DOLAR

35,1652$% -0.02

EURO

36,7484% -0.01

STERLİN

44,2363£% -0.16

GRAM ALTIN

2.977,59%0,01

ONS

2.632,72%-0,01

BİST100

9.949,01%0,33

a

BU KEHANETLER FOS ÇIKTI!

Zor geçen 2012'nin sonuna yaklaşılırken geri kalan yıl için hangi kehanetlerin gerçekleşmediğini merak ediyor musunuz?

Yeni yıla kısa bir süre kala yeni yıl için tahminler arka arkaya geliyor. 2012 yılı gelişmiş ekonomiler için zor olsa da yatırımcı için kazanç yılı olarak görülüyor.
Ekonomik kriz nedeniyle iki büyük ekonomide liderler koltuğunda olurken, finans piyasalarındaki yüksek volatilite beklentileri farklı yönlere çekti. Boğaların iyimser beklentileri, ayıların felaket senaryoları arasında 2012 için hangi tahminlerin boşa çıktığını hatırlamakta fayda var.
İşte 2012 için karşılıksız çıkan büyük beklentiler
YILIN HALKA ARZI
Facebook hayalleri yıktı. ABD piyasalarının 16 milyar dolar ile en büyük üçüncü halka arzı hezimete dönüştü. Halka arz sonrasında şirket hisseleri sert düşüş yaşarken internet dünyasının 1 milyar abone sayısı ile yüzde 40’lık kesimini elinde bulunduruyor. Bu popülasyona karşın şirket hisseleri 38 dolarlardan 17.73 dolara kadar geriledi.
ÇAKILACAK MI?
2012’de en çok konuşulan konulardan bir tanesi de dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in sert yavaşlamaya maruz kalacağı beklentisi oldu. Yıl genelinde Çin’den gelen büyüme detayları yakından takip edilirken, geçtiğimiz 9 aylık performansa bakıldığında ortalama büyüklük yüzde 7.7’de kaldı. Yıl sonuna yaklaşırken ülkeden gelen büyümeye işaret eden verilerin yeninde toparlanmaya geçmeye başladığı görüldü. Yılın son çeyreği için Çin’de büyüme beklentileri yeniden yüzde 8 seviyesine çekilirken sert iniş beklentilerinin de gerçekleşmediği ortaya çıktı.   
GREXIT
Son üç yılın değişmeyen konusu Yunanistan. Ülke defalarca kurtarılmasına karşın hala tam bir sonuç alınabilmiş değil. Düzenli aralıklar ile ülkenin euro bölgesinden çıkartılacağına dair çıkan haberlerin devamının gelip gelemeyeceği takip edilirken bölge ülkelerinden ve merkez bankalarında olası bir ayrılık için B planlarının oluşturulduğuna yönelik haberler geldi. Ülkede 17 Haziran’da yapılan seçimler sonrasında kurulan koalisyon hükümeti geçtiğimiz haftalara yeni bir anlaşma ile şimdilik yerini korurken yeni yılda da bu konunun sıkça gündeme gelmesi bekleniyor. Hala ülkenin çıkış için yeni kehanetler ve tarihler gelirken analistler 2014’te ülkenin açığı kapatmasını bekliyorlar.
ALTINA HÜCÜM
Yılın en çok takip edilen emtiası altın oldu.  Bir süredir boğaların kontrolünde olan altın için 2012 için 2000 dolar tahminleri dillendirildi. Bu yılsonu için altının 2 bin doları bulacağı beklentisi bir yıl önce de gündeme taşınmıştı.  Bugün baktığımızda öngörülen hedefin 300 dolar altında olan altının yakın vadede hedefi tutturmasına pek ihtimal verilmiyor. Büyük ekonomilerin merkez bankalarında gelen parasal genişleme hamleleri karşısında beklentilerin yakalanmamış olması, bu beklentinin yeni yıla devrolmasına neden oldu.
TAHVİL BALONU
Güvenli liman olarak yılın ikinci yarısı ile gündeme gelen tahvil piyasası özellikle büyük ekonomilerin tarihi düşük seviyelere düşen faizleri sonrasında bu alanda bir balon oluştuğu öngörülerine neden oldu. 10 yıllık tahvillerin şiştiği belirtilirken korkulan balonun henüz patlamamış olması bu yıl için bu kehanetinde karşılıksız kaldığını gösteriyor. 
ÇİFT DİP
Piyasaların beklediği bir başka konu ise çift dipli resesyon oldu. Özellikle ABD ekonomisinde 2012’de 2011 Mart ayından sonra ikinci bir dip yapması öngörülüyordu. Aralık 2007-2009 arasında finansal kriz ve durgunluk aşamasına girerken 2010 yılında ekonomide geri dönüş yaşandı. Bu yıl korkular yeniden gündeme gelirken ABD ekonomisinde yüzde 1.82’lik daralma görülmesi korkuların tetiklenmesine neden oldu.
PARİTE DOLARA KARŞI
2011 mayıs ayında 1.49’a kadar çıkan euro dolar paritesi zirve noktasından bu yana yüzde 12 geri çekildi. Euro bölgesi korkuları ile dalgalanan parite yılın sonuna doğru 1.302lu seviyelerin altına geriledi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

56 LİRAYA SATTIĞINI 100 LİRAYA GERİ ALACAK!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.