35,2662$% 0.29
36,7900€% 0.28
44,2280£% 0.12
2.980,52%0,10
2.628,99%-0,18
10.007,42%0,59
Tahrir Meydanı’nı dolduran binlerce gösterici, “Mübarek yargılanmadan eve dönmek yok” ve “Hemen demokrasi istiyoruz” sloganları atıyor.
18 gün süren olayların yaralarının da sarılmasına çalışılıyor. Gönüllü öğrenciler, başkent Kahire’nin genelinde temizlik kampanyası başlattı ve sokaklardaki çöpleri topladı. Kahire Valiliğine bağlı iş makineleri de ordu kontrolünde çalışarak, olaylar sırasında yakılan araçları topladı, yıkılan veya tahrip edilen bazı dükkan ve işyerlerini temizledi.
Öte yandan Mısır ordusu, Tahrir Meydanı’ndan parlamentoya giden cadde ile Arap Birliği genel merkez binasının bulunduğu cadde dışında zırhlı araç barikatlarının tamamını kaldırdı ve caddeler araç trafiğine açılmaya başladı.
ANLAŞMALARA SADIĞIZ
Mısır’da ordu, bölgesel ve uluslararası bütün anlaşmalara sadık olduğunu açıkladı.
Mısır ordusundan yapılan açıklamada, seçilmiş bir sivil iktidara doğru barışçı geçiş sözü de verildi. Ordu, yeni yönetim oluşturulana kadar hükümetten görevde kalmasını da istedi.
600 MAHKUM FİRAR ETTİ
Bu arada Kahire’deki cezaevinden 600 kadar kişinin kaçtığı bildirildi.
Mısırlı güvenlik kaynakları, cezaevinde önce ayaklanma çıktığı, çok sayıda kişinin öldüğü ya da yaralandığı ayaklanmanın ardından 600 kadar kişinin kaçtığını belirtti.
Aynı kaynaklar, ölü ve yaralı sayısının henüz bilinmediğini ifade etti.
Mısır’da Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarını bırakmasıyla son bulan süreçte, mahkumların cezaevinden topluca kaçmasına ikinci kez rastlanıyor.
POLİSLER DE GÖSTERİ YAPTI
Mısır’ın ikinci büyük kenti İskenderiye’de polisler, maaşlarının yetersiz olduğu gerekçesiyle gösteri yaptı.
Youm Es Seba gazetesinin haberine göre, bin kadar polis memuru, İskenderiye Emniyet Müdürlüğünün önünde gösteri yaparak maaşlarının artırılmasını istedi.
Sloganlar atarak zam talep eden polisler, daha sonra görevlerinin başına döndükleri kaydedildi.
DEVLET GÖREVLİLERİNE SEYAHAT YASAĞI
Mısır’da şimdiki ve eski devlet yetkililerinin başsavcıdan ya da silahlı kuvvetlerden izin almadan seyahat etmesine yasak getirildiği bildirildi.
Adının açıklanmasını istemeyen havaalanı yetkilileri, ellerinde eski yönetimden yetkililerin adlarının yer aldığı bir liste olduğunu söyledi.
Yetkililer, enformasyon bakanının yola çıkmasını engellediklerini de belirtti.
BİLDİRİ YAYINLADILAR
Hüsnü Mübarek’in istifa etmesiyle tatmin olmayan protestocular, yönetimi devralan Yüksek Askeri Konsey’in reform taleplerini kabul edinceye kadar Tahrir Meydanı’nda kalmaya kararlı olduklarını bildirdi.
Protestoları düzenleyen çekirdek kadro, yayımladığı iki bildiride, devrik devlet başkanı Mübarek tarafından muhalefeti baskılamak için kullanılan olağanüstü hal yasalarının kaldırılmasını istedi.
Tüm siyasi suçluların serbest bırakılmasını ve askeri mahkemelerin lağvedilmesini de talep eden reform yanlılarının bir diğer isteği de dördü sivil biri askeri personel olmak üzere beş üyeden oluşan geçici bir başkanlık konseyinin kurulması.
9 ay içinde düzenlenecek seçimlere hazırlık yapacak geçici bir hükümetin ve yeni demokratik bir anayasa taslağı oluşturacak bir kurulun oluşturulması da yine bildirilerdeki talepler arasında yer alıyor.
Reform yanlıları, avukat, doktor ve mühendisler gibi meslek gruplarını temsil eden sendikalar, basın ve siyasi partilerin kurulması için de özgürlük talep ediyor.
MÜBAREK GİTTİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.