35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
44,3202£% 0.7
2.968,33%1,32
2.622,74%1,01
9.724,50%-0,42
Büyük İskender Makedon ve M.Ö. MÖ 356’da Yunanistan’ın Pella kentinde dünyaya geldi. 18 yaşında, Chaerone Savaşı’nda babasının emriyle askerlere öncülük etmiştir. Süvarilere öncülük etmesinin ardından 4 yıl sonra Hindistan’ın hükümdarını yendi. Birçok zafere katılan İskender, M.Ö. 323 yılında vefat etmiştir. Büyük İskender bir savaşçı olduğu için hayatının büyük bir kısmı savaşlarda geçmiştir. M.Ö. 334’te emrindeki 34 bin kişiden oluşan bir kalabalıkla İran’a bir sefer düzenledi. İran’ı Kocaçay’da yenen Büyük İskender, Asya’nın kapılarını açtı.
M.Ö. 334’te emrindeki 34 bin kişiden oluşan bir kalabalıkla İran’a bir sefer düzenledi. İran’ı Kocaçay’da yenen Büyük İskender, Asya’nın kapılarını açtı. Filistin’i de alan İskender, geri çevirmeden Mısır’a doğru yola çıktı. Zalim Pers egemenliğinden yıpranan Mısır halkı, İskender’i hemen kabul etti. Burada bozulmamış bir yerleşim düzeni kuran İskender, bu yerleşime İskenderiye adını vermiştir. Mısır’dan sonra gelişimini durdurdu ve İran’a geri döndü ve kendisine karşı savaşmak için asker topladı. İran’da Persleri deneyimleyen İskender, onları son derece kısa bir zaman diliminde ikinci kez yendi. Dünya tarihinin belki de en iyi deneyimi olan bu mücadele, Arbela Savaşı olarak biliniyordu.
İskender İran’ı temizledikten sonra Hindistan Seferi için düzenlemelere başladı. MÖ 329’da Buhara’yı aldı. Buhara’nın zaferi ile Hindistan’ın bereketli topraklarına içte ve dışta girdi. Bu pasajla birlikte 13 yılda dünyanın büyük bir kısmına hakim olacak ana hükümdara dönüştü. Yüksek makamlara yükseldiğinde 20 yaşında olan İskender bir süre dünyayı kontrol etti. Büyük İskender 33 yaşında öldü. Ölümüne neden olan durumun nörolojik bir rahatsızlıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Fakat kaynaklara göre İskender’in ölümünün gizlenmek istendiği ortaya sürülen iddialar arasındadır. Halkı tarafından tanrı olarak kabul edilmesinin nedeni ise ölümünden sonraki uzun yıllar boyunca cesedinin bozulmamış olmasıdır. Ölümüne kadar dünyanın büyük bir kısmına sahip oldu ve Büyük İskender İmparatorluğu onun tarafından kuruldu.
Önyargı ne demek, önyargı neden olur, önyargı çeşitleri…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.