Kadın mahkûmlar yaşadıkları çıplak arama işkencesini CHP heyetine anlattı.
Kocaeli Açık Cezaevi’nde izin gidiş ve dönüşlerinde yalnızca kadın mahkûmlara yönelik yapılan “çıplak arama uygulamasına” maruz kalan mahkûmlar, “Pedimizi dahi çıkarttıkları için çıplak arama tam bir işkence” diye isyan ettiler.
CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel, Nurettin Demir ve Muharrem Işık’tan oluşan CHP Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu; Kocaeli Açık Cezaevi’ne bir ziyaret gerçekleştirerek kurumdaki mahkûmların sorunlarını raporlaştırdı.
Rapora göre 450 kişilik kapasiteye sahip cezaevinde şu an 255’i kadın 508’i erkek olmak üzere toplam 763 mahkûm bulunuyor. Kapasitenin üzerinde mahkûm bulunması nedeniyle yemek, barınma gibi temel ihtiyaçlarda büyük eksiklikler yaşanıyor. Kurumun açık cezaevi statüsünde olması izin kullanabilen ve eğitimlerine devam edebilen mahkûmlar cezaevine her giriş ve çıkışta çıplak aramayla karşı karşıya kalıyor. Raporda, kadın mahkûmların cezaevindeki “çıplak arama” uygulamasına karşı gösterdiği tepkilerde yaşadıkları travmalar da yansıdı. Çıplak aramadan rahatsız olan kadın mahkûmlardan biri uygulama hakkında, “Önce üstümüzü, sonra altımızı çıkarıyorlar. Eğil, otur, öksür, kalk. Eğilirken öksürtüyorlar. Cezaevine her girişte aynı işkence” dedi. Başka bir kadın mahkûm ise çıplak arama sırasında yaşadığı sıkıntıları komisyon üyelerine şunları söyledi: “Pedimizi dahi çıkarttıkları için bu zamanlarda çıplak arama tam bir işkence haline geliyor benim için.” CHP’li vekillerle görüşen başka bir kadın mahkûm ise cezaevine gi- rişte çıplak aramayı reddettiği için çok sayıda gardiyanın zorla arama yaptığını belirtti. Görüşülen kadın mahkûmlar, en büyük korkularının haklarında tutanak tutulması olduğunu belirterek “Tutanak yersek kapalı cezaevine gönderiyorlar” açıklamasını yaptı. Komisyon üyeleriyle görüşen bir kadın mahkûm yüksek sesle konuşmanın ve sırada beklemenin bile tutanak konusu haline geldiğini bildirdi. Açık cezaevi statüsü nedeniyle eğitimlerine devam edebilen mahkûmlar, cezaevi koşullarının gittikleri eğitim kurumlarında da geçerli olduğunu ifade etti. Eğitim aldığı üniversiteye gidiş gelişin 2.5 saat sürdüğünü söyleyen bir kadın mahkûm, okulda internet kullanmasının yasak olduğunu, okul bahçesinin dışına çıkmasına izin verilmediğini belirtti.