DOLAR

34,4465$% 0.3

EURO

36,3032% 0.16

STERLİN

43,4559£% -0.34

GRAM ALTIN

2.836,84%0,10

ONS

2.562,19%-0,20

BİST100

9.389,62%-0,33

a

'Dolar Borcu Olanlar Hemen Ödesin…'

Uzmanlar doların, faiz ve çeşitli enstrümanlarla baskılandığını ve dolar borcu olanların borçlarını ödemesinin kendileri için iyi olacağını söyledi.

2018 yılı dolar kuru açısından çok konuşulan bir yıl oldu! 2018’de 7.20 TL seviyelerine çıkan dolar kuru tarihi bir rekor tazelemiş oldu. Peki 2018’de ekonomide özellikle dolar kurundaki yüksek dalgalanmalara sebep olan gelişmeler nelerdi? Uzmanlar 2019’da dolar kuru için neler söyledi?

2018’DE NELER YAŞANDI, DOLAR KURU NASIL ETKİLENDİ?
2018’de ABD ile Türkiye arasında yaşanan Rahip Brunson kriziyle birlikte Ağustos ayında dolar kuru yukarı yönlü çok büyük bir ivme kazanarak 5.10 TL seviyelerinden 7.20 TL seviyelerine kadar yükselmişti. Bununla beraber oluşan yüksek enflasyon Türk ekonomisini ciddi manada zora sokmuştu.

Merkez Bankası’nın  Eylül ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında piyasaların da beklemediği bir şekilde faizi 625 baz puan artırarak dolar kurunu baskılamaya çalışmıştı. Dolar kurunda Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra ciddi bir düşüş yaşanmıştı.

Türkiye’nin  Rahip Brunson’ı serbest bırakması ABD ile yaşanan krizde bir yumuşama meydana getirdi. Trump’ın Brunson’ın bırakılması üzerine “Yardımları için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum” tweeti piyasalara yansıdı ve dolar kuru 5.20 TL seviyelerine kadar düştü.

Türkiye ile ABD arasındaki bir diğer problem olan Fırat’ın doğusundaki YPG problemi ise Türkiye’nin Suriye’ye operasyon kararıyla birlikte tekrar gündeme geldi. Başkan Trump ülkesindeki muhalefete rağmen sürpriz bir şekilde Amerikan askerlerinin Suriye’den çekileceğini açıkladı. Bu gibi gelişmeler Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kazanmasını sağladı.

DOLAR BORCU OLANLAR BORÇLARINI ÖDESİN
Uzmanların 2019 dolar yorumları ise temkinli. “Türkiye’deki yüksek enflasyon, yüksek işsizlik oranı ve büyüme beklentisindeki çalkantı, dolar kurunun yüksek faiz ve çeşitli baskılamalar sayesinde bu seviyelerde tutulabildiğini gösteriyor” şeklinde yorum yapan uzmanlar, dolar kuru için bu seviyelerin dip olduğunu, dolar borcu olanların bu seviyelerden borcunu ödemesini önerdi.

Hükümetin mart ayında yapılacak yerel seçimleri kazanma duygusuyla hareket ettiğini belirten uzmanlar, yapısal reformların bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Faiz arttırmanın ve Rahip Brunson’ı serbest bırakmanın yapısal reform olmadığını belirten uzmanlar, bu gibi siyasi hamlelerin yaşanacak olan krizi sadece erteleyebilme şansını bize verecegini açıkladılar

Seçimlerden sonra ekonomide ciddi bir sıkışma meydana gelebileceği uyarısında bulunan uzmanlar olası dolar kuru şokları yaşanabileceğini, dolar kurunun tekrar 7 TL’nin üzerine çıkmasının çok da zor olmadığını ifade ettiler. Bilindiği üzere Türkiye’nin önde gelen ekonomistleri de doların 10 TL’yi de görebileceği öngörüsünü sürekli dile getiriyorlar.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ona da Yüzde 45 Zam Geldi!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.