Davadan Dakika Dakika Gelişmeler:
Saat 17:00
Müdahil avukat Rasim Öz: “Gelselerdi yüzlerine tükürecektim. Ölmeden tutuklanmalarını talep ediyorum.
Saat 16:35
12. Ağır Ceza Mahkemesi üç gün boyunca saat 19:00’a kadar çalışma kararı aldı.
Saat 16:30
Müdahil avukatlar, mahkemenin iddianamenin sanıkların yüzüne okunması kararını olumlu karşıladı. Ayrıca davaya yedek hakim de atandı
Saat 16:25
BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır: “Darbeciler sadece bir konuda eşit davrandılar.Sağcılara da solculara da aynı işkenceyi yaptılar. BBP darbe dönemini tüm zorluğu ile yaşamıştır. Davanın sulandırılmaması ve sembolik olmamasını diliyoruz.
Saat 16:00
Sarıhan: “Yargı sürecine tanıklık etmek istiyoruz. Adil yargılamanının Özel Yetkili Mahkemelerde yapılabileceğini düşünmüyoruz. CHP’nin örgütlenme hakkı yok edildi. Parti kapatıldı. Bir tarih yok edilmek istendi.”
Saat 15:55
CHP, Hükümet üyelerinin darbeden mağduriyeti yoktur, müdahillik talepleri reddedilmelidir.
Saat 15:45
Verilen aranın ardından 12 Eylül davasının ilk duruşmasına devam ediliyor.
Saat 15:25
12 Eylül davasında, duruşmaya 15 dakika ara verildi.
Saat 15:10
Çağdaş Hukukçular Derneği: Özel yetkili mahkemelerde değil,mahalli mahkemelerde yargılanmalılar.
Saat 14:50
Diyarbakır Cezaevinde yaşananların tanıkları, yaşadıklarını anlattıklari bir CD’yi mahkemeye sundu.
Saat 14:40
Avukatlar “İnsanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmeli,zamanaşımı tartışması yapılamaz.”
Saat 14:20
Avukatlar “Mağduriyet talepleri değerlendirilirken suçun mağdurları ile olaylara tanıklık edenler ayrıştırılmalı.”
Saat 14:10
İddianame sanıklar olmadığı için okunmayacak. Mahkeme Ali Ertan’ı yedek hakim olarak mahkeme heyetine dahil etti.
Saat 12:30
Mahkemeye 14:00’da toplanmak üzere ara verildi.
Saat 12:27
Avukatlar, Ankara Adli Tıp Kurumu ile ilgili suç duyurusu talebinde bulundu.
Saat 12:25
Müdahil avukat: “Benim gibi demirin, dört duvarın soğukluğunu hissetmelerini istiyorum.Tutuklansınlar.”
Saat 12:20
AVUKATLAR EVREN VE ŞAHİNKAYA’NIN TUTUKLANMASINI TALEP ETTİ.
Saat 12:10
Avukatlar, salonda yedek hakimin bulunmamasına ve Adli Tıp’tan gelecek raporun beklenmeden duruşma günü verilmesine itiraz etti. Avukatlar, Evren ve Şahinkaya ile ilgili devlet memurları statüsünde olan bir sağlık ekibinden sağlık raporu alınmasını talep etti.
Saat 12:07
Mahkeme başkanı sanıklar olmadan da iddianamenin okunabileceğini söyledi.
Saat 12:05
Avukatlar,sanıkların öyle ya da böyle hazır edilmesi ve iddianamenin yüzlerine okunmasını talep etti.
Saat 12:00
Mahkemenin, kamera kayıt sistemi ile ifade alınabilecek bir salonda duruşma yapılabilmesi için yazdığı müzekkereye cevap gelmedi.
Saat 11:50
12 Eylül davasına bireysel olarak müdahililik talebinde bulunanların tek tek isimleri okunuyor.
Saat 11:38
Adli Tıp’tan sanıkların sağlık durumu ile ilgili beklenen rapor duruşma sırasında geldi. Kurum, “İstanbul Adli Tıp Kurumu bünyesinde değerlendirilmeli.” dedi.
Saat 11:30
Evren ve Şahinkaya’nın sağlık durumu İstanbul Adli Tıp’a sorulacak.
Saat 11:25
Sanık avukatlarının yetkisizlik talebi mahkeme tarafından reddedildi.
Saat 11:10
12 Eylül davasında duruşmaya 5 dakikalık ara verildi.
Saat 11:05
Savunmaya itiraz: AİHM kararları dikkate alındığında sanıkların yargılanması önünde hiçbir engel yoktur. 82 Anayasası’nın geçici 15.maddesini kalkması ile yargılamanın önündeki engel de kalkmıştır.
Saat 11:00
Savunmaya itiraz: Suç işleyenin kendi kendini af yetkisi yoktur. Mahkemenin yetkisine yapılan itirazlar yersizdir.
Saat 10:54
Savunmaya itiraz: Bu dava tüm uluslarası sözleşmelere uygundur, insanlık suçunu tanımlayan tüm yasalar mevcuttur.
Saat 10:52
Evren’in avukatı: İddianamenin ve kamu davasının erk yokluğu nedeniyle yok hükmünde olduğunu düşünüyoruz. Mahkemenin yapacağı her türlü işlemin yok hükmünde olduğunun tespitini istiyoruz.”
Saat 10:46
Evren’in avukatı: “Cumhuriyet Savcısının böyle bir soruşturma yapma yetkisi yoktur.”
Saat 10:44
Evren’in avukatı: “Mili Güvenlik Konseyi anayasal organdır.Yapılanların Anayasal dayanağı var.”
