35,4884$% 0.05
36,6113€% 0.14
43,5963£% 0.32
3.074,57%0,02
2.699,55%0,13
9.739,72%0,25
Erdoğan’ın, “Dijital terör, sürekli iş başında. Bunlara karşı yasal düzenlemelerimiz elbette oldu ama çok daha güçlü adımlar atmamız kaçınılmaz. Yalan terörüyle mücadele etmekte kararlıyız. Arkadaşlarımız Türkiye’deki verinin, Türkiye’de kalacağı, vatandaşlarımızın kişilik haklarını, verilerini koruyacak.” sözlerini hatırlatan Ocaktan, söz konusu düzenlemeyi Taliban’a uyum yasasına benzetti.
Ocaktan şu ifadeleri kullandı;
Elbette bu düzenlemeyi Taliban’la ilişkilere paralel bir hazırlık olarak görmek hakkaniyetli bir durum olmaz. Ancak tam da böyle bir döneme denk gelmesi, doğal olarak zihinlerde soru işaretlerine yol açacaktır.
Esas tehlikeli olan, sosyal medyayı iktidar kontrolüne almayı hedefleyen ve de “sansür” işaretleri taşıyan yeni bir baskı yasasının hazırlanıyor olmasıdır.
AK Parti ki “Demokratik rejimlerde, siyasi iktidarların ve bürokratik yapıların temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasına müdahale edemeyeceğini, uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerin eksiksiz olarak hayata geçirilmesini savunuyoruz” diyerek yola çıkmıştı.
Daha da önemlisi, iktidara gelirken bu tezleri savunan AK Parti iktidarının ilk döneminde bu ilkelerin önemli bir bölümünü hayata geçirmiş ve özellikle de AB’ye tam üyelik müzakereleri sürecinde ciddi uyum yasaları çıkarmıştı.
Oysa bugün aynı AK Parti bize başka bir hikaye anlatıyor. Yeni hikayede maalesef daha az hukuk, daha az özgürlük ama daha fazla yasak var.
Açıkça ifade etmek gerekiyor ki iktidarın yasaklar manzumesiyle örülmüş yeni bir sansür yasasına ihtiyacı bulunmamaktadır. Yargının, parlamentonun tek merkezde toplandığı bir sistemde iktidarı eleştirenler, çıkıntılık yapanlar ‘terör’ ya da ‘ajan’ statüsüne sokularak rahatlıkla gözaltına alınıp tutukla tutuklanabiliyorlar. Danası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) defaatle “Derhal serbest bırakın” çağrılarına rağmen Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hiçbir hukuki dayanağı olmadığı halde yıllardır içeride tutulmaya devam ediliyor.
Hal böyleyken, iktidarın özgürlükleri askıya almak için yeni bir yasaya ne ihtiyacı var ki… Nasıl olsa yasaların ne dediğine bakmadan özgürlükler rahatlıkla kısılabiliyor. İşte tam da bu yüzden, sosyal medya ile ilgili ‘sansür’ düzenlemesi konusunda insanlarda “Acaba Taliban’a uyum yasası mı çıkarılıyor” şeklinde bir kanaat oluşabilir. Dolayısıyla iktidarın toplumda endişeye yol açacak böyle bir girişimden vazgeçmesinde sayısız faydalar olduğu kanaatindeyim.
Pelikancı Hilal Kaplan'a Olay Sözler
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.