34,5962$% 0.14
36,5942€% -0.15
43,7948£% -0.17
2.930,65%1,10
2.634,79%0,95
9.272,48%-1,31
“EN ÇOK İNDİRİM YALANI İNTERNET ORTAMINDA OLUYOR”
İnternet ortamında fiyatlar üzerinde daha fazla değişiklik yapıldığının altını çizen Ağaoğlu şunları söyledi:
“En çok indirim yalanı internet ortamında oluyor. Üstelik sahte ürünler de gönderilebiliyor. Bu nedenle tüketiciler internetten alışveriş yapıyorlarsa o firmanın fiyat etiketinin bulunduğu sayfanın kopyasını alsın. Hakkındaki şikayetleri arama motorlarında araştırsın. Ayrıca o firmanın adresi, sabit telefonu, açık adresi ve mersis numarası yani bizim T.C kimlik numaramız gibi kimliğinin orada belirtilmiş olmasını mutlaka araştırmalıyız. Çünkü bir olumsuzlukla karşılaşıldığında muhatabını bulabilmesi için bu bilgilerin olması lazım. Zaten kanun bunların yazılmasını zorunlu kılıyor. Bunlar yazılı değilse riske giriyorsunuz. Oradan alışveriş yapmayın.”
“İNTERNET ÇILGINLIĞINDAN SONRA FİYATLARLA ÇOK OYNANMAYA BAŞLANDI”
40 yıldır mağazacılık sektöründe olan Yusuf Armağan, müşterilerin indirim etiketi görmeden alışveriş yapmak istemediklerini belirtti. Armağan, “Esasında artık müşteri çok bilinçli. Özellikle bizim müşterimiz barkod fiyatlarına sezon başında bakıyorlar. İndirime girdiğimiz zaman fiyatları yükseltmiş miyiz yoksa yükseltmemiş miyiz bunu takip edebiliyorlar. Ama bu internet çılgınlığından sonra bu fiyatlarla çok oynanmaya başlandı. Aynı ürünün fiyatını yüzde 60, yüzde 70 çıkartıyorlar. Daha sonra indiriyorlar. Bu biraz da müşterinin isteği gibi aslında. Çünkü insanlar artık indirim olmadan alışveriş yapmak istemiyorlar. Herkes indirimi bekliyor. Ortada tüketiciyi kandırma durumu var, yok diyemeyiz” şeklinde konuştu.
BAKANLIK DA DİKKAT DEDİ
Ticaret Bakanlığı’nca da ‘efsane cuma indirimleri’, ‘şahane cuma indirimleri’, ‘süper cuma indirimleri’ gibi isimlerle birçok ürün yelpazesinde çeşitli oranlarda yapılan indirimlere karşı tüketiciler uyarılarak, “Satıcının internet sitesinin güvenliği ile alışverişe ilişkin güvenli ödeme yöntemleri olan SSL sertifikası, 3D security veya sanal kartla ödeme gibi seçeneklerin olup olmadığının kontrolü yapılmalı” açıklaması yapıldı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yılın belirli dönemlerinde özellikle de kasım ayında, ‘efsane cuma indirimleri’, ‘şahane cuma indirimleri’, ‘süper cuma indirimleri’ gibi isimlerle birçok ürün yelpazesinde çeşitli oranlarda indirimler yapıldığı bildirildi. Koronavirüs salgınının da etkisiyle tüketicilerin ‘online mesafeli alışverişleri’ tercih ettiğinin gözlendiği, ancak online alışverişlerin özellikle belirli özel günlerde birçok mağduriyete de yol açabildiği kaydedildi.
Berat Albayrak'tan Döviz Sözleri!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.