DOLAR

35,4624$% -0.01

EURO

36,5601% 0

STERLİN

43,4069£% -0.1

GRAM ALTIN

3.079,94%0,19

ONS

2.702,34%0,23

BİST100

9.784,56%0,46

a

'Kur'an Rab'bin İçin Kurban Kes Diye Birşey Söylemiyor'

İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, İKur'an'da Kevser Suresi'nin “O hâlde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” ayetinin doğru tefsir edilmediğini söyledi.

Hemen her kurban bayramı öncesi yapılan tartışmalar yine sözkonusu. İslam’da hayvan kurban etmenin yeri var mı, bu işin aslı nedir?

Bu tartışmaların aslında yersiz olduğunu klasik tefsirlerde bu ayetin direk kurban kesmek olarak anlaşıldığını kaydeden Eliaçık hoca, ” Doğrusu “O halde Rabbine yönel/destek iste ve güçlüklere göğüs ger/diren” demektir” dedi.

Eliaçık hoca, ” Bunun ayrıntılı manası ise şudur: Sana “Böyle giderse her şeyden mahrum kalacak. Kendi kendini mahvediyor. Kendine yazık ediyor. Putları tanımamakla, Kureyş geleneklerine ve kurulu düzenine karşı çıkmakla toplumda bir yere gelemeyecek, sönüp gidecek.” diyorlar. Oysa yakında görecekler kimin sönüp gideceğini/ebter olacağını. Bunun için sen Allah’a yönel/destek iste (salât et) ve saldırılara göğsünü siper et/diren (nahr yap). O zaman göreceksin sönüp gitmek bir yana, destek ve nimet (kevser) asıl sana yağacak… Görüldüğü gibi ayet namaz kılmak ve kurban kesmekle ilgili değil” dedi.

HAC SURESİ 28 KURBAN KONUSUNDA NE DİYOR?

Eliaçık hoca, “Gelsinler ki, kendilerine ait birtakım menfaatlere şahit olsunlar ve Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” şeklinde tefsir edilen Hac Suresi 28. ayet içinde şunları dile getirdi: ” Bunun da doğrusu, “Gelsinler ki, kendilerine ait birtakım yararlara tanık olsunlar ve Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine belli günlerde Allah’ın ismini ansınlar. Onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” demektir. Eski çağlarda tapınak kamu alanı demekti. Tâ Sümerlerde bile vardır. İnsanlar ihtiyaç fazlası ne varsa (hayvan, buğday, un, elbise, altın, gümüş) tapınağa getirirdi. Hayvanların üzerine “Tanrı malı” diye isim yazılırdı. Mesela un torbası ise onun da üzerine bu isim yazılırdı ve o artık kamu malı olurdu. Hatta matematikteki rakamlar tapınağa getirilen ve kamu malı (tanrı malı) olduğu seçilsin diye hayvanların ve torbaların üzerine atılan çizik ve çeltiklerden doğmuştu. İşte bunlar kamuya (Tanrı’ya) adanmış mallardı. Orada ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için toplanmaktaydı. Oraya gelen ihtiyaç sahiplerine (yoksullar, garibanlar, kimsesizlere) eşit bir şekilde dağıtılırdı. Bu arada uzaktan gelenler olduğu için onlara ikram maksadıyla bazıları da kesilirdi. “Yiyin” denmesi de bundandır. Görülüyor ki Kur’an eski çağlardan beri gelen ve tapınağı “kamu alanı” olarak gören anlayışı sürdürmekte ve Kabe civarını bir toplanma, kaynaşma, yakınlaşma ve paylaşma merkezi olarak değerlendirmektir. Yukarıdaki ilk meallendirmede parantez içinde yazılan ‘kurbanlık’, ‘onları kurban ederken’ ifadeleri Kur’an’ın Arapça orijinalinde yok.”

İLGİLİ VİDEOYU İZLEMEK İSTERSENİZ TIKLAYIN!

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Mağdurmak yok yola devam

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.