Kuzey Irak’ta yayınlanan Rudaw gazetesi, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Erbil ve Kerkük ziyaretinin, Kürtlere ve Bağdat’a birçok mesaj gönderdiğine dikkat çekerek, en önemli mesajın da Türkiye’nin bölgede önemli, güçlü ve istikrarlı oyunculardan biri olduğunu savundu.
“KÜRTLERİN ÇOK ÖNEMLİ OLDUKLARI KABUL EDİLDİ”
Ancak ziyaretin aynı zamanda Türkiye’ye de mesaj gönderdiği ileri sürülen haberde, “Sınırın karşısına iletilen mesaja gelince, Kürtlerin çok önemli oldukları kabul edildi. Ziyaret, bugün Irak sınırının hem içerisinde hem dışarısında Erbil’in oynadığı önemli rolün tanınması olarak görüldü” iddiasında bulunuldu.
Gazete, Davutoğlu’nun ziyaretiyle Erbil’in bölgede bazı kartları elinde tuttuğunun tanınmış olduğunu ileri sürerek, “Ziyaretle Kürdistan Bölgesi’nin statüsü tanındı. Ziyaret, Türkiye için Erbil’in Bağdat’tan daha önemli olduğunun işaretini verdi” görüşünü savundu.
“KERKÜK’ÜN YOLU ARTIK ERBİL’DEN GEÇİYOR”
Kerkük’ün yolunun artık Bağdat’tan değil Erbil’den geçtiği ve Türkiye’nin tüm taraflara eşit uzaklıkta olduğu mesajının da verildiğini iddia eden Rudaw, “Diğer bir ifadeyle, Davutoğlu Türkmenlere karşı imtiyazlı bir muamele göstermedi” diye yazdı.
Gazete, “Bütün bu mesajlar Türkiye için istikrarlı, dost ve güvenilir komşuluklar yaratmak amacı çerçevesinde verildi. Davutoğlu’nun sıfır sorun politikası Suriye, Irak ve İran’la olan hemen hemen bütün Kürt sınırında başarılı olmuş olabilir. Ancak, bu sıfır sorun politikası Türkiye’nin bu rolü oynamak için uygun olup olmadığı sorunu devam ettiği için Türk sınırında durdu” iddialarında bulundu.
“TÜRKİYE HOŞGÖREBİLİR MİYDİ?”
“Türkiye, Musul’dan bir Kürt olan Irak Dışişleri Bakanı’nın vize aldıktan sonra Diyarbakır’ı ziyaret ettiğini ve Davutoğlu’nun Kerkük’te Türkmenlere anlattıklarını bir Kürt topluluğa anlattığını hayal edebilir mi? Türkiye bunu hoşgörebilir mi?” diye soran Rudaw, birçok güçlü yanına rağmen bölgedeki eski kardeşlik rolünü oynamak amacıyla bunu yapmanın Türkiye için zor olacağı yorumunu yaptı.
Rudaw, “Türkiye’nin kendi Kürt meselesi konusuna daha derinlemesine bakmaya ve kalıcı bir uzlaşım için çalışmaya ihtiyacı var. Türkiye sadece bundan sonra bölgede önemli, güçlü ve istikrarlı bir oyuncu olabilir” görüşünü ileri sürdü.
ANKA