DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

STERLİN

43,3470£% -0.52

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ONS

2.705,79%1,29

BİST100

9.549,89%1,94

a

EFES ALINMAYACAK DA NE ALINACAK?

Efes Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilmesi ve özerk bir yönetim planına sahip olması için çalışmalar sürüyor.

 Çalışmalar kapsamında Selçuk Belediyesi’nin öncülüğünde hazırlanan Efes Alan Yönetim Planı’nın oluşturulması aşamasında önemli rol oynayan Danışma Kurulu, ilk toplantısını yaptı. Toplantıda görev dağılımından maddi kaynak sağlanmasına kadar pek çok konu ele alındı.

 Toplantıda, Efes Alan Yönetim Alt Planı;  arkeoloji, turizm, ekonomi, işletme gibi birçok açıdan değerlendirildi. Efes’te yönetim teşkilatının oluşturulması kimlerin hangi görevde yer alacağı, maddi kaynaklarının nasıl sağlanacağı, işletme planı, ulaşım ve dolaşımın alt planı, risk yönetimi gibi konularda, alanında uzman kişiler dünyada uygulanan örnekleri baz alarak Efes’e uygun olabileceğini düşündükleri önerilerde bulundu.
Efes Alan Yönetim Planı yapılırken bilimsel çalışmaların dışında en önemli noktanın antik kentin yönetim çatısının oluşturulması olduğuna değinen CHP’li Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, “Ocak ayında Danışma Kurulu’nda yer alacak isimleri belirledik. Alan Başkanı Efes Müze Müdürü Cengiz Topal oldu. Toplantıda kazı başkanlıkları, müze yetkilileri, alanında uzman öğretim görevlileri gibi tüm paydaşlarımız önceliklerini, kısa, orta ve uzun vadede ne yapılabileceğine ilişkin önerilerini bizlerle paylaştı. Yapılan toplantılar ile çok büyük adımlar attığımızı düşünüyorum. Efes Alan Yönetimi’nin Türkiye’deki diğer alan yönetimlerinden farklı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Efes Alan Yönetimi tek bir tarihi değeri kapsamıyor. Yani Selimiye Camii gibi, Nemrut gibi tek bir yapıyı kapsamıyor. Efes Alan Yönetimi Meryemana, Ayasuluk Kalesi, Saint Jean Kilisesi gibi birçok tarihi yapıyı içine alan büyük bir havzayı kapsıyor. Bu yüzden atanan Alan Yönetim Planı Başkanı’na ve Danışma Kurulu üyelerine çok önemli sorumluluklar düşüyor” dedi.
Tarihi yapılara ve ilçeye sahip çıkılması gerektiği düşüncesiyle yola çıktıklarını ifade eden Başkan Ülgür, “1999 yılında göreve ilk geldiğimde ne yazık ki Efes’in planları olmadığını gördüm. Planları olmadığı gibi haritası da yoktu. İlk işimiz, alan ile ilgili imar planlarını hazırlamak ve harita işlemlerini yürütmek oldu. Şu an 5 binlik ve 25 binlik Efes Koruma Amaçlı Nazım İmar Planlarımız kurul tarafından onaylandı. Şimdiki adımımız, alanın nasıl yönetileceği ile ilgili. Yani kim hangi sorumlulukları ve görev tanımlarını alacak. Projenin alt çalışmalarını yürütüyoruz. Yönetim Planını tamamladıktan sonra bakanlıkla iletişime geçip Efes’in UNESCO  Dünya Mirası listesine girmesini sağlayacağız” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

AK PARTİ KARABAĞLAR SAHADA…

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.