34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
43,4559£% -0.34
2.836,84%0,10
2.562,19%-0,20
9.389,62%-0,33
Tarih boyunca göçmenlerin Avrupaya geçiş noktası olarak en sık kullandığı rotalardan biri olan İzmir’de 146 bin 560 Suriyeli yaşıyor. Ancak 2011 yılından itibaren Türkiye’ye kaçan pekçok Suriyeli, İzmir’in çeşitli semtlerine yerleşerek yeni bir hayat kurdu. Basmane Suriyeli nüfusunun en yoğun olduğu semt olarak dikkat çekiyor. Uzun süredir burada yaşayan Suriyeliler son gelişmelerden sonra belirsizlik içerisinde.
BBC Türkçe’den Ege Tatlıcı, İzmir’de uzun yıllardır yaşayan ve Türkiye’den ayrılmak istemeyen Suriyeliler ile görüştü.
…
Sınırlar açıldı diye sevindik ama benim iki çocuğum var. Oraya gitmemiz çok zor olacak. Oraya gidenleri görüyoruz. Ne kadar zorluk yaşadıklarını biliyoruz. Yunanistan’ın kapıları kapalı olduğu sürece sınıra gidip ne yapacağız. Yasal birşey de yok ortada. Sadece sınırları açtık dediler ve millet oraya gitmeye başladı. Ben gitmek istemiyorum. Çünkü hem ülkeme yakın hem de Türkiye Cumhurbaşkanı bizimle çok iyi ilgileniyor.
Muhammed:
Buradaki durum çok iyi. Bazı kişiler burada kalmayı tercih ederken bazıları etmiyor. Sınırdaki insanlar tarlalarda uyuyorlar bizim çocuklarımız var, ailelerimiz var. Sınıra gidip de ne yapacağız. Eğer yasal bir şekilde sınırlar açılırsa gideriz yoksa bir yere gitmeyi düşünmüyoruz. Oraya gidip ağaçların altında mı yatacağız. Ayrıca orası çok soğuk ve oradaki insanlar aç.
Refif Hamaimi:
Yunanistan’ın sınırları açılmadı ama açılırsa gitmeye mecbur olacağız. Evet orada yeni bir ev ve sıfırdan başlamak zor olacak. Biz Suriye’den buraya geldiğimizde de sıfırdan başladık. Bir daha sıfırdan başlamak çok zor olacak ama mecbur kalırsak gideceğiz. Türkiye’de Suriyeli sayısı arttıkça algı değişmeye başladı. Enflasyon arttığında bunun suçunun biz de olduğunu söylüyorlar.
Mehemmed Zekeriya Nasi:
Evet sınırları açtılar ama ben gitmek istemiyorum burada kalmak istiyorum. Burada çocuğum okula gidiyor. Ben Türkleri ve burada yaşamayı çok seviyorum. Burada kalmayı istiyorum. İsteyen gitsin ben burada kalmak istiyorum. Türkiye’den çıkıp kafir ülkelere gitmek günahtır.
Ahmad Enemi:
Ben yurtdışına çıkmak için Edirne’ye gittim. Orada sınırda 6 saat kaldım. Türk yetkililer her türlü müsamahayı gösteriyor, fakat Yunanistan izin vermiyor. Hiç kimse sınırı geçemedi. Biber gazı atıp darp ettiler. En son iç çamaşırlarımızla bizi geri gönderdiler. Biz daha iyi bir hayat için oraya gitmek istiyoruz. Tabiki kendimiz için değil çocuklarımız için. Ben 40 yaşıma geldim daha hayattan ne beklentim olsun. Bize çok iyi davrandılar. Yemeklerini yedik, sularını içtik. Ben kendi adıma söylüyorum onların yemeğini yedim. Ama son zamanlarda Suriyelileri sevmeyen kesim arttı.
…
Ben buradan çıkmak istemiyorum. Gitmek istemiyorum. Ama Türk halkı bize çok sıkıntı yapıyorlar. Hastaneye gidiyoruz Yunanistan’da ya da Suriye’ye gidin diyorlar. Bizim askerlerimiz sizin yüzünüzden ölüyor diyorlar. Biz de istemiyoruz askerler ölsün. Onlar da insan biz de insanız. Hepimiz müslümanız. Biz öldürmedik ki. Biz Suriye’den çıktığımızda yaşımız ondu hiçbirşey bilmiyorduk.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Mervet Halebi:
Çok şükür yedi yıldır buradayız ama son zamanlarda Türkler burada olmamızdan çok rahatsız olmaya başladılar. Şimdi herhangi bir sıkıntı olduğunda Suriyelilerin buna sebep olduğunu söylüyorlar. Suriyeliler bize iş bırakmadılar diyorlar. Yani onları rahatsız eden her konuyu bize yüklüyorlar. Aslında haklılık payları var. Biz misafiriz ve uzun kaldı bizim kalışımız.
8 Mart Emekçi Kadınlar Günü Böyle Ortaya Çıktı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.