Vatan’dan Güven Adalı’nın haberine göre Koç, ülkenin geleceği için çalıştıklarını belirterek, “Türkiye’nin global bir oyuncu olması dışında planımız olamaz” dedi.
Koç Holding, grup şirketleri Tüpraş, Aygaz ve Opet’te gerçekleşen vergi ve marker incelemeleri sonrasında ilk kez dolaylı yoldan mesajlar verdi. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Koç Topluluğu’nun Türkiye’nin global bir oyuncu olması dışında hedeflerinin olmadığını açıkladı.
60 milyon liralık yatırımla İstanbul Sancaktepe’de inşa edilecek Ford Otosan Mühendislik Merkezi’nin açılış töreninde konuşan Ali Koç, Koç Topluluğu’nun kurulduğu günden itibaren uzun vadeli bir bakış açısı ile yatırımlarını gerçekleştirdiğini, Türkiye için yaratılan katma değeri sürekli artırmayı hedeflediğini belirtti.
Koç, şöyle devam etti:
“Türkiye’yi 2023 vizyonuna, yani dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşıyacak temel taşlarından biri Ar-Ge gücümüzü geliştirmektir. Türkiye’nin en çok Ar-Ge harcamasını yapan topluluğumuzun son 5 yıldaki yatırımı 2.7 milyar TL. Türkiye ekonomisinin yüzde 9’unu, ihracatının yüzde 10’unu, devletin toplam vergi gelirlerinin yüzde 9.4’ünü teşkil eden Koç Topluluğu’nun Türkiye’nin özel sektör Ar-Ge harcamasındaki payı yüzde 10 düzeyinde. Durum böyleyken Türkiye’nin global bir oyuncu olması dışında bir hedefimiz, planımız olamaz.”
DESTEKLER MOTİVE ETTİ
Ali Koç, “Ülkemizin ortalama Ar-Ge harcamalarının net ciroya oranı yüzde 0.9 iken, Koç Topluluğu’nda bu rakam yüzde 1.73 ile uluslararası standartlara yakın seviyelerde. Hükümetimizin Ar-Ge’ye verdiği önem bizler için en büyük motivasyon kaynağı oldu” dedi.
FORD’UN GELECEĞİ TÜRK MÜHENDİSLERE EMANET
Ford Avrupa Ürün Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Barb Samardzich, Ar-Ge üssünün Ford’un gelecekteki yeni ürünlerini tasarlayacağını ve şirkete büyük güç katacağını söyledi. Türk mühendislere övgüler yağdıran Samardzich, şunları kaydetti:
“Ford Otosan, Ford’un geleceğe dönük ticari araç planlarında yalnızca Avrupa çapında değil, küresel ölçekte de önemli bir oyuncu. Ford Otosan’ın Kocaeli ve Gebze tesislerinde Türkiye’deki mühendislik okullarından yetişen mühendisler çalışıyor. Türkiye’deki ürün geliştirme ekibi, konseptten üretime kadar araç, motor ve güç aktarım organlarını tasarlamak, mühendisliğini yapmak ve test etmek için gereken deneyim ile yeteneklere sahip. Bu nedenle Ford Otosan’ın yeni Mühendislik Merkezi’nin Sancaktepe’de inşa ediliyor olması, yalnızca Ford Otosan için iyi bir gelişme olmakla kalmıyor, aynı zamanda küresel ‘One Ford’ (Tek Ford) planımız kapsamında Ford için de önemli bir unsur.”
GÖLCÜK’TE CORİER HEYECANI
Ford, ticari araç pazarının her yıl yüzde 30’dan fazla büyüyerek, 2017’de 4 milyon adedin üzerine çıkacağını öngörüyor. Markanın hedefi 2016 yılı itibarıyla yarım milyon adetlik satışa ulaşmak. 2014’ten itibaren Ford Otosan’ın Yeniköy fabrikasında üretilmeye başlanacak yeni Courier modeli de Ford’un önemli kozlarından biri olacak.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ARGE ÜSSÜ OLACAK
Ford Otosan, Gebze’deki Ar-Ge’sini Sancaktepe’deki şirket merkezine taşıyor. Ford’un dünyadaki en büyük 3’üncü Ar-Ge merkezi olan Ford Otosan, Türkiye’de bir ilke daha imza atarak 1.300 mühendisini aynı çatı altına toplayacak yeni mühendislik merkezinin temelini attı. 60 milyon liralık yatırımla inşa edilecek Ford Otosan Mühendislik Merkezi, Türkiye’nin özel sektördeki en büyük Ar-Ge üssü olacak. Tesis, 2014’ün ilk çeyreğinde hizmete girecek. Ar-Ge merkezinde Türk mühendisler Ford dünyası için yeni projeler üzerinde çalışacak, yeni araçlar, yeni motor teknolojileri geliştirecek.
BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE ÇEVİRDİK
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan’da 1.240 Ar-Ge mühendisinin çalıştığını, 2013 yılı sonunda bu rakamın 1.300’e, 2014 sonunda 1.400’e ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Yenigün, şunları anlattı: “Temelini attığımız bu binada 1300 mühendisimizin tamamı Ar-Ge odaklı olarak çalışmalarını sürdürecek. Geleceğimiz için çalışan Ar-Ge mühendislerimizin yanı sıra bugünümüz için çalışan 500’den fazla mühendisimiz var. Bu rakam toplamda 1.780 mühendise ulaşıyor. Buradan yeni mezun mühendislerimize sizlerin vasıtasıyla mesaj vermek istiyorum. Ford Otosan olarak Türkiye’den dünyaya beyin göçünü tersine çeviriyoruz. Sadece Türk mühendisler değil, dünyanın pek çok yerinden yabancı mühendisler Ford Otosan Ar-Ge bölümünde çalışmak için bize başvurularda bulunuyor. Ford’un ihtiyaç duyduğu global mühendislik için çalışıyoruz.”