AKP’nin yeni Kürt açılımının görüşmecilerinden olan ve göreve gelmesinin ardından Kuzey Irak’ı kapı komşusu yaparak Barzani ile sık sık buluşan Özçelik’in istifa ettiği iddiası başkenti sarstı. Özçelik’in, istifasını Yalçın Akdoğan aracılığıyla Erdoğan’a sunduğu öğrenildi. Özçelik’in yerine Prof. İhsan Bal’ın adı geçiyor.
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik’in Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la ters düşerek istifa ettiği iddiası Ankara’yı sarstı.
AKP iktidarının yeni Kürt açılımının mimarı olan ve göreve gelmesinin ardından Kuzey Irak’ı kapı komşusu yaparak peşmerge reisi Mesud Barzani ile sık sık görüşmelerde bulunan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik’in görevinden istifa ettiği yolundaki iddialar başkenti sarstı. Özçelik’in, bağlı bulunduğu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile ters düştüğü, sorunları çözemeyince çareyi istifa temekte bulduğu öne sürüldü. Murat Özçelik’in istifası konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan’a, Başdanışmanı Yalçın Akdoğan aracılığıyla bilgi verdiği duyumu alındı. Kamuoyundan sır gibi saklanan istifanın ardından Özçelik’in yerine kimin geleceği tartışılıyor.
3 AY SÜREN GERGİNLİK
Yeniçağ gazetesinin haberine göre, Murat Özçelik’i istifaya götüren süreç, Beşir Atalay’ın, Özçelik’in çalışmalarına yaptığı müdahalelerle başladı. Hükümetin “Terör örgütüyle silahlı mücadele siyasi uzantılarıyla müzakere” konusundaki yeni stratejisini hazırlayan ve Başbakan Erdoğan tarafından da desteklenen Özçelik’in öne çıkması, Beşir Atalay’ı rahatsız etti. Atalay ile sık sık karşı karşıya kalan Özçelik, yakın çevresine Atalay’ın müsteşarlık koltuğunda “etkisiz eleman” istediği yorumunu yaptı. Yaklaşık 3 aydır süren gerginlik Özçelik’in 24 Nisan Salı günü istifa etmesi ile sonuçlandı. Kürt açılımını Barzani üzerinden yapılmasının mimarı olan Özçelik’in istifasını AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan aracılığıyla Başbakan Erdoğan’a da ulaştırdı.
MGK’YA DA KATILMADI
Erdoğan’ın istifaya karşı çıktığı, ancak müsteşar Özçelik’in istifa kararında ısrar etmesi nedeniyle onay verdiği öğrenildi. İstifası nedeniyle 30 Nisan Pazartesi günü yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısına da katılmayan Murat Özçelik’in kamuoyuna herhangi bir açıklamada bulunmayacağı belirtiliyor.
İHSAN BAL’IN İSMİ GEÇİYOR
Hükümetin, Özçelik’in yerine kimi getireceği ise merak konusu oldu. Murat Özçelik’ten önce Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı için eski Hakkari Valisi Muammer Türker ve Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. İhsan Bal’ın adı geçiyordu. Türker’in MGK Genel Sekreteri olmasından sonra İhsan Bal ismi, Kamu Güveni ve Müsteşarlığı koltuğu için ağırlık kazandı.
SGK’DA ETNİK AYRIMCILIK
Öte yandan SGK’nın son Yüksek İstişare Kurulu toplantısına, ayrımcılık iddiları ve kurum Başkanı Fatih Acar’ın açıklaması damga vurdu.
Kamu Sen’e bağlı Türk Büro Sen Başkanı Fahrettin Yokuş’un ‘ayrımcılık yapıyorsunuz’ iddiasını kabul eden Acar, olayın sorumlusunu görevden aldığını söyledi.
Akşam gazetesinin haberine göre, görevden alınan isim Salim Kahramanoğlu’nun sözlerine de yer verildi: “Yasal süreci başlattım… Ben, mezhepsel ya da başka türlü ayrımcılık yapmam.”
Türk Büro Sen Başkanı Fahrettin Yokuş’un YİK toplantısındaki suçlamaları şöyleydi: “Liyakat ayaklar altına alındı. Burada bir İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı vardı. İl müdürüm teklif ediyor, ‘Ahmet’i Mehmet’i ata’ diye. Önce sendikasına, siyasi görüşüne, mezhebine, alnının secdeye gelip gelmediğine bakıyorlar. Böyle bir kurum olur mu?”
Yokuş’un bu iddialarını, Çalışma Bakanı Faruk Çelik 26 Ekim 2011’de atadığı SGK Başkanı Fatih Acar yanıtladı. Ayrımcılıkla suçlanan İK Başkanı Salim Kahramanoğlu’nu görevden aldığını belirten Acar, “Atama yaparken ‘sendika kökeni şudur’ diye atama yaptığımı ispat edin, Kurum Başkanlığı’nı bırakıyorum. Yaptığım atamaların tümü il müdürlükleriyle görüşülerek, danışılarak yapılmıştır. İK Daire Başkanı’nı, böyle bir ayrımcılık yaptığı için görevinden aldım” dedi.
Acar, görevden aldığı Daire Başkanı’nın ‘hangi ayrımcılıkları yaptığı’ konusunda ise ayrıntı vermedi.
Bu sözleri üzerine salondan ‘Hala devam ediyor’ sesleri yükselince Acar, “Devam etmiyor. Ben atamaları objektif, adil kurallara göre yapıyorum” diye karşılık verdi.
KAHRAMANOĞLU: AYRIMCILIK YAPMAM
Ayrımcılık yapmakla suçlanan eski İK Daire Başkanı Salim Kahramanoğlu ise, “Devlet memuru olduğum için beyanat veremem ancak şu kadarını söyleyebilirim. Konuyla ilgili yasal süreci başlattım. Benim yetkimde olan düşük düzeyli atamalarda objektif kriterlerle hareket ettim. Daha üst düzey görevler içinse ben sadece teklifte bulunurum, onları atama yetkim yok. Kaldı ki ben, mezhepsel ya da başka türlü ayrımcılık yapmam” diye konuştu.
Şu anda kurumda ‘uzman’ olarak görev yapmaya devam eden Kahramanoğlu, Kurum’un eski Başkanı Emin Zararsız’la yeni Başkanı Fatih Acar’ın da ayrımcılık yaptığına inanmadığını sözlerine ekledi.