DOLAR

35,2218$% 0.06

EURO

36,7425% -0.08

STERLİN

44,2958£% -0.06

GRAM ALTIN

2.961,68%-0,22

ONS

2.616,26%-0,23

BİST100

9.682,13%-0,44

a

KARNELER KRİZE DÖNÜŞMESİN

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Elif Durgel Jagtap, anne ve babalara, karnede zayıf notları olan çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği hakkında öneriler verdi.

 Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Elif Durgel Jagtap, çocukların anne ve babalarından gelecek tepkileri kestiremeyip, cezalardan ürküp hatalı hatta üzücü yollara başvurabildiğine dikkat çekti. Jagtap, intihara kadar gidebilen acı olayların yaşanmaması için velilerin çok hassas davranmaları gerektiğini söyledi.

OKUL BAŞARISININ KİŞİLİKLE İLGİSİ YOK
Sadece notlara odaklanarak velilerin ödül veya ceza vermelerinin yanlış olduğunu belirten Jagtap, şu önerilerde bulundu: “Öncelikle eğitim sistemimizin her basamağında not odaklı olduğunu eleştirel bir gözle görebilmek gerekli. Unutmayalım ki başarının tarifi yüksek not almak değildir. Örneğin, bugün herkesin elinden düşmeyen telefon bilgisayar markası Apple’ın bulucusu üniversiteyi bitirmeden terk etmiş başarılı bir işadamıydı. Sadece notlara odaklanmak yerine genel olarak çocuğunuzun gelişimini, öğrenmesini ve başarısını takip edin ve destekleyin. Sadece yıl sonunda karneye bakıp öğüt ya da ceza veren ebeveynlerden çok yıl içinde çocuğuyla iletişim içinde olan ve onun ihtiyaçlarına yanıt veren anne-babalardan olmaya özen gösterin. Okul başarısı çocuğunuzun kişiliğiyle alakalı değildir. Akıllı, zeki olmanın övüldüğü aileler ile çalışkan ve azimli olmanın övüldüğü ailelerin çocuklarını karşılaştıran birçok araştırma uzun vadede azim ve hedefleri için elinden gelen her çabayı göstermesi teşvik edilen çocukların çok daha başarılı olduğunu gösteriyor. Öyleyse çocuğunuzu ‘zehir gibi zeki’ olmak değil çalışkan olmayı ön plana çıkararak eğitmelisiniz.”
AİLE İLİŞKİLERİ NOTLARI ETKİLİYOR
Yrd.Doç. Elif Durgel Jagtap, karnedeki düşük notların çeşitli sebepleri olabileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin çocuktan kaynaklanan görme, duyma gibi fiziksel ya da dikkat becerilerinde bir problemin yansıması olabilir. Aynı şekilde okulun özellikleri çocuğun notlarını etkiler; öğretmenle ya da arkadaşlarla yaşanabilecek sorunlar, son yıllarda ön plana çıkan okul zorbalığına maruz kalmak gibi. Yine çevresel ve ailevi nedenlerin irdelenmesi gerekir. Çocuğun ihtiyaçlarına kayıtsız bir anne baba, ailenin maddi sorunları, boşanma ya da vefat gibi olaylar çocuğun okulla ilişkisini etkiler. Özellikle yarıyıl karneleri bu faktörleri değerlendirmek açısından iyi bir fırsattır. Düşük not getirmek çocuğunuzun da canını sıkmıştır. Bu yüzden ona destek vermelisiniz. Aileler çocuklarıyla birlikte oturup neden düşük not geldiğine dair tartışma yapmalı. Çocuklarına notlarını nasıl iyileştireceklerine dair plan yapma, çözüm üretme fırsatı tanımalıdırlar. Böylece çocuklar derse çalışma, sınavlara hazırlanma gibi sorumluluklarının farkına varır.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MELEK YİNE TERLİKLE GİTTİ…

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.