34,0983$% 0.22
37,9612€% 0.23
44,9395£% -0.01
2.811,55%-0,47
2.566,90%-0,59
9.758,14%1,89
İran devlet televizyonunun (IRIB) internet sitesinde yer alan haberde, başkent Tahran’da muhaliflerle yönetime destek verenler arasında çatışma çıktığı belirtildi.
Televizyon, gösteriler sırasında İran rejimi karşıtı Halkın Mücahitleri örgütü tarafından öldürüldüğü iddia edilen Sanei Jale adlı öğrencinin cenaze törenine katılan insanlarla öğrencilerin, “fitneci gruba bağlı olduğu anlaşılan başka bir grupla çatıştığını ve bu grubu alandan uzaklaştırdığını” ifade etti.
Tahran’da önceki gün muhalefet gösterisinde vurularak öldürülen öğrenci konusunda taraflar birbirini suçluyor. Hükümet Sanei Jale’yi muhaliflerin öldürdüğünü iddia ederken, muhaliflere ait internet siteleri ise Jale’nin güvenlik güçleri tarafından vurulduğunu öne sürüyor.
Libya’nın Bingazi kentinde, yüzlerce kişinin hükümetin istifası talebiyle gösteri yaptığı bildirildi.
Associated Press’in görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberinde, protestocuların Başbakan Bağdadi el Mahmudi’nin istifa etmesini istedikleri belirtildi. Ancak Libya lideri Muammer Kaddafi aleyhine slogan atılmadığı kaydedildi.
Reuters ajansı ise, Bingazi’de bir insan hakları eylemcisinin tutuklanmasına kızan kalabalığın polisle ve hükümet yanlılarıyla çatıştığını duyurdu.
Merkezi Bingazi’de bulunan özel Kuryna televizyonunun internet sitesindeki haberinde, göstericilerin bir resmi binanın önünde, insan hakları eylemcisinin serbest bırakılması talebiyle gösteri yaptığı ve buradan şehrin Sahajara meydanına giderek polis ve hükümet yandaşlarıyla çatıştığı belirtildi.
Göstericilerin elinde silahlar ve molotofkokteylleri bulunduğu, ayrıca polise taş attıkları belirtilen haberde, olayların daha sonra yatıştığı, hükümet yanlılarının meydanın kontrolünü ele geçirdiği belirtildi.
Haberde, 10’u polis 14 kişinin yaralandığı ancak durumlarının ağır olmadığı kaydedildi.
Reuters’ın görüştüğü bir Bingazi sakini, çatışmalara katılanların Trablus’taki Ebu Salim cezaevinde yatan mahkumların yakınları olduğunu söyledi. Sözkonusu cezaevinde genelde militan İslamcılarla muhaliflerin tutulduğu belirtiliyor.
Görgü tanığı olaylara 500-600 kişinin karıştığını söyledi.
KADDAFİ YANLISI GÖSTERİLER
Bu arada, devlet televizyonunun bir haberinde, bugün ülkenin çeşitli yerlerinde Libya lideri Muammer Kaddafi’ye destek için gösteriler yapıldığı duyuruldu.
Devlet televizyonu başkent Trablus’taki hükümet yanlılarının gösterisinden görüntüler yayınladı. Görüntülerde gösteriye katılanların Katar’ın El Cezire televizyonu aleyhine slogan attıkları ve televizyonu yalan haber vermekle suçladıkları görüldü.
Mısır yönetimi, El Cezire’yi devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aleyhine gösterileri kışkırtıcı haber yapmakla suçlamıştı.
BİNGAZİ AHALİSİNİN KADDAFİ’YLE THUSUMETİ VAR
İsyanlara pek rastlanmayan Libya’da, dün gece yüzlerce kişiyle polis ve hükümet yanlıları arasında çatışmaların olduğu Bingazi kenti ahalisinin, Muammer Kaddafi’ye karşı tarihi bir husumeti bulunuyor.
Bingazi halkının büyük bölümü, Kaddafi 1969’da bir darbeyle iktidara geldiğinde kendisini desteklememişti. O zamandan beri bölge, ülkenin petrol gelirlerinin çoğundan mahrum bırakıldı ve bu da hoşnutsuzluğu derinleştirdi.
Yasaklı İslamcı örgüte üye olmaktan mahkum yüzlerce kişi geçen sene Ebu Salim cezaevinden salıverildiğinde, bunların çoğu ailelerinin yaşadığı Bingazi’ye gitmişti.
Ebu Salim cezaevi meselesinin dün geceki olayların başlamasında rolü olabileceği yorumu yapılıyor. Bingazi’de yayınlanan Kuryna gazetesi, dün geceki protestoya katılanların çoğunun cezaevinde akrabalarının bulunduğunu yazdı.
LİBYA’DA İSYAN OLUR MU?
Bölgedeki isyan hareketlerinden etkilenen Libya’nın sürgündeki muhalefet üyeleri, internetteki sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla protestolar tertip etme girişiminde bulundular, ancak hükümet gıda fiyatlarını azaltmak suretiyle protestoları önleyici tedbirler aldı.
