34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
43,4559£% -0.34
2.836,84%0,10
2.562,19%-0,20
9.389,62%-0,33
1940’ta İkinci Dünya Savaşı koşullarında, ilan edilen Milli Koruma Kanunu’nu hatırlatan Altuğ, Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisi ile yönetildiğini, savaş ortamında da olunmadığını söyledi. Altuğ, “Biz buna emir-komuta ekonomisi diyoruz, devlet şekli ne olursa olsun fiyatlara müdadale edemez, serbest piyasa ekonomisinde bunun yeri yoktur” dedi.
OSMAN ALTUĞ’DAN DEVALÜASYON UYARISI
“Savaş döneminde milli koruma kanununa dayanarak insanlara ekmek karnesi vermekle gıda fiyatlarını belirlemeye çalışmak aynı şeydir” diyen Altuğ, devalüasyon uyarısı yaptı ve “serbest piyasa ekonomisinde, fiyatları kontrol etmeye kalkmak, ülkenin ciddi ekonomik sorunlar yaşamasına neden olur. 11 Haziran 1956’da Başbakan Adnan Menderes, Milli Koruma Kanunu çıkardı, hatta hapis cezası getirdi. Bu süreç 1958’de devalüasyonu getirdi. Yüzde 300 devalüasyon oldu. Tek sebep Adnan Menderes’in fiyatları kontrol etmeye kalkmasıydı. Bu devalüasyon da 27 Mayıs Darbesi’ni getirdi” ifadelerini kullandı.
“VALİLER, ZABITA ETKİKETİ NEYE GÖRE DENETLEYECEK”
Osman Altuğ, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın, marketlerdeki etiket fiyatının denetlenmesi için valilere gönderdiği genelgeyi de eleştirdi.
Altuğ şunları söyledi:
“Neye göre, kime göre, hangi fiyattan fazla satılması stokçuluktur, fahiş kazançtır. Milli Koruma Kanunu da, fiyat kontrolü de rasyonel değildir. Belediye zabıtası neye göre kontrol yapacak? Bakanlık 81 ilin valisine yazdığı kağıtta, kontrol altına almayı amaçladığı malların azami fiyatlarını bildirdi mi? Hayır. Peki valilik neye göre, nasıl denetim yapacak? Akılcılıktan bahsediyorum, rantabiliteden değil.”
“BUNUN ADI SERBEST PİYASA EKONOMİSİNDEN U DÖNÜŞÜDÜR”
Fiyatları yüksek bulunan ürünler için devletin piyasadaki tüm ürünleri satın alması ve devlet tarafından belirlenen fiyatla satışa sunulmasının bir çözüm olduğunu söyleyen Altuğ, “Öyle konuşmakla, atmakla, tutmakla olmaz, o zaman sen alacaksın devlet olarak, halka da uygun fiyatla satacaksın. Patlıcan 18 lira ise 10 liradan alıyor 12 liraya satıyorum demelisin o zaman. Bunun adı serbest piyasa ekonomisinden U dönüşü yapmaktır. AK Parti’nin serbest piyasa ekonomisinden umudunu kestiğini gösterir. Ne yaptığının farkında değil” ifadelerini kullandı.
“HÜKÜMET NE YAPTIĞININ FARKINDA DEĞİL”
“Hükümete değil, Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum” diyen Profesör Altuğ şöyle devam etti:
“Sayın Cumhurbaşkanı, serbest piyasa ekonomisine devam edeceğini defalarca tekrar etti. Fiyat kontrol sistemine, zabıta ya da etiket kanalıyla girmek, serbest piyasa ekonomisinden çark etmek anlamına gelir mi gelmez mi?” diye sordu.
“ÜÇ KAĞIT EKONOMİSİYLE NEREYE KADAR”
“Bu meteşebisi son derece rahatsız edici bir durum, böyle nereye kadar devam edersin üç kağıt ekonomisiyle, borsayı yükseltiyorsun, doları düşürüyorsun, faizi yükseltiyorsun, doları düşürüyorsun, Sanki dolar faizin rakibi, borsa doların rakibi” diyen Osman Altuğ, “Rakip olmak için aynı sahalarda oynamak lazım” dedi.
Yüzde 74 Zam…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.