Mardin’de Suriye sınırına örülmesi planlanan güvenlik duvarı çalışmalarına karşı geçen ay açlık grevi eylemi yapan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Türkiye’deki mülteci kamplarına kayıt yaptıranlarının yarısının yaşam koşulları nedeniyle kampları terk ettiğini kaydetti. Bu rakamın yüzde 80’inin kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyleyen Gökkan, kadınların fuhuş çetelerinin eline geçme tehlikesine dikkat çekti.
Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre, Gökkan, “Kamptan ayrılan kadınlar ucuz işgücüne dönüşmüş durumda. Suriye’deki durum artık patlama noktasında. 6 bin Suriyeli kadının pazarlandığı söyleniyor” diye konuştu.
Nusaybin Belediye Başkanı Gökkan, Suriyeli mültecilerin yaşadıkları sorunları anlattı. Mülteci haklarıyla ilgili uluslararası sözleşmelere uyulmadığına dikkat çeken Gökkan, özellikle kadın ve çocuklar için koşulların çok daha zor olduğunu vurguladı.
En çok kadınlar ve çocuklar…
“Kamplardaki koşullar insani değil” diyen Gökkan, kampa kayıt yaptıranların bir süre kaldıktan sonra kampları terk ettiklerini kaydetti. Gökkan, “Kamplarda 200 bin kişi kayıtlı görünüyorsa, bu rakamın 100 bini kamptan ayrılmış durumda. Bunun yüzde 80’i ise kadın ve çocuklardan oluşuyor” diye konuştu.
Kölelik ve utanç…
Mülteci kamplarının bulunduğu illerin ucuz işgücünün en çok yaşandığı yerler olduğuna dikkat çeken Gökkan, kamptan ayrılan kadınların tekstil, tarım ve ev işlerinde karın tokluğuna çalıştığını kaydetti. Gökkan, “Şu an dünyanın en büyük kölelik düzeni ve utancı yaşanıyor” dedi. Dünyada 2 milyon kadının sınırötesi pazarlandığını söyleyen Gökkan, “Bu kadınlar arasında ülkeleri savaşta olmayanlar da var. Sınırlarının ötesinde kadınların hiçbir güvencede olmadığı açıktır. Suriye’deki durum artık patlama noktasında” uyarısında bulundu.
6 bin Suriyeli kadın batakta…
Kamptan ayrılan kadınların fuhuş çetelerinin eline geçme tehlikesinden de söz eden Gökkan, “6 bin Suriyeli kadının pazarlandığı söyleniyor. Sınırlar ayrıca, kadınların pazarlanmasını sosyal güvence altına aldı, kadınları paramparça etti. 21. yüzyılda en büyük facia kadın üzerinden yaşanıyor” diye konuştu.
‘Kadını kadınla vuruyorlar’
Suriyeli kadınların ucuz işgücünün yanı sıra “ucuz evlilik” olarak da görüldüğünü söyleyen söyleyen Gökkan, sınır illerinde yaşanan “kuma krizine” ilişkin “Kadını kadınla vuruyorlar. Bu, egemenlerin savaş durumunda izlediği bir politikadır. Kadınların pazarlanmaması için dünya bir an önce önlem almalıdır” dedi.