34,8751$% 0.02
36,6742€% 0.12
44,3952£% -0.21
3.011,44%-1,12
2.682,75%-1,25
10.090,40%0,32
Memiş, dolar ve altın alanın bir gün sonra zarar ettiğini açıkladı.
Dolar için 25 lira rakamına işaret eden ünlü piyasa uzmanı, bankaların müşterilere yönelik yeni uygulamasını yazdı ve bunun da piyasada panik yarattığını açıkladı.
İslam Memiş’in tv100.com’daki “Sermaye kontrolü olmasın” başlıklı yazısı şöyle:
Gündem para piyasaları. Makas aralığı, işçilik, yoğun talep ve sorgulama.Bu hafta bankalardan parasını çeken çekene.Bankalar ise ya sınırlı ödeme yapıyor ya da nakit çeken müşteriyi arayıp “şüpheli işlem” sorgusu yapıyor.“Neden fiziki aldınız, EFT yapabilirdiniz” diye soruyorlar.Aylar önce yazdığım bir yazıda “Bankalar ile piyasaların iletişim sorunu var” diye yazmıştım.O zaman da banka müşterisi aranıp, “Hesaptaki döviz veya altınlarınızı ya çekin ya da KKM’ye geçin” diyorlardı.
Bugün de diyorlar.İlginç olan şu, biri “Gel çek” derken diğeri, “Neden çektin” diyor.Bu durum müşteriyi hem tedirgin hem de panikletiyor.Müşteriye yapılan bu uygulamalar paniği daha da artırıyor.Yani, iletişim sorunu devam ediyor.Bankaların iletişim sorunu gidermesi gerekiyor.Merkez Bankası’nın da farklı bir strateji belirlemesi gerekiyor.Seçim öncesi yaşanan panik ve kargaşa ne sistemi ne de yatırımcıyı korur.Çarşamba günü her ne kadar “Yapmayın, etmeyin, fırsatçılık var, zarar edeceksiniz” desem de alan aldı.
Hem de işçilikli ve yüksek kurdan.Çarşamba günü 20,50’den dolar alan, perşembe günü 20,29’u gördü.Çarşamba günü bin 380’den gram altın alan, perşembe günü bin 360’ı gördü.Panikle hareket ederek zarar etti.Seçime kadar kuru baskılamak gibi bir düşünce olsa da seçim sonrası için riskler artmaya devam ediyor.Yıl içerisinde dolar kurunda 24-25 lira seviyesiyle alakalı beklenti devam ediyor.Orada sürpriz yok.Ancak bu süreci öne çekmemek için iletişim stratejisini değiştirmek gerek.
Kur Korumalı Mevduatın (KKM), toplamı 2 trilyon liraya geldi.Yani, yaklaşık 100 milyar dolar.Seçime kur kontrolüyle gidilebilir ancak sermaye kontrolüyle asla gidilemez.Sürecin zorlu ve stresli olduğunun farkındayım.Ondan sebep “Yeni iletişim stratejisi” daha önemli.TCMB’nin dün faizleri sabit bırakarak doğru karar verdiğini düşünüyorum.Yangına körükle gitmekten ziyade, Fed’in faiz kararını, açıklamalarını ve seçim sonucu görüp karar vermek önemliydi.Şimdi sıra seçimlere kadar güven ortamını tazelemekte.
“TÜRKİYE’DE DEVALÜASYON TEHLİKESİ VAR”
Öte yandan bir başka Ekonomist Selçuk Geçer’den de korkutan bir dolar tahmini geldi.Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunda yaşanan yükselişin önüne geçmek için önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.
Banka ve döviz bürolarında “çoklu döviz fiyatının” görüldüğünü ifade eden ünlü ekonomist, bunun dövizdeki yüksek artış ve temelde ise iktidar temsilcilerinin vaatleri sebebiyle olduğunu vurguladı. Selçuk Geçer, bu durumun ikinci nedeni olarak ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kasasının boş olmasını gösterdi ve Türkiye’de devalüasyon tehlikesi olduğunu ifade etti.
“HEM RİSK PRİMİ ARTTI HEM DE KREDİ PUANLARI ÇOK DÜŞTÜ”
Korkunç bir döviz sıkışmışlığı olduğunun altını çizen piyasa uzmanı Selçuk Geçer, dövize duyulan ihtiyacın bir türlü karşılanamadığını ve yurt dışından uzun vadeli borç bulunamadığını da sözlerine ekledi. Maliyetlerin yükseldiğini aktaran Geçer, Türkiye’de hem risk priminin arttığını hem de kredi puanlarının çok düştüğünü dile getirdi.
“DIŞ TİCARET VE CARİ AÇIĞIMIZ KONTROLDEN ÇIKMIŞ DURUMDA”
Yabancı kuruluşların Türkiye’ye borç vermek istemediğini söyleyen Selçuk Geçer, beraberinde dövizde ciddi sıkıntıların ortaya çıktığını aktardı. Geçer, “Kısa vadeli borçlarımız her ay artmaya, rekor kırmaya devam ediyor. Öbür taraftan dış ticaret ve cari açığımız kontrolden çıkmış durumda. Bu ciddi bir ödemeler dengesizliğine işaret ediyor” dedi.
TÜİK tarafından açıklanan veriler kapsamında bile doların 24 ile 25 TL civarında olması gerektiğini aktaran Geçer, “Gerçek enflasyon üzerinden değerlendirdiğimizde ise doların 35-40 lira aralığında olması gerekiyor. Ya da maliyetler içerisindeki enflasyona bakıldığında yine doların 40 lira üzerinde olması şart” dedi.
Şirketlerin açıkları kapatmak amacıyla dövize yöneldiğini belirten Geçer, Merkez Bankası rezervlerini doldurmak için Kapalı Çarşı’ya akın edildiğini öne sürdü.
“DOLAR İYİ İHTİMAL 35-40 LİRA”
Fiyat farklarının bu nedenle oluştuğunun altını çizen Geçer, aylar öncesinden bugünlerin geleceğinin uyarısını yaptığını da hatırlattı.
Şu an dolar kurunun karaborsaya düşmesinden endişe edildiğini aktaran Geçer, 5 Nisan 1994’ü hatırlatarak şunları söyledi: “Şu anki endişemiz şu; dolar kuru karaborsaya düşebilir ve bu makaslar daha da açılabilir. Bu da önümüzdeki dönemde makro ekonomik sıkıntılar hele hele bu karaborsa ortamı nedeniyle kaçınılmaz bir devalüasyon işaret edebilir. İyi ihtimal 35-40 lira, kötü ihtimal kontrolden çıkıp aynı 5 Nisan 1994’te olduğu gibi katlanarak artabilir.”
İşte 2023 TOGG kredisi veren bankalar
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.