Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus Bosna Hersek’e günü birlik bir ziyaret gerçekleştirdi. 1915 olayları için “Ermeni Soykırımı” diyen ancak Srebrenitsa Soykırımı’ndan daha evvel ‘kitlesel cinayet’ şeklinde bahseden Papa Franciscus’a Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Srebrenitsa katliamını da ‘soykırım’ olarak adlandırması çağrısında bulundu: “Bosna 20 sene önce bütün insanlığın vicdanını kanatan büyük soykırımlara sahne olan bir İslam coğrafyasıdır. Onun için Sayın Papa’nın bilhassa 20 sene önce bu topraklarda yaşanan ve bütün insanlığın ders alması gereken Srebrenitsa Soykırımı’nı, ‘soykırım’ olarak isimlendireceğini ve benzer acıların bir daha yaşanmaması için mesaj vereceğine olan inancımı ifade etmek istiyorum.”
Srebrenitsalı Anneler de Seslenmişti
Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği de Papa’ya ziyareti öncesinde çağrıda bulunarak, Papa’nın Saraybosna’daki mesajında 1995 yılında Srebrenitsa’da Boşnaklara karşı yapılan etnik temizliği “soykırım” olarak nitelendirmesi gerektiğini belirterek, gerek Papa’nın gerekse diğer liderlerin 20 yıl önce Srebrenitsa’da yaşananları kınaması gerektiğini söyledi.
Stadyumda Ayin Yönetti
Dün sabah erken saatlerde Bosna’ya giden Papa Franciscus temasları kapsamında, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ile bir araya geldi. Sonrasında Asim Ferhatovic Stadyumu’nda halka hitap ederek ayini yöneten Papa, şehir merkezindeki “İsa’nın Kalbi” Katedrali’nde ülkedeki Katolik din görevlileri ile bir araya geldi. Saraybosna temaslarının son adımında “II. Ioannes Paulus” Başpiskoposluk Gençlik Merkezi’nde gençlerle bir araya gelen Papa Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili hiçbir açıklama yapmadı.
Kudüs’e giden yol açılır
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Çözüm Süreci’nin geleceğine dair açıklamalar yaptı. Süreçle ilgili yapılan çalışmalarda halkın barışı gördüğünü ve bu fırsatı gözardı etmeyeceğini anlatan Yıldırım, bu süreçte sivil toplum kuruluşlarına büyük iş düştüğünü belirterek, “Türkiye’nin her tarafında sivil toplum kuruluşlarının seslerini yükselterek, çözümün yanında olduklarını duyurmaları gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
İttifak Bütün Oyunları Bozar
“Çözüm Süreci mutlaka tamamlanmalı, masadan kalkılmamalıdır” diyen Yıldırım, şunları kaydetti: “Çözüm Süreci’ni Ortadoğu’daki bütün meselelerin bitmesi için önemsiyoruz. Sadece Türkiye’nin selameti için değil, bu süreç Ortadoğu’daki Kürt-Türk ittifakıyla bütün oyunları bozar ve Kudüs’e giden yolu açar. Seçimlerde tek başına iktidar olunursa Çözüm Süreci güçlü bir şekilde devam eder.”
Yeni Şafak