DOLAR

35,3337$% -0.03

EURO

36,5053% -0.01

STERLİN

43,5797£% -0.36

GRAM ALTIN

3.031,57%0,19

ONS

2.663,77%0,03

BİST100

10.000,72%1,11

a

“TERK-İ DÜNYA ANLAYIŞI SAÇMALIK”

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, Kur'an'ın dünyayı aşağıladığı şeklindeki görüşlerin doğru olmadığını belirterek, " Bu anlayış, eski ve yeni Ahit kaynaklı. Yok böyle birşey" dedi.

 Dünyayı aşağılayan ve dışlayan yaklaşımların Kur’an’dan değil; Eski ve Yeni Ahit kaynaklı “ilk günah” ve “Cennet’ten dünyaya kovulma”, yani insanlığın büyük düşüşü anlayışından kaynaklandığını kaydeden Eliaçık hoca, ” Eski Ahit’e göre dünya toprağı lanetlenmiştir. Çünkü Adem karısına, karısı da yılana uyarak yasak ağaçtan yemiş, bunun için de yılana toprak yeme ve karnı üzerinde sürünme, kadına doğururken acı çekme, Adem’e de topraktan diken, çalı ve yaban otu yeme cezası verilerek “düşkün” ilan edilmiş ve huzurdan kovulmuştur. Yeni Ahit’e göre de işte bu yüzden dünya günah, kovulma, mahkumiyet ve ölüm yeridir. Bundan ancak insanlığı bu cezalardan kurtarmak için kendini feda eden “Tanrı’nın kuzusu” İsa Mesih’in kilisesine (tapınağa) sığınarak kurtulabiliriz. Tapınağın dışında (dünyada) kalan Şeytan’ın ağına düşer (İçine cadı girer!)… Bu korkunç teolojinin ve karamsar dünya görüşünün Kur’an’ın Adem ve dünya görüşü ile alakası yoktur. Ancak ne yazık ki dinî kültürümüz iyiden iyiyle bu anlayışların etkisi altında” diye konuştu.

BU ANLAYIŞI TERK ETMEK GEREKİYOR…
İslam’ın dünya-ahiret dengesini sağlayan bir din olduğunu vurgulayan Eliaçık hoca, ” Yahudilik gibi dünyaya dalıp ahireti, Hristıyanlık gibi de ahirete dalıp dünyayı bırakmamızı istemez. Denge kurmamızı ister. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya, yarın ölecekmiş gibi de ahiret için çalışma espirisini benimser. Dünyayı ahiretin tarlası olarak görür, doğru, amenna… Fakat şu an sorun bu değil. Dinimizin böyle olduğunu hepimiz biliyoruz. Şu an dünya sömürü, işgal, talan ve yağma altında. Bizim dini kültürümüz de eski dünya dinlerinin etkisinde kalarak “terk-i dünya” çağrıları ile dolu… Demek ki eski İslam kültürünün mihverinde bir değişikliğe giderek, “terk-i dünya” anlayışını terk etmemiz gerekiyor. Zira bu anlayış Kur’an’ın ortaya koyduğu dünya görüşüyle bağdaşmıyor. Üstelik Müslüman zihni paradoksa sokup bilincinin yaralanmasına neden oluyor…”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

KIYAK YAPTI, KIYAK GÖRDÜ…

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.