Uzmanlar, Libya’da Tunus ve Mısır’dakine benzer bir çizgide ayaklanmayı pek ihtimal dahilinde görmüyorlar. Hükümetin, hoşnutsuz vatandaşlarını yatıştıracak kadar çok nakit petrol geliri olduğuna dikkat çekiliyor.
Bunun yanısıra, Libya toplumu aile ve aşiret bağları çerçevesinde düzenlendiği için, Kaddafi’ye karşı bir karşı çıkma durumu olsa bile, bunun sokaklara taşmak yerine perde arkasında olacağı belirtiliyor.
Ancak Bingazi’nin Libya’nın diğer bölgelerindeki tipik özellikleri taşımadığına dikkat çekiliyor.
Kaddafi’nin bu kadar uzun zaman iktidarda kalmasının, geçmişte kendisini kurnaz bir siyasi operatör ve usta bir taktikçi olarak göstermesinin payı olabileceği belirtiliyor.
Libya liderinin en çok kullandığı taktiklerinden birinin, kendisini halk hareketlerinin lideri olarak göstermesi ve sıradan kadın ve erkeklerin destekçisi olarak tasvir etmesi olduğu kaydediliyor.
Devlet televizyonunun bugün yayınladığı Kaddafi yanlısı gösterilerin de bu taktiğin bir parçası gibi göründüğü belirtiliyor.
BAHREYN
Bahreyn’in başkenti Manama’daki İnci Meydanında sabahlayan protestocular, siyasi reform talebiyle gösterilerine üçüncü gün de devam ediyor.
Uluslararası ajansların duyurduğuna göre, binlerce gösterici geceyi meydana kurdukları çadırlarda geçirirken, bazıları dünkü gösterilerde polisle çıkan çatışmada ölen bir kişinin cenazesine katılmak üzere sabah meydandan ayrıldı.
Tunus ve Mısır’daki halk ayaklanmalarının ardından, Körfez ülkesi Bahreyn’de önceki gün gösteriler başlamıştı.
Sünni hanedanın yönettiği, nüfusun çoğunluğunun Şii olduğu, ABD’nin 5’inci Filosuna ev sahipliği yapan körfez krallığında göstericiler, 1971’den bu yana görevde olan Başbakan Şeyh Halife bin Sallah el Halife’nin istifasını, siyasi tutukluların salıverilmesini ve yeni anayasa istiyor.
Öte yandan, Bahreyn İçişleri Bakanı Şeyh Raşid Bin Abdullah El Halife, gösteriler sırasında polisle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 2 kişinin ölümünden ”derin üzüntü duyduğunu” açıkladı.
Bakan ”Ulustan, vatandaşlardan ve ölen iki kişinin ailesinden özür diliyoruz, acılarınızı anlıyoruz” ifadesini kullandı ve polis kuvvetlerini itidalli davranmaya çağırdı.
YEMEN: 4 YARALI
Yemen’in başkenti Sanaa’da yüzlerce üniversite öğrencisi rejim karşıtı sloganlar atarak devlet başkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçti.
Basın mensupları, Yemenli üniversite öğrencilerinin Mısır’daki halk isyanının baş sloganı olan “Halk rejimin yıkılmasını istiyor” diye bağırdıklarını bildirdiler.
Yemen’de dördüncü gününe giren gösterilerde, üniversite öğrencileri bir kez daha 32 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih rejimine karşı protestolar için okullarından sokağa çıktı.
Sanaa’da dünkü gösterilerde binlerce gösterici ve Devlet başkanının yandaşı taş ve sopalarla çatışmıştı.
Yemen’in başkenti Sana’da iktidar yanlılarıyla hükümet karşıtları arasında çatışmalar sürüyor.
Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in istifasını isteyen protestocuların Sana Üniversitesinde toplandığı, sopalı Salih yanlılarının protestoculara saldırdığı, protestocuların kaçtığı belirtildi.
Ayrıca yüzlerce öğrencinin üniversitenin kampüsünden çıkarak gösteriyi yeniden başlatmaya çalıştığı, polisin öğrencilerin kampüsten çıkışlarına izin vermemesi üzerine öğrencilerin hükümet yanlılarına içeriden taş atmaya başladığı kaydedildi.
Olaylarda dört kişi yaralanırken, gösteriler sırasında biri AP muhabiri, biri El Arabiya televizyonunun kameramanı 3 gazetecinin dövüldüğü de kaydedildi.
Yemen’in 23 milyon nüfusunun yüzde 40’ının günlük geliri 2 doların altında. Nüfusun üçte biri ise kronik açlık çekiyor.
Yemen’deki kargaşa tehdidi, 30 yıldan uzun süredir iktidarda olan Devlet Başkanı Salih’in 2013’te görevi bırakma taahhüdü vermesini ve muhalefete diyalog önerisinde bulunmasını sağlamıştı.
ORDU PARLAMENTOYU FESH ETTİ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.