35,2375$% 0.14
36,7823€% 0.2
44,3361£% 0.31
2.964,44%-0,44
2.618,59%-0,58
10.025,47%0,77
Derneğin genel kurulu sonrası göreve gelen yeni yönetim, basın toplantısı düzenledi.
Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Torun, dernek tarafından geçen yıl 5.si düzenlenen ve sektörün tasarım gücünün artmasında etkili olan Moda Tasarım Kumpanyası’nın bu yıl daha da genişletilmesi için üniversitelerle işbirliği yapacaklarını söyledi.
Kumpanyanın artık modacı yetiştirmek için bir zemin olarak kullanılacağını dile getiren Torun, şöyle konuştu:
”5-6 yıl içinde İzmir’den uluslararası isim yapacak bir kaç modacı çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefi gerçekleştirmek için ilgili kurumlar ve yerel yönetimlerle işbirliği halinde yoğun emek sarf etmeye kararlıyız. IF Wedding Fashion İzmir fuarının başarısı ortadadır. Ancak yapılacaklar bitmemiştir. Özellikle gelinlik ve abiye sektöründeki tasarım ve üretim kalitesini yükseltmek için eğitim kurumlarıyla işbirliğimiz sürecek. Gelinlik Tasarım Yarışması’nı uluslararası standartlara çıkarmak istiyoruz.”
Torun, IF Wedding Fuarı’ndan sonra yine dernek tarafından 14-16 Nisan 2011 tarihlerinde Organik Fashion İzmir (OFİ) Fuarını düzenleyeceklerini, bu fuarla birlikte organik hazır giyim üreticileri ile yabancı alıcıların bir araya geleceğini ifade etti. Fuar için şu ana kadar 15 firmadan katılım talebi geldiğini bildiren Torun, katılımı 20 ile 30 arasında sınırlı tutacaklarını belirtti.
İzmir’in üretim taleplerine yetişebilmesi için fason atölye kapasitesinin artması gerektiğini belirten Torun, bu amaçla sanayiciyle fasoncuyu internet ortamında bir araya getirmeyi amaçlayan bir platform oluşturacaklarını, iş gücü eğitimi konusunda projeler hazırlayacaklarını belirtti. Torun, IF Wedding Damatlık, Gelinlik ve Abiye Fuarı’nın rekorlarla kapandığını, fuara katılmak isteyen 104 firmanın yer yokluğundan fuara katılamadığını, gelecek yıl fuarı daha da büyütme konusunun tartışılabileceğini ifade etti.
Ortadoğu’da yaşanan olayların fuarı etkilemediğini ifade eden Torun, sadece Libya’dan gelen katılımcıların fuarı yarıda keserek ülkelerine dönmek zorunda kaldığını söyledi.
-İŞGÜCÜ AÇIĞI-
Sektörde ciddi iş gücü açığının bulunduğunu, ancak geçmişte sektörün taşeronlaşması nedeniyle iş gücünün bu sektörden kaçındığını söyleyen Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Yıllardır kurların düşük seyretmesi sektörde gerilim yarattı. Firmalar maliyetlerini aşağıya çekmenin yolunu aradılar. Sektörün önemli bölümü taşeronlaştı. Küçük işletmeler iş güvenliği ve iş yasalarının dışında bir takım hareketler yapmaya başladı. İnsanlar mağdur olmaya başladı, bu sektöre ilgi azaldı, insanlar daha güvenceli işler aramaya başladı. İşsiz olmalarına rağmen işe geri dönmek istemiyorlar. Çalıştıklarında paralarını alacaklarını sigortalarının yatacağına inanmıyorlardı. Pakistan’daki sel felaketi, Ortadoğu ülkelerindeki kargaşa ve pamuk fiyatlarındaki artışla birlikte firmalar yeniden üretimi kendi bünyelerine alıyor. Bu sorunların geride kalacağı bir döneme giriyoruz. Eskisinden çok daha fazla iş gücüne ihtiyaç var. TARGEV ve İşkur ile iş gücü eğitim konusunda işbirliği yapacağız.”
ÇİFTÇİYE DESTEK MÜJDESİ…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.