34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
43,4559£% -0.34
2.836,84%0,10
2.562,19%-0,20
9.389,62%-0,33
Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre ‘Dünyanın düz olduğu’ yönündeki internet tartışmasının yeniden gündeme sokulmasının ardından, Urfa’daki Harran Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyeleri, kurban bayramında hayvanlara acı çektirildiği yönündeki tartışmalara ‘son nokta’yı koydu. Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Prof. Dr. Faruk Süzergöz ve Araştırma Görevlisi Pelin Polat, helal kesim sırasında, yani besmele ile yapılan kesimde, hayvanların ağrı dindirici ve sakinleştirici etkisi olan beta endorfin hormonu salgıladıklarını, bu hormanın morfinden 30 kat daha etkili olduğunu ileri sürdü.
Harran Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Prof. Dr. Faruk Süzergöz ve Araştırma Görevlisi Pelin Polat, hayvanların helal yöntemlerle kesimi sırasında acı çekip çekmediğini araştırdı. Çalışmanın sonunda, helal kesim sırasında ağrı dindirici ve sakinleştirici etkisi ile bilinen ve vücutta üretilen “beta endorfin hormonu” seviyelerinde artış belirlendiği ifade edildi. Helal kesim öncesi, helal kesim sırası, helal kesimden 3 dakika sonrasında yapılan beta endorfin analizlerinde, hormon seviyesinin kesim öncesinde alınan değerlerinin kesim esnasında alınan kan örneklerinde iki katına çıktığı, kesimden 3 dakika sonra ise yaklaşık 4 katına çıktığının belirlendiği bildirildi. Çalışmada, beta endorfin hormonunun, ağırı kesici özelliğinin, morfin olarak bilinen ağrı kesiciye göre 30 kat daha fazla olduğuna da vurgu yapıldı, helal kesimde beta endorfin hormonu sayesinde hayvanların sakinleştiği dile getirildi.
‘Avrupa’ya tebliğ’
AB ülkelerinde kesim yapılırken tabanca ve şok yönteminin kullanılmasını eleştiren Aksoy, “Çalışmamız hakem değerlendirilmesinden geçerek uluslararası bir kongrede sunulacaktır”dedi.
ATATÜRK'Ü ÇIKARIP, ARAPLARI KOYDULAR!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.