Saat 10:38
Müdahil avukatlar, duruşmanın kaydedilmesini istedi.
Saat 10:35
Evren’in avukatı Acar: Düzeni sağlayamayacaksanız savunma yapmam
Saat 10:30
Müdahil avukatlar sanıklar olmadan davanın başlamasına itiraz etti.
Saat 10:15
Avukatlar boş sanık sandalyelerine oturmayı reddetti.
Saat 10:13
Salonda Ak Parti, CHP, MHP ve BDP’den milletvekilleri var
Saat 09:50
Dava Başladı
Çocuklarını, yakınlarını kaybedenler, dönemin mağdurları binlerce kişi adliye bahçesinde toplandı. 147 kişilik salonda çıkan izdiham nedeniyle 09.30’da başlaması gereken duruşma yarım saat geç başladı. Sağlık sorunlarını gerekçe gösteren Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya duruşmaya katılmadı. Duruşmaya 60 müdahil avukatı ve 3 sanık avukatı katılıyor. Duruşma salonundaki izdiham nedeniyle BDP’li Ertuğrul Kürkçü ve mahkeme başkanı arasında tartışma çıktı. Mahkeme salonu dolunca hakim ayakta kalanlara sanık koltuğuna oturmalarını teklif etti ancak bu öneriyi kabul eden olmadı.
7. Cumhurbaşkanı ve dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Anayasal düzeni ortadan kaldırdıkları gerekçesiyle Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Düşüp kolunu kırdığı iddia edilen Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya sağlık durumlarını gerekçe göstererek ilk duruşmaya katılmayacaklarını bildirmişti.
ADLİYE ÖNÜNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Davanın görüleceği Ankara Adliyesi önünde polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Adliye binasının her bir tarafı emniyet birileri tarafından demir bariyerlerle çevrilirken, adliye etrafında panzerler, tomalar ve itfaiye araçları hazır bekletiliyor. Ankara Adalet Sarayı çevresindeki bazı yollar trafiğe kapatıldı.Adliyenin Atatürk Bulvarı girişindeki kapısı önünde ise 12 Eylül mağdurları ve yakınları eylem için toplanmaya başladı.
Adliyeye gelenler arasında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Ak Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın ve BDP’li vekil Leyla Zana da var. Bazı kişilerin tepki gösterdiği Zana, ‘O günün çocuklarının gülüşlerini çaldılar’ dedi.
Özel yetkili mahkemenin girişinin bulunduğu kapıdan sadece Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin belirlediği isimler geçebiliyor.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonunun kapasitesi göz önüne alınarak iddianamede ismi geçen mağdur, müdahil 22 kişi, müdahillik talebinde bulunanlardan isimleri belirlenen 40 kişi ve yine müdahillik talebinde bulunan tüzel kişilerin temsilcileri isim kontrolünden geçirilerek adliyeye alınıyor. İddianamede ismi geçen müdahil mağdur kişiler arasında Namık Kemal Zeybek, Yaşar Okuyan, Yılmaz Durak, Orhan Miroğlu, Ökkeş Şendiller gibi isimler bulunuyor. Duruşmaya girecek tüzel kişiler arasında ise TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP, MHP, 78’ler Federasyonu, Diyarbakır Barosu gibi kurumlar yer alıyor.
İZDİHAM NEDENİYLE DURUŞMA GEÇ BAŞLADI
147 kişilik salonda izdiham çıktı. İzdiham nedeniyle saat 09.30’da başlaması gereken duruşma saat 10.00’da başladı. Mahkeme Başkanı ile BDP’li Ertuğrul Kürkçü arasında tartışma çıktı.
Duruşmaya müdahil olarak Başbakanlık adına Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanı Sami Arslan Aşkın, TBMM adına İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile komisyon üyesi Hamza Dağ ve davaya müdahil olan siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
TÜRK: “MESELE 90 YAŞINDAKİ İNSANLARIN CEZA ALMASI DEĞİL”
Ahmet Türk, 12 Eylül döneminde solcusuyla, sağcısıyla, Kürdüyle, Türküyle çok büyük acılar yaşandığını, büyük zulümler yapıldığını söyledi.
Bu davayı geçmişle yüzleşmek açısından önemsediğini belirten Türk, “Meselemiz 90 yaşında iki kişinin ceza alması değil. Acı dolu bir dönemde, ayak oyunları, Bizans oyunlarıyla iktidar için insanların birbirlerini nasıl kırdığını görmek” dedi.
KÜRKÇÜ: “ANLAMLI SONUÇ BEKLEMİYORUM”
Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise bu dava iddianamesinin 12 Eylül’den kararlı bir şekilde hesap sormak için hazırlanmadığını söyledi. Kürkçü, bu mahkemede sadece hak ihlallerinin değil temel politikaların, iktisadi politikaların, anayasanın da yargılanması gerektiğini belirterek, “AKP 12 Eylül’ün ayak izlerini takip ediyor. O nedenle bu davadan anlamlı bir sonuç beklemiyorum” diye konuştu.
Mahkemeye sınırlı sayıda kişi alınırken Ankara Adliyesi’nin önü ise tam bir renk cümbüşü içinde. Pankartlarda 12 Eylül’ün işkenceci polislerinin isimleri ile o dönemde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları bulunuyor.
Adliye önünde toplananlar, “12 Eylül’ü Unutmadık, Affetmiyoruz” ve “Paşalar da Maşalar da Yargılanacaklar” yazılı pankartlar ile 12 Eylül darbesi döneminde, işkence gören ve hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşıyan gruplar, “Darbecilerden hesap sorulsun” şeklinde slogan attı.