DOLAR

34,5336$% 0.28

EURO

36,5302% 0.64

STERLİN

43,6417£% 0.44

GRAM ALTIN

2.873,44%1,30

ONS

2.591,48%1,15

BİST100

9.359,07%-0,33

a

BAŞBAKAN’A TEPKİ ARTIYOR…

ANADOLU ve Osmangazi üniversitelerinin bulunduğu Eskişehir'de öğrenciler yurtların yetersiz olması nedeniyle evlerde kaldıklarını belirtirken, "Kira daha düşük olsun diye daha kalabalık da kalınıyor. Erkekler ve kızlar aynı evde kalıyoruz. Ama başbakanın dediği gibi kalmıyoruz" dedi

‘Öğrenci kenti’ olarak adlandırılan Eskişehir’de üniversite öğrencileri devlet yurtlarında yer bulamadıkları için ev, apart ve özel yurtlarda kalmak zorunda bıkıldıklarını söyledi. Öğrenciler, geçen yıla kadar Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin (ESOGÜ) Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun erkek ve kız öğrenci yurtlarının aynı yerde olduğunu, bu yılın başında ise, kız öğrencilerini Dumlupınar Öğrenci Yurdu’na, erkek öğrencileri de Yunus Emre Kampusu’nde toplayarak ‘Harem’- ‘Selamlık’ uygulamasının getirildiğini ifade etti. Eğitim Sen Şube Başkanı Ender Pervane de Eskişehir’in çağdaş bir kent olduğunu belirtti. 
 
Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik ise yurt sorunu nedeniyle öğrencilerin daha çok apart daireleri kiraladıklarını söyledi.
 
ÖĞRENCİLER NE DİYOR?
 
Yurtlar ve öğrenci evleri ile ilgili olarak üniversite öğrencileri sıkıntılarını şöyle dile getirdi:
 
* Pınar Turgut (Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi): Eskişehir’de sadece yurt sorunu yok. Öğrenci sayısı çok fazla olduğu için öğrencilerin çoğu yurtlarda kalmıyor. Sadece barınma açısından değil, yemek ve temizlik bakımından yurtların niteliksiz olduğunu düşünüyoruz. Bazı semtlerde evlerin kiralarının öğrencilere yüksek olması da ayrı bir sorun. Bu sorunun Türkiye’nin bütün illerinde olduğunu düşünüyorum. Biz evde 4 kişi kalıyoruz. Kira daha düşük olsun diye daha kalabalık da kalınıyor. Erkekler ve kızlar aynı evde kalıyoruz. Ama başbakanın dediği gibi kalmıyoruz. Kadın cinayetleri, tecavüzler yüzde 1400 artmışken hala kızlı erkekli kalmaya takıyorsa başbakanda ciddi anlamda bir sorun görüyoruz.
 
* Nurcan Mete (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce öğretmenliği 2’nci sınıf öğrencisi): İki yıl yurtta kaldıktan sonra bu yıl eve çıktım. Yurtta çok büyük sıkıntılar yaşadığım için eve çıkma zorunluluğu duydum. Kız ve erkeklerin ayrı yurtlara alınma uygulaması çok büyük sıkıntı getirdi. Biz yakınlığını ön planda tutuyorduk Ama başbakanın ahlaka bakış açısıyla olay çok farklı noktalara erişti. Yurtlarda kalan hiçbir öğrenci memnun değil. Herkes mecburiyetinden kalıyor. Eve çıktığında yine aynı sorunları yaşıyorsun. Çünkü ev fiyatları çok pahalı. Her gün televizyonlarda kadınların öldürüldüğünü izliyoruz. Ama o kadınlar hakkında açıklama yapmaktan hiçbir şekilde geri durmuyor. Sürekli kadınların ahlaksızlığından bahsediyor. Erkekleri korumaktan vazgeçmelidir. Zaten yurtlarda kızlarla erkekle birlikte kalmıyorlardı. Kılıçdaroğlu’nun da bununla ilgili bir açıklaması var. Sadece yemekhane ortaktı. Bu sadece eğitimin karma olmasını değiştirmekten ibaret bir uygulamadır. Yoksa herhangi bir ahlaki durumdan söz etmek mümkün değil. Biz yurtlarda hiçbir problem yaşamıyorduk.
 
