DOLAR

34,4276$% 0.27

EURO

36,4532% 0.59

STERLİN

43,6961£% 0.23

GRAM ALTIN

2.841,48%0,27

ONS

2.572,38%0,20

BİST100

9.440,17%0,21

a

LEZZETE 36 AYDA KAVUŞUYOR

Tasarım ve markalaşma konusunda önde gelen ülkelerden İtalya, uzun süren ve her evresinde itina gösterilmesi gereken bir üretim sürecinden sonra sonra parmesan peyniri ve balsamic sirke ile lezzet dünyasındaki yerini alıyor.

İtalyanların dünya çapındaki ünlü parmesan peyniri “Parmigiano Reggiano” ülkenin kuzeyinde Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna, Montava bölgelerinde 450’ye yakın üretici tarafından üretiliyor. Bu üreticiler yılda 3 milyon 600 bin tekerlek parmesan peyniri piyasaya sürüyor. Üreticiler günde 140 bin litre süt kullanıyorlar. Bu markanın, dünyanın herhangi bir yerinde üretilmesi yasak.
Vitaliano Vignali de 450 üreticiden biri olarak Modena’da peynir üretiyor. Vignali’nin verdiği bilgiye göre, 1 kg parmesan için 16 litre süt gerekiyor. Parmesan peynirinde hiçbir koruyucu madde yok. Sadece süt, tuz ve doğal maya kullanılıyor.

İnekten sağılan akşam sütü, sabahın ilk ışıklarına kadar havuzlarda dinlendiriliyor. Dinlendirilen süt, dışı çelik, içi bakır kazanlara aktarılıyor. Havuzlarda kalan kaymak, tereyağ için alınıyor. Daha sonra inekten sağılan sabah sütü havuzlara aktarılıyor. Bu süt de kısa bir süre dinlendirildikten sonra her iki süt karıştırılıyor ve doğal maya (koyunun mide zarından elde ediliyor) ekleniyor. Kazanlarda süte 35 derecede ısıtma işlemi yapılıyor.
Parmesan peyniri 12 ay geçtikten sonra yenilebilir hale geliyor, ancak makbul olanı 24 veya 36 ay bekleyenler.  
Peynir, 12 aylık bir süreyi doldurduktan sonra toplam 6 kişiden oluşan bir komisyon tarafından denetleniyor. Her tekerlek özel bir çekiçle kontrol ediliyor. Peynire özel bir çekiçle vurulurken duyulan sesle içinin boş olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer peynirde boşluk olduğu saptanırsa üzerindeki “Parmigiano Reggiano” markası kazındıktan sonra parçalara ayrılarak satılıyor.
1 kg parmesan peynirinin Modena’daki fiyatı 11-13 euro arasında değişiyor. Parmesan, peynir gibi yenmesinin yanı sıra, çorba, makarna ve salataların üzerlerine de konuluyor.

ŞİŞESİNİ GIORGETTA GIUGIRA TASARLIYOR
İtalya’nın Modena kentinin ünlü bir lezzeti de “Modena Geleneksel Balsamic Sirkesi”…
Bunun için 18. yüzyılda yaşamış İtalya’nın ünlü ailelerinden Fabriani’ye ait ev müze olarak kullanılıyor. Balsamic sirkeyi tadan konsorsiyumda yer alan uzman Maria Angela’nın verdiği bilgiye göre, sirkenin üretimi, üzüm posasının kaynatılıp çeşitli ağaçlardan yapılmış fıçılara konularak dinlendirilmesiyle gerçekleşiyor.
Sirkede, Modena’da yetişen “trebbiano” adlı beyaz üzüm kullanılıyor. Bağ bozumundan sonra üzümler makinelerde kıyılıyor veya ayakla basılarak eziliyor. Ezme ya da kıyım işleminden sonra elde edilen sıvı üzüm, büyük fıçılara konuluyor. Bir gece bekletildikten sonra kaplara aktarılıyor. Kaplar, en az 12 saat, en fazla 14 saat süreyle 90-95 derecede kaynatılıyor.
Kalan kısım cam damacanalara konuluyor ve burada 1-2 ay bekletiliyor. Bu sürenin sonunda sirke farklı ağaç cinslerinden (kestane, keçiboynuzu, dut, meşe, kiraz) yapılan tahta fıçılara alınıyor. Fıçıda balsamic sirke 1 yıl bekletiliyor. Yani bir ürün bağ bozumundan sonra en az 12 yıllık bir sürenin sonunda satışa sunuluyor.
Balsamic sirkenin en makbulü de 25 ay bekleyeni. Bu ürün, Ferrari, Alfa Romeo, Bugatti, Lancia gibi birçok ünlü otomobilin tasarımlarını yapan ünlü İtalyan tasarımcı Giorgetta Giugiaro tarafından hazırlanan şişelerde satışa sunuluyor. Balsamic sirkenin üretim yeri olan Modena’da satış fiyatı 12 yıllık olanı için 100 mililitresi 40-42 euro, 25 yıllık için 100 mililitresi 70 euro olarak belirlenmiş. Bu fiyat İtalya dışında çok daha yükseliyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İZMİR’E BİLE YAĞACAK…

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.