Ermenek’teki maden sahasında 18 işçiyi kurtarma çalışmaları dördüncü gününde devam ediyor. Bazı uzmanlar madencilere ulaşma çalışmasının 6 sürebileceğini öne sürdü.
İşte kaza bölgesinde bugün yaşananlar
YILDIZ: SUYU 50 METRE DAHA DÜŞÜRMEMİZ GEREKİYOR
Bakan Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile açıklamalarda bulundu.
Taner Yıldız, ulaşılması gereken noktaya kaç metre olduğu yönündeki soruya, “Şu anda bizim 50 metre kadar daha su düşürmemiz gerekiyor. Ulaşılacak son noktaya mesafe 50 metre” yanıtını verdi. Yıldız, “Bizi sınırlayan su değil, tahkimat ve oradan malzeme çekimi. İçeriye dalgıç pompalar sokuldu, dalgıçlar girmiyor” diye konuştu.
Bakan Elvan da su kütlesinde yarı yarıya azalma olduğunu, suyla ilgili sorun yaşanmadığını ifade ederek, “Böyle gittiği takdirde daha hızlı şekilde ilerleyeceğiz. Galerinin tavanı, yalancı tavan diyorlar, bu çökmüş. Çökmeden dolayı galerinin 4’te 3’lük bölümü kapanmış. Şu anda 10 metrelik bir kısım var. Onu aldıktan sonra su var. Eğer çökme de yoksa daha hızlı ilerleyeceğiz” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de ahtapottan sonra yaklaşık 20 metrelik bir ilerleme sağlandığını ifade ederek, “Orada yaklaşık 10-15 metrelik ciddi bir moloz var, tavan olduğu gibi göçmüş” şeklinde konuştu.
MADEN OCAĞINDA CUMA NAMAZI
Cuma namazı için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay çadırları hazırlandı.
Namaza çalışmalar için bölgede bulunan bakanlar da katıldı. Ezanın okunmasıyla vatandaşlar cuma namazını maden ocağının yanında kıldı.
Namaz sonrasında madende mahsur kalan işçiler için dua edildi.
SONDAJ MAKİNESİ KURULUYOR
Ermenek ilçesindeki kömür ocağında suyun tahliyesi için Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) gönderdiği sondaj makinesi bölgeye ulaştı. Kurulum çalışmaları devam ediyor.
Ankara’nın Beypazarı ilçesinden getirilen sondaj makinesi maden ocağının üstü kısmında konuşlandırıldı. Teknik ekipler, yeri belirlenen alanda kurulum çalışmalarını sürdürüyor. Kurulumunun ardından 170 metreden suyun bulunduğu bölüme girecek olan sondaj makinesi, su tahliye çalışmalarına önemli katkı sağlayacak.
Sondaj makinesinin açacağı alan ile kömür ocağındaki suyun tahliyesi için 3 ayrı noktadan çalışma devam edecek.
“ÇALIŞMA 6 AY SÜREBİLİR”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Karaca, Karaman’da meydana gelen maden kazasında kurtarma çalışmasının 6 ay sürebileceğini söyledi.
Kazayı değerlendiren Doç. Dr. Karaca, ocaktaki suyun tahliye edilmesinin çok zor olduğunu belirterek, mahsur kalan işçilerin kurtarılma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Karaca, “Ben ocağı basan suyun, birikmiş bir su değil de yer altındaki bir su gelirinden kaynaklandığını düşünüyorum. Kaza sonrası yapılan açıklamalarda, suyun bir an önce tahliye edileceği söyleniyordu fakat beklenen olmadı, hala çalışmalar devam ediyor. Su neden tahliye edilemiyor? Bizim bütün ocaklarımızın bir imalat haritası vardır. Bunu madenler hem kendi üretimlerini kontrol etmek için, üretimlerini yönlendirmek için hem de Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne verecekleri raporlarda beyan ederler. Maden üretim planlarına dikkatlice bakılarak, çok daha alt kotlardan büyük sondaj makineleriyle bu suya müdahale edilmesi lazım. Alt kotlardan büyük sondajlarla açılacak bu küçük tünelcikler, aynı zamanda şu anda şikayet edilen balçığın da buralardan boşalmasını sağlayacaktır, çünkü sıkıntılardan bir tanesi de bu balçık. Ocaktaki suyun yükselmesini durdursak bile suyun ya da çamurun kısa sürede boşaltılması mümkün değil. İçeride bir balçık var ve normal koşullarda motopomplarla bunun atılması çok uzun sürer. Bir su baskını olduğu için içeride tahkimat çöktü. Mevcut işçilerin bulundukları yerlere ulaşmak çok zaman alacak. Üç beş günde veya bir ayda olacak bir hadise değil. Bugün su geliri sonlanmış olsa tahminim en az altı ay sürecektir” şeklinde konuştu.