DOLAR

34,5726$% 0.14

EURO

36,1906% -0.17

STERLİN

43,5761£% -0.12

GRAM ALTIN

2.963,41%0,06

ONS

2.669,58%-0,07

BİST100

9.367,77%3,72

a

PATRONLARIN HÜKÜMETİ!

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun geçen hafta “İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı KOBİ’lerimize büyük yükler getiriyordu, bunları kaldırttık” şeklindeki itirafının yankıları hâlâ sürerken, AKP hükümeti patronların lehine yeni bir uygulamayı daha yürürlüğe koydu.

Yeni yönetmeliğe göre, artık 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri patron tarafından yürütülebilecek. Patronlar gerekli eğitimleri patron örgütlerinden alabilecek, üstelik yüz yüze eğitim almaları dahi gerekmeyecek.

Yasal düzenlemenin devamı
2012 yılında çıkarılan 6332 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi konusunda kademeli bir geçiş öngörülmüştü. Buna göre, 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde ve kamu kurumlarında iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme yükümlülüğü 1 Temmuz 2017’de başlayacaktı. Böylece en az bir çalışanı bulunan tüm işyerlerinde uzman ve hekim görevlendirilmesi zorunlu hale gelecekti. Ancak geçen yıl haziran ayında Meclis’te görüşülen torba yasaya eklenen bir maddeyle bu yükümlülük 1 Temmuz 2020’ye ertelendi.

Bununla da yetinmeyen hükümet, aynı kanuna bir madde daha ekledi. Bu maddeyle; daha önce ‘10’dan az’ çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesine olanak sağlayan madde, ‘50’den az’ çalışanı olan işyerlerini kapsayacak şekilde değiştirildi. Böylece bu işyerlerinde 2020 yılında bile işyeri hekimi ve İSG uzmanı görevlendirilmesi gerekmeyecek.

Uzaktan eğitim alabilecekler
Bu düzenlemeyi takiben, “İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikte, eski yönetmeliğe göre patronları pek çok yükümlülükten kurtararak rahatlatacak hükümler yer aldı. Buna göre 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde patronların, iş güvenliği hizmetlerini kendileri verebilmek için eğitimleri tamamlaması ve sertifika alması gerekiyor. Ancak bu eğitimi yüz yüze almaları dahi gerekmeyecek, uzaktan eğitim de alabilecekler. Öte yandan eski yönetmeliğe göre bu eğitimler sadece üniversiteler tarafından veriliyordu. Şimdi ise TOBB, TESK ve bağlı odalar, Türkiye Belediyeler Birliği, işçi ve işveren kuruluşları da Bakanlıkla protokol yaparak patronlara eğitim verebilecek.

Defalarca değiştirildi

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Türkiye’de 21 binden fazla işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. AKP hükümeti, 2012 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı çıkardı, ancak bu yasa bugüne kadar defalarca değiştirildi. Yasanın patronların yükümlülükleriyle ilgili kritik maddelerinin yürürlüğe girme tarihi sürekli ertelendi. Son olarak TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun itiraflarıyla bu erteleme ve değişikliklerin patronların talebiyle hayata geçirildiği bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

'ETİ 70 LİRAYA ALAN VATANDAŞIN PROBLEMİ…'

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.