DOLAR

35,3849$% 0.26

EURO

36,8534% 0.2

STERLİN

44,1736£% -0.15

GRAM ALTIN

2.961,23%0,10

ONS

2.616,58%0,03

BİST100

9.899,70%2,35

a

İNTERNETTE KAMERAYI ‘BANTLA’ KAPATIN

Siber polis yetkilileri, sanal ortamda kimlik bilgilerinin asla paylaşılmaması gerektiğini söyledi.

 Türkiye’de, internet kullanıcı sayısı 35 milyona yükseldi. 2002 yılından bu yana bin 750 kat artan internet kullanımı sebebiyle de Emniyet Müdürlüğü uyarılarda bulundu. Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, sanal ortamda her bilginin paylaşılmaması hususunda dikkat edilmesini isteyerek, ‘Önce düşün sonra paylaş’ kuralını akıllardan çıkarılmaması gerektiğini belirtti. Emniyet müdürlüğü yetkilileri, adres ve kimlik bilgilerinin herkese açık olmamasını isteyerek, “Paylaştığınız her şeyin (fotoğraf, yer, bilgi, arkadaş vs.) kayıt olurken kabul ettiğiniz kurallar kapsamında haklarını devrettiğiniz site sunucusu üzerinde, kaldığını unutmayın. Paylaştığınız fotoğraflarınızı ve diğer bilgilerinizi gerçek hayatta başkalarına verip vermeyeceğinizi düşünün. İlgili ayarları yapmadığınız takdirde ev / işyeri adres, telefon bilgilerinizin herkes tarafından görüleceğini unutmayınız. Arkadaş listelerinden akrabalık bağlarınızın buna bağlı olarak anne kızlık soyadınız gibi bilgilerinizin öğrenilebileceğini unutmayın” dedi.

HER LİNKİ TIKLAMAYIN

Bilgisayar güvenlik ayarlarının sık sık kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, sanal sohbetlerde gönderilen her türlü belgeyi de önce virüs taramasından geçirilmesini istedi. Maddi değeri olan bir şeyin internette ücretsiz olamayacağını ifade eden emniyet yetkilileri, “Bu yönde ekrana gelen her linke tıklamayın, link kontrolü önlemini uygulayın. ‘Peer to peer’ paylaşım programlarından indirdiğiniz müzik, film vb. dosyaların aslında zararlı yazılım olabileceğini unutmayın. İnternetten indirilen ücretsiz uygulamalara her zaman güvenmeyin, bazı programların geri planda kimlik bilgilerini, şifreleri ve arkadaş listenizi alabileceğini unutmayın. Özel bilgilerinizi kolay erişilebilir klasörlerde saklamayın. Mümkünse çok özel bilgileri kriptolayın ve şifreleyin. Önemli verilerinizi belirli aralıklarla yedekleyin” diye konuştu.
KAMERAYI KULLANMIYORSANIZ BANTLA KAPATIN
Bilgisayara takılan herhangi bir harici belleği virüs taramasından geçmeden açılmaması konusunda ikazda bulunan yetkililer, şöyle devam etti:

“Aynı bilgisayarı birden fazla kişi kullanıyor ise kendinize ait bir kullanıcı profili oluşturun ve şifre ile erişim olmasına dikkat edin. Her kullanımdan önce mutlaka bilgisayarı yeni takılan parçalara karşı kontrol edin ve virüs taraması yapın. Çocuk odasında ve yatak odasında bilgisayar bulundurmayın. Çocuğunuz tek başına bilgisayar kullanıyorsa sıklıkla kontrol edin. Bunu yaparken kısıtlayıcı değil, eğitici ve koruyucu olun. Bir arkadaş gibi sohbet edin. Kullanmadığınız zamanlarda bilgisayarın kamerasını elektrik bandı gibi bir şey ile kapatın.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ŞABAN’A SUÇ DUYURUSU!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.