Sayıştay, Maliye’yi Hazine’ye ait taşınmazlar konusunda uyardı. Devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların kayıt altına alınabilmesi amacıyla düzenlenmesi gereken formların düzenlenmediğine işaret eden Sayıştay, Hazine’ye ait taşınmazların envanter ve değerleme çalışmalarının da yapılmadığına dikkat çekti. Hazine taşınmazlarının taksitli satış, kira ve irtifak hakkı işlemlerinden doğan alacaklar ile bedelsiz devir suretiyle yapılan çıkış işlemlerinin, muhasebe kayıtlarına yansıtılmadığına vurgu yapıldı.
Doğru bilgi sunulmadı
Sayıştay’ın Maliye Bakanlığı’na ilişkin raporunda, “Hazine’ye ait taşınmazların envanter ve değerleme çalışmaları yapılmadığından, muhasebe kayıtlarının ve mali tabloların Maliye Bakanlığı’nın malik sıfatına sahip olduğu taşınmazlar hakkında tam ve doğru bilgi sunmadığı tespit edilmiştir” denildi.
Aykırı kayıtlar yapılmış
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; hazine taşınmazlarının taksitli satış, kira ve irtifak hakkı işlemlerinden doğan alacaklar ile bedelsiz devir suretiyle yapılan çıkış işlemlerinin, muhasebe kayıtlarına yansıtılmadığı, satış işlemlerinin muhasebeleştirilmesinde yönetmelik hükümlerine aykırı kayıtlar yapıldığı belirtildi. Maliye Bakanlığı bütçesinden özel bütçeli kurumlar arasında sayılan yükseköğretim kurumlarına yapılan Hazine yardımı tahakkukları incelendiğinde, 2012 yılında toplam 12 milyar 240 milyon 359 bin 627 TL Hazine yardımı tahakkuk ettirildiği ancak bu tutarın 951 milyon 802 bin 248 TL’sinin Hazine Müsteşarlığı tarafından ödenmediğine işaret edildi. Raporda, hem Maliye Bakanlığı’nın sahip olduğu taşınırların yönetiminde, hem de mevzuat kapsamında yönetilmesi ve elden çıkarılması gereken, kamu idarelerinin sahip olduğu ve çeşitli nedenlerle devlete intikal eden taşınırların yönetiminde sağlıklı veri elde edilmesi ve denetim yapılmasını engelleyen mevzuata aykırı iş ve işlemlerin bulunduğu vurgulandı.
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından Maliye Bakanlığı’na aktarılması gereken üçer aylık gelir fazlalarının aktarılmadığı bildirildi.
Muhasebe yok…
Ayrıca Türk Patent Enstitüsü, Türk Standartları Enstitüsü ve ÖSYM tarafından Maliye Bakanlığı’na aktarılan tutarların hesaplanmasında hata yapıldığına dikkat çekildi.
Üçüncü kişilerin kullanımına bırakılan Hazine’nin özel mülkiyetindeki bazı taşınmazların, sözleşmeye aykırı kullanılmasına karşın sözleşmelerinin feshedilmediğine işaret edilen raporda, inşaat karşılığı Hazine mülkiyetindeki taşınmazların devredilmesi işlemleriyle ilgili olarak muhasebe mevzuatında herhangi bir düzenleme bulunmadığından devir işleminin muhasebe kayıtlarına yansıtılmadığı vurgulandı.