DOLAR

34,6084$% 0.18

EURO

36,7023% 0.11

STERLİN

43,8882£% 0.07

GRAM ALTIN

2.914,46%0,54

ONS

2.621,52%0,44

BİST100

9.352,83%-0,45

a

LALELERE BİLE KÜRTÇE İSİM VERİLECEK!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), İzmir Ege Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yıldır yürütülen 'Lale soğanı yetiştirme tekniklerinin iyileştirilmesi, yaygınlaştırılması ve yeni lale çeşitlerinin geliştirilmesi' projesi kapsamında, melezleme yöntemiyle yeni lale çeşitleri üretiliyor.

 Projenin Van ayağını yürüten YYÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Alp, lalelerin yeni çeşitlerine Türkçe ve bölgeye uygun Kürtçe isimler vereceklerini söyledi.

Bahar ayı ile birlikte Van YYÜ geofit bahçesinde 2 yıldır sürdürülen bir projenin çalışmaları da başladı. YYÜ, Ege Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak yürütülen, TÜBİTAK destekli proje kapsamında toplanan laleler inceleme altına alındı. Projenin Van bölümünü yürüten YYÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alp, öğrencileriyle birlikte gözlem altında olan laleleri günlük gelişimlerini dikkatle izleyip tek tek not ediyor.

İSİMLER YÖREYE UYGUN OLACAK
Yeni lale çeşitleri üretmek için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını belirten Doç. Dr. Alp, ilk etapta bunda başarılı olduklarını söyledi. Doç. Dr. Alp, şu bilgileri verdi: “Bölgede belirlediğimiz güzel tipleri topladık. Amacımız yeni çeşit laleler elde edip, kendi kültürümüze uygun ve bize ait Türkçe ve Kürtçe isimler vererek bu laleleri dünyaya sunmaktır. Belirlediğimiz doğadaki özel laleleri kampüsteki geofit bahçesine dikiyoruz. Yaprak özelliği, renkleri, çiçek açma zamanı ve süreleri ile ilgili analizler yapıyoruz. Uygun gördüklerimizi melezleme yöntemiyle çoğaltacağız. Bizim Anadolu’dan sökülen lalelerimiz, başka ülkeler tarafından çoğaltılıp kendi isimleri ve patentleriyle dünyaya sunuluyordu. Şimde biz bu laleleri çoğaltarak, Türkçe ve Kürtçe isimler vererek dünyaya yayacağız. Şu anda 15 yeni çeşit lale ürettik. Bunlara kendi kültürümüze uygun Türkçe ve Kürtçe isimler vereceğiz.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERE MÜJDE!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.