DOLAR

35,1901$% -0.11

EURO

36,7555% 0.05

STERLİN

44,2625£% -0.02

GRAM ALTIN

2.968,41%0,19

ONS

2.625,76%0,36

BİST100

9.920,49%0,04

a

ÇATAL VE KAŞIKLA TUĞRA YAPIYOR

İzmir Devlet Opera ve Balesi'nde görevli bale sanatçısı İsmet Özer, çatal kaşıktan dans ve orkestra figürleri oluşturma hobisini geliştirerek, padişah tuğraları yapmaya başladı.

     Ankara Devlet Tiyatrosu Modern Dans Topluluğu’na 18 yaşında katılarak sanat yaşamına başlayan, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin ardından İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde bale sanatçısı olarak görev alan İsmet Özer, meslek hayatının 40. yılında, çatal ve kaşıkla oluşturduğu padişah tuğralarını Sabancı Kültür Sarayı’nda sergiliyor.
     Sanat yaşamının yanında 1996 yılında ahşap işçiliğine merak saldığını ve bir minyatür radyo yaptığını anlatan Özer, daha sonra eski çatal kaşıkları kullanarak, dans ve orkestra figürleri oluşturduğunu anlattı.
     İki yıl önce çatal ve kaşıkla Osmanlı padişahlarının tuğralarını yapmaya karar verdiğini belirten Özer, bu süre içinde Orhan Gazi, Murat Hüdavendigar, Yıldırım Bayezid, II. Murat, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Genç Osman, IV. Murat, II. Süleyman, III. Selim, IV. Mustafa, II. Mahmud, II. Abdülhamid ve VI. Mehmed Vahdeddin’in tuğralarını ortaya çıkardığını söyledi. 
    

Yaşının ilerlemesiyle dansı bıraktığını ancak sahneyi bırakmayıp karakter rollerine çıkmaya devam ettiğini anlatan Özer, daha fazla zaman bulabildiği hobilerine ilişkin ilk sergisini minyatür radyo üzerine açtığını söyledi.
     Eski kaşık çatallardan figürler oluşturma hobisine ise 2002’de başladığını anlatan İsmet Özer, şöyle devam etti:
     ”Değişik ne yapabilirim diye düşünürken zaman içinde tuğralar aklıma geldi. İlk çalışmamda iyi sonuç alınca devam ettim. Alpaka denilen eski çatal kaşıklar, benim çalışmama çok daha uygun. Çatal ve kaşıkları, eskicilerden, hurdacılardan bit pazarından topluyorum. Çünkü çatalların uçları daha uzun, çalışması daha kolay.
     Zaman zaman çatalın uçlarını kıvırarak zaman zaman uçlarını keserek, parçaları lehimle birbirine ekleyerek tuğranın üzerindeki şekilleri oluşturuyorum. Orijinalliğini bozmamaya çalıştığım için çok uzun süremi alıyor. Sakin çalışıp daha iyi sonuç almayı hedefliyorum. İki yıl içerisinde 15 padişah tuğrası üretebildim. Toplamda 35 padişaha ait tuğra var. Geri kalan tuğraları da yaparak koleksiyonu tamamlamayı hedefliyorum.”
     Özer, eserlerini görenlerden çok olumlu izlenimler aldığını dile getirerek, ”Eserlerimi, geniş kitlelerle buluşturmayı, yurt dışında tanıtmayı istiyorum” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

DİKKAT! YOGA’DA OYUNA GELMEYİN

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.