DOLAR

35,1935$% -0.04

EURO

36,7193% -0.11

STERLİN

44,3202£% 0.7

GRAM ALTIN

2.966,94%-0,04

ONS

2.622,74%1,01

BİST100

9.724,50%-0,42

a

İSLAM ÜNİVERSİTESİ KURULUYOR

Hükümet, Türk yükseköğretim sisteminde örneği olmayan “uluslararası” statülü bir İslam Üniversi'tenin kurulması için yasa tasarısını TBMM’ye sundu.

 Hükümet, İstanbul’da “Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi” adı altında Türk yükseköğretim sisteminde örneği olmayan “uluslararası” statülü bir üniversitenin kurulması için yasa tasarısını TBMM’ye sundu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da yönetiminde yer alacağı İslam Üniversitesi’nde tıp, hukuk, siyasal bilgiler fakülteleri de olacak. Bu üniversite, öğrenci kabul edebilecek, yurtdışına fakülte kurabilecek, yurtdışından gelen öğrencileri protokoller aracılığıyla Türkiye’de başka üniversitelere yerleştirebilecek. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; Eski YÖK üyesi Bülent Serim, kurulacak üniversitenin Mısır’daki El Ezher Üniversitesi’ne benzer bir yapıda olacağına işaret ederek “Amaç yurtdışından mollaları getirmek” dedi.

Yükseköğretim sistemindeki devlet üniversitelerinden farklı bir yapısı olan ve devlet eliyle kurulması öngörülen Türkiye’deki ilk “İslam Üniversitesi” ilişkin Bakanlar Kurulu tasarısı TBMM’ye sunuldu. Tasarı, şu düzenlemeleri öngörüyor:

Tıp da var hukuk da: İstanbul’da Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adıyla kurulması öngörülen üniversite, İslami ilimler, hukuk, siyasal bilgiler, tıp, bilgisayar, sosyal, fen ve sağlık bilimleri fakültelerinden oluşacak.

Rektörün görev süresi 5 yıl: Yükseköğretim Yasası’na göre devlet üniversitelerinde 4 yıllığına görev yaparken İslam Üniversitesi’nde rektörün görev süresi 5 yıl olacak.
Diyanet Danışma Kurulu’nda: Üniversitenin faaliyet alanları, stratejik planına ilişkin görüş vermek üzere oluşturulacak “Üniversite Danışma Kurulu”nda Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, YÖK, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı da yer alacak.

Yurtdışından öğrenci kabul edecek: İslam Üniversitesi yurtdışından öğrenci kabul edecek ve öğrencilerin Türkiye’deki diğer üniversitelere yerleştirilmesi için yükseköğretim kurumlarıyla protokol yapabilecek. İslam Üniversitesi Türkçe dışındaki dillerde program açma, yabancı yükseköğretim kurumlarıyla ortak program yürütmeye yönelik anlaşma da yapabilecek.

Yurtdışına fakülte kurabilecek: İslam Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun teklifi, Bakanlar Kurulu kararıyla İstanbul dışında yurtiçinde ve yurtdışında fakülte, enstitü ve yüksekokula benzeri birimler kurulabilecek.

Vakıf da devlet eliyle kurulacak: Diğer devlet üniversitelerinde üniversitenin kendisi tarafından kurulan “üniversite vakfı” da doğrudan yasayla kurulacak. Tasarının yasalaşmasından itibaren 6 ay içinde Türkiye Uluslararası İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni Güçlendirme Vakfı kurulacak. Vakıf yöneticilerini Bakanlar Kurulu belirleyecek ve vakfa 10 milyon TL bütçe verilecek. Üniversiteye 49 yıla kadar bedelsiz arazi tahsisi yapılabilecek.

Özel okullar kurabilecek: İslam Üniversitesi; okulöncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve lise düzeyinde özel eğitim okulları açabilecek.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ŞOK İDDİA!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.