Gazetecileri Koruma Komitesi (CJP), 1981’de kurulan, 27 yıldır dünyanın pekçok ülkesinde basın özgürlüğünü mercek altına alan bir örgüt. CJP, 61 sayfalık türkiye raporunda “ülke gazetecilerin hapsedildiği ve muhalefetin suç sayıldığı karanlık günlerden geçiyor” dedi.
Raporda yasaların gazetecilik faaliyetlerinin yasadışı hareketler ve darbe planı iddialarıyla bağlantılandırılması için fazlasıyla geniş bir zemin sağladığına dikkat çekildi.Gazetecileri sindirme işlevi gören yasaların, otosansüre yol açtığı savunuldu.
2011-2012 yılları arasında Türkiye’ye yapılan 3 ziyaret sonucu hazırlanan raporda, Ankara’nın, sözkonusu kişilerin gazetecilik dışı faaliyetleri sebebiyle hapiste oldukları açıklaması da ele alındı.Temmuz ayında kabul edilen yargı reformu paketi eleştirildi.
Raporda basın özgürlüğü sorununun Avrupa Birliği yetkililerinde endişe yarattığı, Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkileri tehdit ettiği savunuldu.
Raporda, dünyada tutuklu gazeteci sayılarını gösteren ve Türkiye’nin hapisteki 61 gazeteciyle İran, Çin, Küba ve Eritre’yi geride bıraktığı bir haritaya da yer veriliyor.
“Türkiye tutuklu gazetecilerle ilgili kendi rekorunu kıran ve basın özgürlüğünü kısıtlamada kendi kendine rakip olan tek ülke” deniliyor.