Göstericiler ve polis arasında yaşanan gerginliklerin tekrar ateşlenmesinden sonra TL’nin değer kaybetmesine dikkat çeken CNBC editörü Holly Ellyatt daha sonra Merkez Bankası’nın yükselen kura müdahale ettiğini dile getirdi.
Ellyatt ekonomistlerin Türkiye’yi, devam eden protestoların zaten istikrarsız olan Türkiye ekonomisine hiç bir katkısı olmayacağını, aksine Türkiye ekonomisine çok zararı olacağını belirttiklerini ifade etti.
Medley Global Advisor Kıdemli Danışmanı Nigel Rendell: ” Gösteriler sürer ve polis protestoculara sert müdahale etmeye devam ederse, bunun etkisi ekonomi için de sert olacak. Ben geçen hafta oradaydım, otellerin yarısı boştu ve taksiciler işlerinin negatif etkilenmesinden şikayetciydi. Şu anki durumun nasıl olduğunu tahmin bile edemiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Capital Economics gelişmekte olan ülkeler ekonomisti Neil Shearing:”Türkiye’de ilerde neler olabileceğini tahmin etmek mümkün değil. Gösterilerin yolunda gitmemesi ve polisin uyguladığı şiddetle insanların daha da kışkırtılması gibi altının çizilmesi gereken çok konu var. Gezi parkı olaylarının yanı sıra FED’in tahvil alımını azaltması da Türkiye’yi olumsuz yönde etkileyecek” diye konuştu.
Makalede, TL’nin aşırı değer kaybı sonrasında Merkez Bankası’nın müdahalesini ve kuru aşağıya çekmesini ise ilk bakışta Türkiye Merkez Bankası’nın gücünü gösterdiğini söylenebileceği fakat bunun kalıcı bir etki olmadığı kaydedildi.
Türkiye’nin, Avrupa’nın teşvikleri arttırması ve ABD’nin tahvil alımı yapması ve faizlerin aşağa çekilmesinin ardından yatırımcılar için gelişmekte olan ülkeler arasında en kilit bölge haline geldiğini ve 2011’de %8,8 oranında büyüme gerçekleştirerek Çin’den sonra en hızlı büyüyen ülke konuma geldiğini, 2012’de ise bu büyüme oranı yavaşlayarak %2,2 oranında gerçekleştiğini yazan Ellyatt ekonomik görünümün bundan sonra değişeceğini söyledi. THE LİRA.