DOLAR

34,1026$% 0.24

EURO

38,1457% 0.1

STERLİN

45,5889£% 0.48

GRAM ALTIN

2.874,39%1,62

ONS

2.621,87%1,39

BİST100

9.900,25%-0,76

a

KUR’AN KİMLERİ LANETLİYOR? İŞTE YANITI!

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, Yahudilerin lanetlenmiş kavim olduklarına dair genel kanaatin doğru olmadığını belirterek, " Kuran'da lanet kelimesi 26 yerde geçer ve bunlar çok açıktır. Kur’an’da lanetlenmiş kavim diye bir şey yoktur. Eğer öyle olsaydı Peygamberimiz iki yahudi kadınla evlenmezdi" dedi.

 Eliaçık hoca, ‘Kuran’da Lanet Var mı?’ isimli son makalesinde Lanet kavramını ele aldı. Kur’an’da “lanet” kelimesinin 26 yerde geçtiğini ve bunların tek tek incelendiğinde bizzat davranışlarla ilgili olduğunun görüldüğünü kaydeden Eliaçık hoca, makalesinde şu görüşlere yer verdi: “Lanet kelimesi şu ayetlerde geçer: Ayetleri gizleyenler (2/159), yalan söyleyenler (3/61), zalimlik edenler (3/87, 7/44), cumartesi yasağına riayet etmeyenler (4/47), put ve tağutları destekleyerek “Bunlar müminlerden daha doğru yoldalar” diyenler (4/51-52), sözünden dönenler ve Allah’ın kelimelerini orijinalinden değiştirenler (5/13), maymun iştahlı ve domuz karakterli olanlarla şeytana tapanlar (5/60), her defasında savaş çığırtkanlığı yapanlar (savaş için ateş yakanlar), yeryüzünde bozgunculuk çıkaranlar ve “Allah’ın eli bağlıdır” diyenler (5/60), isyan edenler ve hadlerini aşanlar (5/78),  erkek ve kadınlardan kâfirlik ve münafıklık edenler (9/68), Rablerini inkar edenler (11/99), akıldışılığa dayalı Firavun düzenlerini destekleyenler (11/97-99), eşlerine zina iftirasında bulunduğu halde dört şahit getirerek bunu ispat edemeyenler (24/7), iffetli mümin kadınlara zina isnat edenler (24/24), yeryüzünde haksız yere büyük taslayan ve insanları günaha çağırmak için çete kuranlar (42/39-42), Allah ve resulünü incitenler (33/57), kötü haberler yayıp ortalığı karıştıranlar (33/61), münafıklık yapanlar, Allah’a şirk koşanlar ve Allah hakkında kötü zanda bulunanlar (48/6), müminleri yakmak için hendek kazıp içinde alevli ateş yakanlar (85/5)… Kur’an’ın lanet ettiği “davranışlar” işte bunlardır. Bunları kimin yaptığının hiçbir önemi yoktur. Her çağda ve her mekânda kim bunları yapıyorsa bilmelidir ki Allah onların bu davranışını lanetliyor.”

“LANETLENMİŞ KAVİM YOKTUR…”
Lanet geçen her yerde bir davranışın zikredildiğini, bunun Kuran boyunca hiç değişmediğini vurgulayan Eliaçık hoca, ” Kur’an’da sadece iki yerde bir davranışa değil “nesneye” veya “kişiye” lanet ediliyor. Onlar da şunlardır: “Beni ateşten onu çamurdan yarattın” diyen şeytan (38/76-77), Kur’an’da lanetlenmiş olan (cehennemdeki zakkum) ağacı (şeceretu’l-mel’unete fi’l-Kur’an). Şu halde Kur’an’da lanetlenmiş kavim diye bir şey yoktur. Lanetlenmiş kötü ahlak ve davranışlar vardır” dedi.

“PEYGAMBERİMİZ İKİ YAHUDİ KADINLA NEDEN EVLENDİ?”
” Eğer Yahudiler kavim olarak toptan lanetlenmiş olsaydı Hz. Peygamber Safiye ve Reyhane gibi Yahudi kadınlarla evlenmezdi” diyen Eliaçık hoca, yazısını şu ifadelerle sonlandırdı: ” Bunların evlenince Müslüman olması soyca lanetlenmişseler durumu değiştirmez değil mi? Kaldı ki Safiye’nin Müslüman olup olmadığına dair pek bilgi de yok. Safiye ölüm döşeğinde iken malının üçte birini Yahudi dininde ısrar eden yeğenine vasiyet etmişti. Sahabilerden bazıları bu vasiyete karşı çıkınca Hz. Aişe araya girerek istediği yere vermesini sağlamıştı.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

SABAH O İSMİ DEŞİFRE ETTİ!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.