DOLAR

35,2068$% 0.3

EURO

36,7672% 0.92

STERLİN

44,3202£% 0.7

GRAM ALTIN

2.968,33%1,32

ONS

2.622,74%1,01

BİST100

9.724,50%-0,42

a

YGS ŞİFRELERİNİ O YAZMIŞ!

YGS’yle ilgili şifrelemenin ÖSYM'deki yeni mezun bir mühendisin yazdığı ortaya çıktı

Ankara Başsavcılığı’nın YGS’yle ilgili “takipsizlik” kararında, şifre iddialarına yol açan programın geçen yıl mezun olan bir bilgisayar mühendisine yaptırıldığı belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ”YGS’deki şifre” iddialarına ilişkin ”takipsizlik” kararında, bilirkişi raporunda ilginç ayrıntılar ortaya çıktı.
Her adaya ayrı sınav öngören yazılımın Meteksan tarafından hazırlandığı belirtilerek, programı geliştiren kişinin 2010’da mezun olan bir bilgisayar mühendisi olduğu ifade edildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında hazırlanan programdaki eksikliklere de yer verildi.
Savcılık açıklamasında şöyle denildi:
“Yazılım geliştirilirken gereksinim analizi yapılmadığı, yazılımın test edilmediği ve tasarım için dokümantasyon hazırlanmadığı, yazılımla ilgili ÖSYM görevlilerine eğitim verilmediği, ÖSYM tarafından yazılımla alakalı resmi olarak bir eğitim ve dokümantasyon talep edilmediği görülmüştür.
Adaya özel sınav kitapçığı hazırlama sürecinde ÖSYM TAB ve özellikle YGS-2011 Koordinatörü, Meteksan tarafından gerçekleştirilen faaliyetler için gerekli denetimi yapmadığı ve birçok aşamada inisiyatifin Meteksan’a bırakıldığı tespit edilmiştir.
Bahse konu programın kodları incelenmiş ve programın algoritmasının bir adaya yönelik planlı bir soru dizilişi yapması için kurgulanmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca programın, her aday için tekil soru kitapçığı ve cevap dizilişini tam olarak sağlayamadığı görülmüştür. Meteksan tarafından üretilen programın mümkün olan olasılık uzayının tamamını kullanmaması sebebiyle her adaya özel soru ve cevap seçeneği içeren kitapçık üretilmesi tam olarak sağlanamamıştır.
Bahse konu sınav için basılan 1 milyon 698 bin 275 kitapçığın soru ve cevap seçenek dizilişi birbirinden tamamen farklıdır. 11 bin 757 kitapçık çift olarak, 45 kitapçık ise üçer adet basılmıştır. Diğer tüm kitapçıklar tekildir.
YGS-2011’e giren adaylar açısından bahsi geçen formülasyonun sadece rakamsal değeri olan sorularda kullanılması teorik olarak mümkündür. YGS-2011 matematik bölümünde 40 soru bulunmaktadır ve bunların 29’unun cevap şıkları nümerik değerlerden oluştuğu için bahse konu formülün kısmen uygulanması mümkündür. 29 soruya formül uygulandığında 18 doğru 11 yanlış cevap oluştuğu ve bu uygulamanın 29 sorudan yanlışların doğru cevapları götürmesi sonucunda 29’da 15,25 net oluşmasına sebebiyet verebileceği görülmüştür. Bahse konu formülasyon ile 40 soruluk matematik testinde bulunan 29 sorudan 15,25 net elde etme imkanı bulunmaktadır.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

SORU ÇÖZMEDİ, YANLIŞI ÇIKTI

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.