DOLAR

34,2609$% 0.02

EURO

37,4034% 0.02

STERLİN

44,8466£% 0.2

GRAM ALTIN

2.925,12%0,28

ONS

2.649,81%0,04

BİST100

8.796,07%1,11

a

Mevduat faizlerine yeniden artış geliyor

Bankada parası olanlar dikkat! Merkez Bankası'ndan likidite sterilizasyonu için yeni adım geldi, bankalara talimat gönderildi. Bankanın yeni adımı sonrası ise mevduat faizlerinde tablo değişti. Bankanın hamlesiyle mevduat faizlerinde düşüş mü yoksa yükseliş mi yaşanır? İşte gelişme ile ilgili ayrıntılar

Merkez Bankası, piyasalarda oluşan fazla likiditeyi yönetmek amacıyla yeni adımlar atmaya devam ediyor.

Son olarak, Türk Lirası karşılığı altın ve döviz satışı yapabileceği swap ihalelerine başlayacağını duyuran Merkez Bankası, bu hamlesiyle mevduat faizlerinde önemli değişikliklere yol açabilir.

Mevduat Faizlerinde Artış Beklentisi

Bankacılık kaynakları, Merkez Bankası’nın swap dahil ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin mevcut politika faizinin 5-10 puan altında kalmasının, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini azalttığını belirtiyor. Bu yeni düzenleme ile parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması ve mevduat faizlerinin negatif reel faiz bölgesinden uzaklaştırılması amaçlanıyor. Mevcut durumda yüzde 49-50,5 arasında bulunan mevduat faizlerinin, bu düzenleme ile ilk etapta 2-3 puan yukarı çıkabileceği öngörülüyor.

TL Likidite Yönetimi

Bankacılık kaynaklarına göre, Merkez Bankası, TL likiditeyi çekmek için ana kanal olarak depo ihaleleri ve zorunlu karşılık (ZK) oranlarını kullanacak. Swap ihaleleri de kullanılacak ancak ana fonlama aracı olmayacak. Piyasada oluşan fazla TL’nin çekilmeyen kısmını çekmek için bu hamle kullanılacak. Ayrıca, TL verip döviz almak isteyen bankalar olabileceği belirtildi.

Acil Hamleye Gerek Yok

Bankacılık kaynakları, mevcut fazla likiditenin çok yüksek olmadığını ve acil bir hamleye ihtiyaç olmadığını belirtiyor. Olası ek hamleler arasında depo ihaleleri üzerinden likidite çekimi ve likidite bonosu çıkarma gibi seçenekler bulunuyor, ancak Merkez Bankası bu kanalı kullanmayı tercih etmiyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yeni Renault Duster'ın fiyatı belli oldu

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.