Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl son kez yaptığı ve 1.1 milyon öğrencinin girdiği SBS’yi gece yarısı açıklamasının ardından bazı öğrencilerin puanlarını yanlış hesaplaması 24 saatlik bir kabus yaşadı. Bakanlık Fransızca ve Almanca testini çözen 718 öğrenciye İngilizce testinin cevap anahtarının uygulandığını kabul etti. Yüzbinlerce öğrenci yanlış puan hesaplama korkusu yaşadı. Vatan gazetesinin edindiği bilgiye göre Ömer Dinçer’in bakanlığı döneminde başlayan atama furyası nedeniyle deneyimli birçok isim görevlerinden uzaklaştırıldı. Bakanlık’ta tüm kademeleri etkileyen değişiklik, yıllarca sınav soruları hazırlayan, ders kitabı incelemesi yaparak konularında uzmanlaşan yüzlerce öğretmen ya okullarına gönderildi ya da hiçbir iş verilmeden boşa çıkarıldı. Görevden uzaklaştırılan öğretmenlerin büyük kısmı dava açtı. Görevden uzaklaştırılan birçok öğretmen ve uzman yerine de dışarıdan görevlendirme yapıldı.
Bakan kızaktakilerle buluştu, özür diledi
ESKİ Bakan Ömer Dinçer döneminde kızağa alınan ve hiçbir iş verilmeyen bürokratların sayısı Ankara’da 250, Türkiye genelinde 800’ü bulmuştu. Bu bürokratların devlete maliyeti ise aylık 2 milyon TL’yi aştı. MEB’de büyük bir sorun haline gelen iş verilmeyen bürokrat ve öğretmenlerle ilgili de Bakan Avcı devreye girdi. Kızağa çekilen bu bürokratları değerlendireceği mesajını veren Avcı, sınav skandalı öncesinde geçtiğimiz hafta bürokratlarla bir araya geldi. Sürpriz olarak ifade edilen buluşma Başkent Öğretmenevi’nde gerçekleşti. Avcı, “Bugüne kadar size gelmeyi geciktirdim ama gerçekten sizinle görüşmeyi istedim. Gecikmeden dolayı gerçekten özür diyorum” dedi.
500 deneyimli öğretmenin yeri değişti
Bu süreçte en olumsuz etkilenen öğretmenlerin başında, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nde kadroları bulunan 500 öğretmen oldu. Uzman öğretmenler kadrolarının bulunduğu Açık Öğretim Okullarının, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nden (YEĞİTEK) alınarak Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlandı. Bu genel müdürlüğe geçirilen 500 öğretmenden büyük kısmı, soru hazırlama, eğitim içerikli yayınlar üretme ve diğer birimlere yayınlar hazırlama görevlerini de bıraktılar.
Tarihi TRT’nin TV stüdyolarından daha eski olan ve modern cihazlarla donatılmış YEĞİTEK’teki stüdyolar da yıllarca burada yönetmen, grafiker, senaryo yazarı olarak yaygın ve örgün eğitim için video, ses, ders ve ders destek materyallerini hazırlayanların uzaklaştırılması nedeniyle atıl duruma geldi. Stüdyolar ve işin uzmanları ayrı genel müdürlükler bünyesinde olunca YEĞİTEK’te, yayın konusundaki işler kurum içinde yapılamaz bir hal aldı.