DOLAR

34,5410$% 0.3

EURO

36,5558% 0.71

STERLİN

43,6746£% 0.52

GRAM ALTIN

2.891,84%1,95

ONS

2.608,47%1,81

BİST100

9.416,49%0,29

a

‘KÖY ENSTİTÜLERİ KAPATILMAMALIYDI’

Köy Enstitülerinin 74’üncü kuruluş yıl dönümünde TÖDER, EĞİT-DER, YKKED’den oluşan Düzenleme Kurulu adına açıklama yapan Emin Dağlı, “Köy enstitülerinin kapatılması tarihi bir hataydı” dedi.

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER), Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nden (YKKED) üyeleri, Vilayet Meydanı’na çelenk bırakarak basın açıklaması yaptı.
Düzenleme Kurulu adına açıklama yapan Emin Dağlı, köy enstitülerinin amacını ve önemini anlattı. Köy enstitüleri sisteminin Türkiye koşullarında, kırsal yörelerin kalkınması için eğitimcilerce oluşturulup yaşatıldığını ifade eden Dağlı, enstitülerin bir toplumsal kalkınma projesi olduğunu kaydetti. Emin Dağlı, enstitülerin amacını ise, “ilköğretim seferberliği gerçekleştirmek, köy okullarına öğretmen yetiştirmek, öğretmen açığını kapatmak, köyleri kalkındırmak, bilimin öncülüğünde aklın özgürleşmesi hareketi, köy enstitülerinin felsefesidir. Etkinliklerin temel hedefi, bu özgürlüğü sağlamak olmuştur. Köy enstitülerinde bilimsel, laik, demokratik, kamusal ve karma eğitim ilkeleri çerçevesinde iş eğitimi esas olmuştur” diye açıkladı.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE ÖRNEK
Köy Enstitüleri modelinin UNESCO’nun 1951 yılında aldığı kararla gelişmekte olan ülkelere tavsiye edildiğini ifade eden Dağlı, şunları söyledi: 
“Köy enstitüleri deneyimi evrensel eğitim düşüncesi yanında ülke gerçeğini de dikkate alan özgün bir ‘öğretmen yetiştirme deneyimi’ modeli oluşturmuştur. Bugün öğretmen yetiştirme konusunda ciddi sıkıntıların olduğu, hatta öğretmen yetiştiren kurumların kapatıldığı ülkemizde bu deneyimden çok yararlı dersler çıkarılabilir.”
Emin Dağlı, enstitülerin kapatılmaması durumunda köyden kente göç olmayacağını belirterek, “Okumayan çocuk kalmazdı, dışarıdan tarım ürünleri almazdık, yoksulluk, hırsızlık, gasp olmazdı, özelleştirme olmazdı, terör olmazdı, töre cinayetleri olmazdı, siyasi cinayetler olmazdı, hapishaneler dolup taşmazdı, cinsiyet ve inanç ayrımcılığı yapılmazdı, heykelleri yıkmaz, resimleri yırtmazdık. Köy enstitüleri eğitimde bir çığır açmıştı, yüzyıllardır unutulan Anadolu halkının umudu olmuştu. Kasabalısı, köylüsü onlar sayesinde okul ve öğretmen yüzü gördü. Köy enstitülerinin kapatılması tarihi bir hataydı” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TOPLU HİPNOZ…

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.