DOLAR

35,2889$% 0.13

EURO

36,7670% 0.13

STERLİN

44,2955£% 0.15

GRAM ALTIN

2.979,33%0,55

ONS

2.627,66%0,43

BİST100

9.916,22%2,52

a

‘TÜRKÇE’DEN BAŞKA BİR DİL’ NE DEMEK?

MHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verdiği öneride eğitim başlığında “Türkçeden başka dille yapılacak dersler” ifadesini kullandı.

 Hukukçulara göre bu ifade okullarda Kürtçe anadilinde eğitime yeşil ışık yakıyor

Yeni anayasa ile ilgili önerilerini TBMM Uzlaşma Komisyonu’na ileten MHP, “Eğitim ve Öğrenim Hakkı” madde başlığında Kürtçe anadilinde eğitime yeşil ışık yakacak ifadelere yer verdi. MHP, madde önerisinde,”Eğitim ve öğretim dili Türkçe’dir. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile Türkçe’den başka dille yapılacak derslerin bağlı olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır” ifadelerini kullandı.
HUKUKÇULAR: ‘KAPI ARALAR’
Hukukçular, MHP’nin madde önerisinde yer alan “Türkçe’den başka bir dil” ifadesinin İngilizce, Fransızca gibi yabancı dillerden çok Kürtçe ve Türkiye’de konuşulan diğer dilleri kapsadığı yorumunu yaptı ve MHP’nin kullandığı bu ifadenin Kürtçe ve Türkiye’de konuşulan diğer anadillerinde eğitime kapı aralandığını kaydetti.
Hukukçular, “MHP’nin önerisinde yabancı dil ifadesi ayrı vurgulanıyor. ‘Türkçe’den başka dille’ ifadesi ayrıca vurgulanmış. Buradan da İngilizce, Fransızca gibi diller dışında Anadolu’da kullanılan Kürtçe, Lazca, Gürcüce gibi diller kastediliyor” dedi.
Mevcut yasa ne diyor?
Eğitim ve öğretim hakkı mevcut anayasanın 42. maddesinin son fıkrasında düzenleniyor. Bu maddede “Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile, yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir” deniyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

‘ŞEMDİNLİ’DE CİDDİ ŞEYLER OLUYOR’

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.