DOLAR

34,2589$% 0.33

EURO

37,7978% 0.05

STERLİN

45,1144£% 0.23

GRAM ALTIN

2.927,99%0,43

ONS

2.659,44%0,14

BİST100

8.892,65%-0,06

a

SURİYE’DE HÜKÜMET İSTİFA ETTİ

Günlerdir yönetim karşıtı gösterilerin sürdüğü Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad, hükümetin istifasını kabul etti. Başkent Şam başta olmak üzere birçok kentte milyonlarca kişi sokaklara döküldü.

 Suriye Devlet Televizyonu’nun son dakika olarak geçtiği habere göre, Devlet Başkanı Beşşar Esad hükümetin istifasını kabul etti.
Bu arada Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimini destekleyenler, Başkent Şam’ın merkezindeki Sabe Barat Meydanı’nda miting ve gösteriler düzenledi. Sivil toplum örgütlerince düzenlenen “Ülkeye Sadakat Yürüyüşü” adı verilen gösteriler, ülkenin bir çok kentinde de gerçekleştirildi.
Dera kentinde olaylar başladığından beri halkın konuşmasını beklediği Esad’ın, bugün veya yarın halka hitap etmesi bekleniyor.
Esad’ın konuşmasını hangi söylemler üzerine kuracağı merakla beklenirken, ülkenin reform çerçevesinde halkın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda kurumsal temelde yeniden yapılanması veya iyileştirmeler yapılması yönünde iki söylemden birinin öne çıkması bekleniyor.
İlk söylem Esad’ın başını çektiği ve halkın desteklediği liberal kanadın ülkede baskın olduğu ve yeni bir dönemin başlayacağının işareti sayılırken, ikinci söylem ülkenin son 40 yılıyla özdeşleşen Baas Partisi’nin başını çektiği statükocu söylemin varlığını devam ettireceğini gösteriyor.

LİBERALLER VE STATÜKOCULAR
Suriyeliler için Baas Partisi istenmeyen kurum ve uygulamaların sembolü iken, Devlet Başkanı Esad’ın halk tarafından liberal tarafa konumlandırılması dikkat çekiyor.
Halk, yönetime ilişkin değerlendirmelerinde Esad ve mevcut yönetimi birbirinden ayırarak, Esad’ı, “reform yapmak isteyen, ancak etrafındaki bazı kişilerce engellenen bir lider” olarak görüyor. 
Bir süre önce açıklanan reform kararları bazı çevreler tarafından geç kalmış kararlar olarak değerlendirilirken, bazı çevreler ise 2005 yılında da benzer reform kararlarının açıklandığına, ancak bu kararların bir kısmının gerçekleştirilebildiğine dikkat çekerek, “Arap dünyasında başlayan kitlesel hareketin Esad’ı kendisine engel olanlara karşı reformun zorunluluk olduğunu göstermek açısından avantajlı hale getirdiğini” savunuyor.
Bu nedenlerle ülkede reform yapılmasının önündeki en önemli eşiğin “yönetici katındaki liberaller ve statükocular arasında var olan çekişmede kimin galip geleceği” olduğu, baskın görüş olarak dile getiriliyor.

REFORMLAR VE SİVİLLEŞME
Suriye’de kurumsal ve zihniyet değişiminin önünü açacağı varsayılan reform kararlarına statükocu kesimin nasıl tepki verdiği veya vereceği ise henüz netlik kazanmadı.
Ülkede 1962 yılında uygulamaya konulan olağanüstü halin kaldırılması, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kurumların sivilleştirilmesi, güvenlik birimlerinin görev tanımının yeniden yapılması, yasama-yürütme-yargı kavramlarının oluşturulması, yargının bağımsızlaştırılması ve bireysel hakların tanımlanması gibi birçok alanda reform öngörülüyor. 
Siyasi Partiler Yasası’nda olası değişiklik, tek parti olan ve halk nezdinde itibarını yitiren Baas Partisi’nin etkisini kıracağı için “statükocuların hoşuna gitmeyeceği” yorumları yapılıyor.
Ülkede bugün yapılacak kitlesel “birlik gösterileri” ise halkın liberal kanada verdiği desteğin gösterilmesi açısından çok önemli sayılıyor.

ITRİ GEÇİCİ BAŞBAKAN
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın bugün istifa eden hükümetin başındaki Naci Itri’yi geçici başbakan olarak görevlendirdiği bildirildi. 
Suriye’nin resmi haber ajansı, 2003’ten bu yana başbakanlık görevini sürdüren Itri’nin geçici başbakan olarak görevlendirildiğini duyurdu.

MİLYONLAR SOKAKLARA DÖKÜLDÜ
Gösterilerde birlik ve Devlet Başkanı Beşşar Esad’a destek mesajları öne çıkarken, bazı yabancı devlet başkanları ve uluslararası medya kuruluşları protesto edildi.
Başkent Şam’da sabahın ilk saatlerinden itibaren kentin en büyük meydanlarından Merkez Bankası önünde toplanmaya başlayan yüzbinlerce Suriyeli, caddeleri doldurdu. Yoğunluk nedeniyle meydana giremeyen Suriyeliler ana caddelerde gösteri yaptılar.
Renkli görüntülerin yaşandığı gösterilere aralarında doktorlar, yargı mensupları, ünlü sanatçılar, meslek birlikleri temsilcilerinin de olduğu toplumun her kesiminden ve her yaştan kişi katıldı.
Suriye’de yaşayan Hristiyan ve Müslüman dinadamları ile, her iki dinin farklı mezheplerinin önde gelen isimleri de gösterilerde yer alarak ‘birlik’ mesajı verdi.
Halkın Suriye bayrağı, Beşşar Esad resimleri ve pankartlarla katıldıkları gösterilerde, “Bizim için üç şey var: Allah, Suriye, Beşşar”, “21 milyon Beşşar var”, “Hepimiz Beşşarız” gibi sloganlar atıldı.
ABD Başkanı Barack Obama, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile Suudi ailesinin önde gelen isimlerinden Bender Bin Sultan ile İsrail aleyhinde  sloganlar atan Suriyelilerin tepkisinden BBC, El Arabiya ve El Cezire gibi yabancı basın kuruluşları da nasibini aldı.
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gösteriler, Suriye devlet televizyonu tarafından canlı yayımlandı.

YENİ HÜKÜMET KURULANA KADAR MEVCUT HÜKÜMET GÖREVDE
Suriye’de yeni hükümet kurulana kadar Naci Itri’nin Başbakanlığını yaptığı mevcut hükümetin, devlet işlerini yürütmek üzere görevine devam edeceği bildirildi.
Suriye devlet televizyonunun haberine göre, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, hükümetin istifasını kabul etti. Ancak ülkede yeni hükümet kurulana kadar mevcut kabine, devletin işlerini yürütmek üzere görevde kalacak.
Yeni hükümetin hangi şartlar altında kurulacağı, kabinenin hangi kriterlere göre oluşturulacağı, bir genel seçime gidilip gidilmeyeceği yönündeki soruların cevaplarınınsa Devlet Başkanı Esad’ın bugün veya yarın yapması beklenen konuşmasından sonra netleşeceği kaydediliyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ORTALIĞI AYAĞA KALDIRDI!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.