DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

STERLİN

43,3470£% -0.52

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ONS

2.705,79%1,29

BİST100

9.549,89%1,94

a

‘KOCA BİR İSLAM TARİHİ SALTANAT TARİHİDİR’

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, yine çarpıcı açıklamalar yaptı. Eliaçık hoca, " Koca bir İslam tarihi saltanat tarihidir" dedi.

İşte hocamızın o sözleri:

” İslam’a taban tabana zıt yorumlarla adeta İslam’ın altı üstüne getirilmektedir. Şimdi burada iki kelime var: Biri demokratik diğeri özgürlükçü… İslam’ın demokratik olması, İslam’ın demokratik boyutları, yönleri ve İslam’ın özgürlükçü olması ne demektir? 

Demokrasi kelimesi demos kökünden geliyor ve halk demek. Mahalle halkı demek. Eski Yunan’da Atina’da bir tartışma vardı. Yöneten kim olmalı diye. Genos yani soylu tarafından mı yoksa demos yani halk tarafından mı? Atina soy bağına mensup krallar tarafından yönetilmeli diyenler Genoscuydu, genetik kökünden geliyor. Buna karşı Atina’yı yönetecek olanlar demos tarafından yani halk tarafından atanmalıdır diyenler vardı. Bir müddet sonra buna uygun reformlar yapıldı ve mahalle halkı sırayla Atina’yı yönetmeye başladı. Bu yönetime katılma faaliyeti sonraki dönemde demokrasi olarak gelişti ve daha sonra siyasal literatüre girdi. Demek ki demokrasi demek halkın yönetime katılması, halka sormak demek.

Bunu İslam dünyasına aktardığımızda Arapça deyimi Cumhur’dur. Cumhur da mahalle halkı, ortalama vatandaş demektir. Demos’un karşılığı Cumhur’dur. Cumhuriyet de buradan geliyor, halkın yönetime katılması anlamına geliyor. Burada ki yönetim sadece bir ülke yönetimi değil. Aile için düşünürseniz ailenin tüm üyelerinin yönetime katılması, mahalle için düşünürseniz tüm mahallenin yönetime katılmasıdır.

Eski Yunan’dan beri bu şekildedir. Eğer bir kişi yönetirse buna monarşi, bir grup yönetirse buna oligarşi, halk yönetirse buna da demokrasi deniyor. Şimdi İslam’ın demokratik yorumu dediğiniz zaman, İslam’ın yönetim meselelerinde halkı yönetime katarak, bir idare ortaya koyması anlamına geliyor. İslam’da halk yönetime nasıl katılacak? İslam tarihine baktığımızda demokrasi değil de monarşi veya oligarşiye benzer yönetimler olduğunu görüyoruz. Mesela bir kişi sultan oluyor, sultanın yerine oğlu geçiyor, o ölüyor onun oğlu geçiyor, o ölüyor ötekinin oğlu geçiyor. Bu böyle Emeviler, Abbsiler, Osmanlılar boyunca sürmüş, gitmiş.

Demek ki İslam dünyasında bir demokrasi sözkonusu olmamış. Sultanlık idaresi, padişahlık idaresi olmuş. Nasıl olur peki? Kur’an böyle mi istiyordu? Peygamberimiz Medine’de bu şekilde mi yapılmasını istemişti? Nasıl olursa İslam’ın özünde demokratik bir ruh varken, cumhuri bir ruh varken bütün bir İslam tarihi saltanat tarihi olur? Sultanların tarihi olur? Burada bir yanlışlık olduğu apaçık ortada.” 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

KONFERANSTA COŞTU!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.