* Mehmet Çimpolat (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Sosyal Bilgiler Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi): Ben maddi durumumum yetersizliğinden dolayı Anadolu Üniversitesi’ni tercih ettim. Eskişehir’de akrabalarımın yanında kalıyorum. Yurtların koşulları ve ücreti olsun hep sorun. Yurtların yetersizliği Türkiye genelinde olan bir sorundur. Yurtlarda 6-8 kişinin kalması, hareket edecek alanın olmaması, ders çalışma olanaklarının az olması gibi birçok sorun var. Eskişehir’de kız ve erkek olarak yurtları ayırdılar. Osmangazi’den gelen arkadaşlarım ulaşımda büyük sıkıntı çekiyor. Hükümet bu sorunları çözmek yerine öğrencilere saldırmaya çalışıyor. Bunu; kız ile erkeği ayırarak yapıyor, kızla erkek öğrencilerin aynı evde kalmasına karışarak özel hayatına müdahale ederek yapıyor. Eğitim fakültesinde okuyorum ve atanamama gibi bir sorunum var. Buna çözüm üretmek yerine pervasızca saldırıyorlar.
 
* Leyla Akkurt (Sosyoloji Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi): Ben de yurtta kalıyorum. Geçtiğimiz yıl yurtlar karmaymış ve buradaki kampusun içerisindeymiş. Ben Dumlupınar öğrenci yurdunda kalıyorum. Ulaşım büyük sıkıntı oluyor. Oradan her sabah gelmesi gitmesi çok zor. Yurtların önünden servis kaldırılıyor ama o da belirli saatlerde. En büyük sıkıntı ulaşım.
 
* Olcan Küçük (Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi): Biz evde 4 kişi kalıyoruz. Kiraların durumu çok uygun değil. Yurtların kontenjanı çok az, herkese çıkmıyor bu nedenle birçok öğrenci evlerde kalıyor. Biz 600 TL kira veriyoruz. Başbakanın bu sözü halkı gericileştirmeye yönelik bir söz. Halkı taraflaştırmaya çalışıyor. Bir kadınla bir erkek aynı evde kalabilir. Arkadaş olarak da kalabilir. Bunu tasvip etmiyorum. Yurtların ayrılması da tamamen gerici bir uygulamadır. Yıllarca herkes aynı yurtta kaldı. Bunda hiçbir sıkıntı da çıkmadı. Kızlar erkekler aynı evde kalmasın demekle yurtları ayırmak aynı şey. Biz bunlara yanlış uygulamalar olarak bakıyoruz. Özellikle okulların açıldığı dönem ev bulmakta sıkıntı yaşıyoruz.
 
ESKİŞEHİR ÇAĞDAŞ BİR KENT
 
Eğitim-Sen Şube Başkanı Ender Pervane, yurtlarla ilgili kentte sorunların olduğunu ifade ederek Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarının yetersiz olduğunu, son dönemde AK Parti’nin muhafazakarlaştırma, yurtları düzenleme adı altında yurtları kız ve erkek olmak üzere ayırdıklarını gördüklerini söyledi. Pervane, Eskişehir’in iki üniversiteli çok çağdaş bir kent olduğunu, birçok öğrencinin barınma sorunu bulunduğunu ifade ederken, “Çağdaş bir ülkede, reşit olan bu insanlara akıl vermek başbakanın haddine değildir” diye konuştu.
 
APART DAİRELER TERCİH İDİLİYOR
 
Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, yurt bulamayan öğrencilerin 1+1 apart daireleri tercih ettiklerini söyledi. Çelik şöyle dedi:
 
“Eskişehir ‘Üniversite şehri’ olarak anılıyor. İki büyük üniversitemiz ve bunun yanında bir de Açıköğretim fakültemiz var. Yaklaşık 150 bine yakın öğrencimiz Eskişehir’de bulunuyor. Öğrenciye yönelik her türlü yatırım her geçen yıl artarak devam ediyor. Eskişehir yaklaşık 750 bin nüfusa sahip. Öğrencilerin kalabileceği devlet yurdunda sıkıntımız var. Bu sıkıntıdan dolayı öğrencilerimiz 1+1 dediğimiz daireleri tercih etmektedir. Bu dairelerde 1 veya 2 kişi kalmaktadırlar. Normal dairelerde 3 kişi kalıyorlar, 1+1 apart dairelerde internetten tutun da her türlü konfor mevcut. Eskişehir’de öğrencilerimizin kalabileceği, üniversiteye yakın daire fiyatları da 350-700 TL arasında değişiyor. Dün başbakanımızın dediği bir konuyu televizyonda duydum. 18 yaşını doldurarak evlere ayrılan öğrenci arkadaşlarımız artık nasıl barınacaklarını, nasıl yapabileceklerine kendileri karar verebiliyor. Öğrenci arkadaşlarımızı görüyoruz; gayet özgür düşünebiliyorlar. İstediklerini rahatlıkla ifade edebiliyorlar. Onların karar vereceği bir şey olarak görüyorum.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

EMEKLİLERE ÜNİVERSİTE YOLU…

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.