34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Doğu Anadolu Bölgesi’nde son yıllarda öne çıkan yeni iş kolları, özellikle gençlerin istihdamı ve ekonomiye katkı anlamında önem arz ediyor.
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum’da son yıllarda gelişmeye başlayan spor dalları, birçok gencin istihdam edilmesini sağladı.
Son zamanlarda bölgede en hızlı gelişen ve değişen iller arasında Iğdır da yer alıyor.
İran, Nahcivan ve Ermenistan’a olan sınır kapıları sayesinde bölgede hızla büyüyen bir ekonomiye sahip Iğdır’da kentte özellikle sınır ticaretine bağlı olarak uluslararası taşımacılık ön plana çıktı.
Bölgenin en büyük TIR filosuna sahip Iğdır’da, uluslararası taşımacılıkta çok sayıda vatandaş istihdam edildi. Kentte son yıllarda inşaat sektörü de hızla gelişti. Göç almaya başlayan iller arasında yer alan Iğdır’da artan nüfus talebini karşılamak için konut yatırımlarına hız verildi.
Tunceli’de de yıldızlı oteller, termal tesisler ve su sporlarına yönelik yatırımlarla bölgede ekonomik ve sosyal alanda önemli gelişmeler kaydedildi.
Turizmin gelişmesine yönelik 7 milyon dolara mal olan 135 yatak kapasiteli Tunceli’nin ilk ve tek 4 yıldızlı oteli yapılırken, kentte su sporlarının gelişmesine yönelik de Valilik tarafından rafting malzemeleri alındı. Su sporlarının istenilen seviyeye ulaşması halinde bölgede çok sayıda vatandaşın istihdam edilmesi hedefleniyor.
BATMAN TEKSTİL KENTİ OLMA YOLUNDA
Öte yandan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Batman’da tekstil, Diyarbakır’da mermer, Mardin’de turizm ve Siirt’te ise fıstıkçılık son yıllarda gelişen sektörler arasında dikkat çekiyor.
Diyarbakır’da son yıllarda gelişen sektörlerin en başında mermer üretimi yer alırken, bu sektör sayesinde binlerce kişi istihdama kavuştu. Türkiye’de işsizliğin en yoğun yaşandığı illerin başında bulanan Diyarbakır’da yaklaşık 15 yıl önce az sayıda girişimcinin küçük sermayelerle açtığı ocak ve kurduğu işleme tesisleri sayesinde başlayan mermer üretimi, başta Çin ile Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine gerçekleştirilen ihracat sayesinde kısa zamanda büyük gelişme gösterdi. Diyarbakır’da kurulu 25 mermer fabrikasında yıllık 270 bin metre küp (750 bin ton) mermer üretimi gerçekleştirilirken, bu 25 fabrika ile 50 mermer ocağında toplam 4 bin kişi istihdam edildi.
Yaklaşık 10 yıl önce 2.5 milyon fıstık ağacının bulunduğu Siirt’te kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplu örgütlerinin geliştirdiği projeler sayesinde gelişen fıstıkçılık sektörü her geçen gün büyüyor. Aradan geçen 10 yıl içerisinde kentteki fıstık ağacı sayısı yaklaşık 7 kat artarak, 16 milyon 5 bin ağaca ulaştı. O dönemde yaklaşık 1000 kişi sektörden geçimini sağlarken, fıstık üretiminin artmasına bağlı olarak çalışanların sayısı 9 bin kişiye ulaştı.
Petrol kenti olarak bilenen Batman, kısa sürede hızla gelişen tekstil sektörünün yeni yıldızı olacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in girişimleri sonucu kısa bir süre önce Batman’daki Tekel’e ait atıl 60 bin metrekare büyüklüğündeki tütün depolarının yatırımcılara tahsisiyle tekstil sektöründe büyük ilerleme kaydedildi.
Son yıllarda enerji yatırımlarının özel sektöre devredilmesiyle birlikte Kahramanmaraş’ta bu sektöre yatırım artmaya başladı. Bugün kentte 1 milyar dolarlık enerji yatırımı devam ediyor. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren birçok firma enerji yatırımlarına geçiyor.
Genç işadamlarından Ertuğrul Tanrıverdi’nin ailesi yıllardır tekstil sektörü içerisinde yer aldı. Henüz 27 yaşında olan Tanrıverdi, bugün Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Kam Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını yürütüyor.
GAZİANTEP SANAYİYE YÖNELİYOR
Gaziantep son 4-5 yıl öncesine kadar temel hammadde ve ara malı üretirken, bugün tüketiciye yönelik nihai ürünler yapan şehir konuma geldi. Örneğin iplik, tekstil-konfeksiyona ve halıya, makine imalatı anahtar teslimi fabrika kurmaya, gıda üretimi paketli ürünlere dönüştü.
Gaziantep’te faaliyet gösteren Değirmen Makine, Türkiye’nin yanı sıra dünyada birçok ülkede bir yandan anahtar teslimi un ve irmik fabrikaları kuruyor, diğer yandan kendi ürettiği makineleri satıyor.
Kayseri’de 1990’lı yıllardan sonra ev yapımı yemeklerin ticaretini yapmaya başlayan kadınlar, hemcinslerine istihdam sağlıyor.
Annelerinden veya kaynanalarından öğrendikleri, Kayseri’nin yöresel lezzetlerini evlerinde yapan kadınlar, 1990’lı yılların sonlarında, talepleri değerlendirerek bu konudaki yeteneklerini ticarete dökmeye başladı.
Kadınların, evlerinde hamur işleri ve yöresel lezzetleri yapmak yerine, hemcinslerinin işyerlerinde yaptığı ürünlere talep göstermeleri, ciddi bir sektör oluşmasına neden oldu. Kayseri’de bu şekilde 60 civarında işyeri faaliyet gösteriyor.
Bu tür işyerleri, daha çok kadınlar için istihdam alanı oluşturuyor. Erkeklerin sadece, muhasebe, pazarlama veya nakliye işlerinde görev yaptığı işyerlerinde üretimde kadınlar çalıştırılıyor. Başka yerlerde çalışma imkanı bulamayan 500’den fazla kadın, bu işyerlerinde istihdam ediliyor.
RAMAZANDA ET FİYATLARI ARTACAK
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.