı.
DÜNYANIN EN HIZLI ARACI…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.